Co se v článku dozvím?
- 
Jaký je rozdíl mezi pinsou a klasickou pizzou 
- 
Z čeho se připravuje těsto na pinsu 
- 
Krok za krokem recept na pinsa marinara 
- 
Tipy, jak pinsu upéct i v domácí troubě 
Pinsa versus pizza: Jaký je rozdíl?
Na první pohled vypadá pinsa jako oválná pizza, ale rozdíl je v těstě. Tradiční římská pinsa se připravuje ze směsi pšeničné, sójové a rýžové mouky. Díky tomu je lehčí, křupavější a zároveň nadýchaná. Těsto navíc kyne mnohem déle než klasické pizzové – klidně i 48 hodin, což mu dodává nezaměnitelnou chuť a lehkost.
Ingredience na těsto (cca 4 porce)
- 
400 g pšeničné mouky (ideálně typ 00) 
- 
50 g rýžové mouky 
- 
50 g sójové mouky 
- 
350 ml studené vody 
- 
10 g soli 
- 
5 g sušeného droždí 
- 
10 ml olivového oleje 
Ingredience na marinara omáčku
- 
300 g drcených rajčat (nebo pasírovaných) 
- 
2 stroužky česneku 
- 
2 lžíce olivového oleje 
- 
1 lžička sušeného oregana 
- 
čerstvá bazalka 
- 
sůl a pepř podle chuti 
Postup přípravy
1. Příprava těsta
- 
Smíchejte mouky a droždí, poté přidejte vodu. 
- 
Přidejte sůl a olivový olej, vypracujte hladké těsto. 
- 
Nechte těsto odpočívat v lednici alespoň 24 hodin, ideálně 48 hodin. 
2. Tvarování pinsy
- 
Těsto rozdělte na 2–4 části. 
- 
Na pomoučeném vále vytvarujte oválné placky o tloušťce cca 1 cm. 
- 
Přendejte na plech s pečicím papírem. 
3. Omáčka marinara
- 
Na pánvi rozehřejte olivový olej a krátce osmahněte plátky česneku. 
- 
Přidejte rajčata, osolte, opepřete a přidejte oregano. 
- 
Vařte asi 10 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne. 
4. Pečení
- 
Troubu předehřejte na maximum (250 °C), pokud máte, použijte i pečicí kámen. 
- 
Předpečte samotné těsto asi 5 minut. 
- 
Poté potřete omáčkou marinara a dopečte dalších 5–7 minut, dokud okraje nezhnědnou a nezůstanou křupavé. 
- 
Na závěr posypte čerstvou bazalkou. 
Tipy, jak dosáhnout dokonalé pinsy
- 
Dlouhé kynutí je klíčem – těsto bude lehké a stravitelné. 
- 
Použijte kvalitní italská rajčata (např. San Marzano) pro intenzivní chuť. 
- 
Pokud nemáte kámen na pečení, můžete plech rozpálit spolu s troubou a pinsu položit přímo na něj. 
Pinsa marinara dokazuje, že v jednoduchosti je krása. I bez sýra nabídne bohatou chuť rajčat, česneku a bylinek. Pokud toužíte po lehčí alternativě pizzy, zkuste tento recept – možná se stane vaším novým favoritem.
Zdroje: AkcniCeny.cz, lacucinaitaliana.it







































































































































