Hrachová polévka, známá jako hrachovka, patří mezi nejvyhledávanější pokrmy v české kuchyni. Svojí bohatou chutí a výživným obsahem oslovuje každého, kdo si chce dopřát svačinu plnou tradice a lahodného aroma. Není divu, že hrachovka je oblíbená po staletí a stala se klenotem našich rodinných stolů. Zde je recept, jak si připravit tu nejlepší hrachovou delikatesu doma.
Recept na hrachovou polévku:
Ingredience:
- 2 hrnky sušeného hrachu
- 1 cibule, nasekaná
- 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 2 mrkve, oloupané a nastrouhané
- 2 lžíce rostlinného oleje
- 1 lžíce hladké mouky
- 1 lžička mletého kmínu
- Sůl a pepř podle chuti
- Kopr nebo petržel na ozdobu
Postup:
- Hrách dejte do hrnce a zalijte vodou tak, aby byl hrášek ponořený. Nechte ho přes noc namočený.
- Namočený hrášek opláchněte a vložte zpět do hrnce. Přidejte cibuli, brambory a mrkev.
- V dalším hrnci si udělejte jíšku: na oleji osmažte hladkou mouku do zlatova, přidejte kmín a nechte chvíli provařit.
- Jíšku vmíchejte do hrnce s hrachem a zeleninou. Osolte, opepřete a přidejte vodu tak, aby vše bylo ponořené.
- Vařte na mírném ohni do měkka, občas promíchejte.
- Hotovou polévku rozmixujte na hladkou konzistenci. Podle potřeby přidejte vodu nebo osolte.
- Podávejte posypané nasekaným koprem nebo petrželí.
Tímto jednoduchým receptem můžete přivést do své kuchyně autentickou chuť české tradice. Hrachová polévka není jen lahodným jídlem, ale také nositelem historie a rodinného tepla. Připravte si hrachovou delikatesu a dopřejte svým chuťovým buňkám nezapomenutelný zážitek.






































































































































