Co se v článku dozvíte?
- Jaké jsou výhody kefírové buchty a proč je tak oblíbená?
- Jaké ingredience jsou potřeba pro přípravu této vláčné a nadýchané buchty?
- Jaký je správný postup přípravy, aby se buchta povedla na první pokus?
- Tipy na vylepšení receptu, například přidáním čokoládových kousků nebo ořechů.
Tradiční kefírová buchta si získá srdce mnohých díky své nadýchané a vláčné struktuře. Kefír, hlavní ingredience tohoto receptu, přináší do buchty nejen jedinečnou chuť, ale i množství probiotik, které jsou prospěšné pro naše trávení. Příprava buchty je přitom neuvěřitelně jednoduchá a nevyžaduje složité kuchařské dovednosti, což z ní dělá perfektní volbu pro každou příležitost. Navíc, kdo by odolal kouzlu domácího pečení, jehož vůně se line celým domem?
Recept na kefírovou buchtu

Ingredience
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 hrnek cukru krystal
- 1 hrnek kefíru
- 1/2 hrnku rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1 balíček prášku do pečiva
- 2 lžíce holandského kakaa
- 1 vanilkový cukr
- Špetka soli
- (Volitelně) čokoládové kousky nebo ořechy pro extra chuť
Postup:
- Předehřejte si troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem.
- V jedné míse smíchejte všechny suché ingredience: mouku, cukr, prášek do pečiva, kakao, vanilkový cukr a špetku soli.
- V druhé míse důkladně promíchejte mokré ingredience: kefír, olej a vejce.
- Pomalu přilévejte mokrou směs do suché, míchejte, dokud nevznikne hladké těsto. Pokud chcete, přidejte čokoládové kousky nebo ořechy.
- Rozetřete těsto na připravený plech a pečte v předehřáté troubě přibližně 25-30 minut, nebo dokud není buchta pevná na dotek a testovací špejle vyjde čistá.
- Nechte buchtu chvíli vychladnout, poté ji můžete podávat. Pro ještě intenzivnější čokoládový zážitek můžete buchtu před podáváním posypat moučkovým cukrem nebo polit rozpuštěnou čokoládou.
Zdroje: AkcniCeny.cz, recepty.cz