Curry dip

Ingredience
- 1 šálek plnotučného řeckého jogurtu
- 2 lžičky kari koření
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaný
- 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1 lžíce medu
- Sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
- Koriandr nebo petrželka na ozdobu (volitelné)
Postup:
- V míse smíchejte řecký jogurt, kari koření, jemně nasekaný česnek, citronovou šťávu a med. Důkladně promíchejte, aby se všechny ingredience spojily.
- Ochutnejte dip a případně přidejte sůl a černý pepř podle své chuti. Můžete začít s menším množstvím a postupně přidávat, abyste dosáhli ideálního vyvážení chutí.
- Nechte dip odpočinout v lednici po dobu alespoň 30 minut, aby se chutě propojily a dip získal na intenzitě.
- Před podáváním můžete na vrcholu dipu ozdobit čerstvým koriandrem nebo petrželkou, které dodají svěží vzhled a jemnou bylinkovou chuť.
- Podávejte curry dip jako omáčku ke grilovaným kuřecím kouskům, jehněčímu, krevetám nebo zelenině.
Švestkový dip
Švestkový dip je lahodným a originálním doplňkem ke grilovaným pokrmům. Jeho sladká a pikantní chuť perfektně doplňuje maso a dodává mu jedinečnou nádech.

Ingredience
- 1 šálek švestek, očištěných a zbavených pecek
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžička čerstvého zázvoru, jemně nastrouhaného
- 1 stroužek česneku, jemně nasekaného
- 1/4 lžičky mletého skořice
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Švestky umyjte, zbavte pecek a nakrájejte na menší kousky. Pokud preferujete hladší konzistenci, můžete švestky předem spařit ve vařící vodě a poté je oloupat.
- V mixéru nebo pomocí tyčového mixéru rozmixujte švestky na hladkou pastu. Přidejte med, hořčici, nastrouhaný zázvor, jemně nasekaný česnek a mletou skořici. Pokračujte v mixování, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
- Ochutnejte dip a případně přidejte sůl a pepř, abyste dosáhli vyváženého zážitku mezi sladkou a pikantní chutí.
- Přeneste dip do menší misky a nechte ho odpočinout v lednici po dobu nejméně 30 minut, aby se chutě promísily a utužily.
- Při grilování použijte švestkový dip jako omáčku k podávání s grilovaným masem nebo zeleninou. Můžete jej také použít jako glazuru na grilovaná kuřecí nebo vepřová žebírka, která mu dodají sladko-pikantní chuťový zážitek.
Chimichurri dip

Ingredience
- 1 šálek čerstvé petrželky, nasekané
- 1/4 šálku čerstvé nasekané máty
- 3 stroužky česneku, jemně nasekaného
- 2 lžíce červeného vína octa
- 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- 1/2 čajové lžičky soli
- 1/4 čajové lžičky čerstvě mletého černého pepře
- 1/4 čajové lžičky červené papriky (volitelné pro pikantnější verzi)
Postup:
- V míse smíchejte nasekanou petrželku, nasekanou mátu a jemně nasekaný česnek.
- Přidejte červené víno ocet a extra panenský olivový olej. Dobře promíchejte, aby se ingredience spojily.
- Přidejte mletý kmín, sůl, čerstvě mletý černý pepř a červenou papriku (pokud preferujete pikantní verzi). Opět promíchejte, aby se všechny přísady dobře propojily.
- Nechte chimichurri dip odpočinout v lednici minimálně 30 minut, abyste dosáhli optimální chuti.
- Podávejte chimichurri dip jako omáčku ke grilovaným steakům, kuřeti, jehněčímu nebo zelenině. Můžete ho také použít jako marinádu pro maso před grilováním, nebo ho potřete přímo na maso během grilování, aby získalo jedinečnou chuť.
Česnekový dip
Chutný a aromatický česnekový dip je ideálním společníkem ke grilovaným pokrmům. Jeho intenzivní chuť a krémová konzistence dodají vašemu jídlu ten správný šmrnc.

Ingredience
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 1/2 šálku majonézy
- 2 stroužky česneku, jemně nasekaného
- 2 lžičky čerstvé citronové šťávy
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvá petrželka nebo jiné bylinky na ozdobu
Postup:
- V malé míse smíchejte zakysanou smetanu a majonézu. Důkladně promíchejte, dokud nedosáhnete hladké konzistence.
- Přidejte jemně nasekaný česnek do směsi. Česnek by měl dodat dipu silnou chuť a vůni. Pokud máte rádi výraznější česnekovou chuť, můžete přidat více stroužků.
- Přilijte citronovou šťávu a opatrně promíchejte, aby se všechny ingredience dobře spojily. Citronová šťáva dodá dipu svěží a osvěžující nádech.
- Ochutnejte a podle potřeby přidejte sůl a pepř, abyste dosáhli optimálního vyvážení chuti.
- Než servírujete, můžete na vrchol dipu přidat čerstvou petrželku nebo jiné bylinky, které dodají lahodnou vůni a ozdobí váš česnekový dip.
- Podávejte spolu s grilovanými pokrmy jako dip nebo jako přílohu. Tento česnekový dip se skvěle hodí ke grilovaným masům, zelenině nebo dokonce k chlebovým placičkám.