Vaše poloha:
Italská pinsa marinara: nadýchané těsto a rajčatová omáčka v hlavní roli
(Foto: canva.com)
Italská pinsa marinara: nadýchané těsto a rajčatová omáčka v hlavní roli
(Foto: canva.com)

18.08.2025

Italská pinsa marinara: nadýchané těsto a rajčatová omáčka v hlavní roli

Pinsa není klasická pizza, ale starověký římský pokrm s lehkým a nadýchaným těstem. Pinsa marinara je jednou z nejjednodušších a zároveň nejchutnějších variant – bez sýra, zato plná rajčat, česneku a bylinek. Přinášíme vám recept, jak si ji připravit doma.

 

Co se v článku dozvím?

  • Jaký je rozdíl mezi pinsou a klasickou pizzou

  • Z čeho se připravuje těsto na pinsu

  • Krok za krokem recept na pinsa marinara

  • Tipy, jak pinsu upéct i v domácí troubě

 

Pinsa versus pizza: Jaký je rozdíl?

 

Na první pohled vypadá pinsa jako oválná pizza, ale rozdíl je v těstě. Tradiční římská pinsa se připravuje ze směsi pšeničné, sójové a rýžové mouky. Díky tomu je lehčí, křupavější a zároveň nadýchaná. Těsto navíc kyne mnohem déle než klasické pizzové – klidně i 48 hodin, což mu dodává nezaměnitelnou chuť a lehkost.

 

Ingredience na těsto (cca 4 porce)

 

  • 400 g pšeničné mouky (ideálně typ 00)

  • 50 g rýžové mouky

  • 50 g sójové mouky

  • 350 ml studené vody

  • 10 g soli

  • 5 g sušeného droždí

  • 10 ml olivového oleje

 

Ingredience na marinara omáčku

 

  • 300 g drcených rajčat (nebo pasírovaných)

  • 2 stroužky česneku

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 1 lžička sušeného oregana

  • čerstvá bazalka

  • sůl a pepř podle chuti

 

Postup přípravy

 

1. Příprava těsta

  • Smíchejte mouky a droždí, poté přidejte vodu.

  • Přidejte sůl a olivový olej, vypracujte hladké těsto.

  • Nechte těsto odpočívat v lednici alespoň 24 hodin, ideálně 48 hodin.

 

2. Tvarování pinsy

  • Těsto rozdělte na 2–4 části.

  • Na pomoučeném vále vytvarujte oválné placky o tloušťce cca 1 cm.

  • Přendejte na plech s pečicím papírem.

 

3. Omáčka marinara

  • Na pánvi rozehřejte olivový olej a krátce osmahněte plátky česneku.

  • Přidejte rajčata, osolte, opepřete a přidejte oregano.

  • Vařte asi 10 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.

 

4. Pečení

  • Troubu předehřejte na maximum (250 °C), pokud máte, použijte i pečicí kámen.

  • Předpečte samotné těsto asi 5 minut.

  • Poté potřete omáčkou marinara a dopečte dalších 5–7 minut, dokud okraje nezhnědnou a nezůstanou křupavé.

  • Na závěr posypte čerstvou bazalkou.

 

Tipy, jak dosáhnout dokonalé pinsy

 

  • Dlouhé kynutí je klíčem – těsto bude lehké a stravitelné.

  • Použijte kvalitní italská rajčata (např. San Marzano) pro intenzivní chuť.

  • Pokud nemáte kámen na pečení, můžete plech rozpálit spolu s troubou a pinsu položit přímo na něj.

 

Pinsa marinara dokazuje, že v jednoduchosti je krása. I bez sýra nabídne bohatou chuť rajčat, česneku a bylinek. Pokud toužíte po lehčí alternativě pizzy, zkuste tento recept – možná se stane vaším novým favoritem.

 

Zdroje: AkcniCeny.cz, lacucinaitaliana.it

 

Mohlo by Vás zajímat

Nejjemnější kuřecí řízky v krémové omáčce: Tajemství šťavnatého masa jako z luxusní restaurace

Chcete, aby vaše kuřecí řízky chutnaly tak, jako byste je dostali v michelinské restauraci? Stačí pár kuchařských triků a za půl hodiny máte na stole jemné, šťavnaté maso v lahodné omáčce.

Zapomeňte na klasické tiramisu: Tahle borůvkovo-citronová varianta vás dostane!

Tradiční tiramisu známe jako hutný italský dezert s kávou a kakaem. Ale co když mu dáte letní kabát? Kombinace sladkých borůvek a osvěžujícího citronu vytváří lehčí a hravější verzi, která se skvěle hodí do horkých dnů. Přinášíme vám recept, který zaujme svou jednoduchostí i neodolatelnou chutí.

Nanaimo Bars: Recept na nepečený kanadský třívrstvý dezert s kokosem a čokoládou

Nanaimo Bars jsou ikonickým kanadským dezertem, který vás okouzlí kombinací křupavého kakaovo-kokosového základu, jemného vanilkového krému a lesklé čokoládové polevy. Tento sladký zázrak zvládnete bez pečení a stane se hvězdou každé oslavy i pohodového odpoledne.

Zapomeňte na tvrdé kapání! S tímto trikem bude jemné, nadýchané a nikdy se nesrazí

Kapání je nenápadná, ale klíčová tečka za dobrou polévkou. Přesto ho mnoho lidí připravuje tak, že je příliš tuhé, nebo se naopak rozvaří a polévka pak nevypadá ani nechutná lákavě. Tento jednoduchý postup a pár babičkovských rad zajistí, že kapání bude vždy jemné, nadýchané a krásně propojí chuť celé polévky.

Cheesecake s ostružinami: Letní dezert s vanilkovým krémem a bezlepkovým korpusem

Nadýchaný vanilkový krém, šťavnaté čerstvé ostružiny a křehký bezlepkový korpus – to je cheesecake, který se stane hvězdou každého letního setkání. Připravte si tento osvěžující dezert podle našeho podrobného receptu a objevte tipy, díky nimž bude pokaždé dokonalý.

Švestkový koláč s voňavou drobenkou: Sladká klasika, která mizí ze stolu rychlostí blesku

Sladké švestky, křupavá drobenka a jemné těsto – tahle kombinace nikdy nezklame. Připravte si doma voňavý švestkový koláč, který provoní celou kuchyni a potěší každého milovníka českých moučníků.

Pečené cukety s parmazánem: Jednoduchý recept, který si zamilujete

Cukety patří mezi nejoblíbenější letní zeleninu – jsou lehké, zdravé a v kuchyni nesmírně variabilní. Tento recept na pečené cukety s parmazánem zvládne každý a výsledek vás nadchne. Skvěle se hodí jako lehká večeře, příloha k masu nebo pohoštění pro návštěvu.

Letní dort bez pečení: Banánky v čokoládě a sušenky v jedné misce, hotovo za pár minut

V horkých dnech se nikomu nechce zapínat troubu, a přesto si všichni rádi dopřejeme sladkou tečku. Tento bleskový dort připravíte v jediné míse, bez pečení a vaření, a výsledek vás nadchne. Banánky v čokoládě, křupavé sušenky a nadýchaný krém vytvoří kombinaci, po které se jen zapráší.

Borůvkové iced latté: Letní kávová senzace, kterou si připravíte za pár minut

Spojení voňavé kávy, jemného mléka a sladkokyselých borůvek dobývá kavárenské menu i sociální sítě. Borůvkové iced latté není jen krásné na pohled, ale také osvěžující a plné chuti. Ukážeme vám, jak si ho snadno připravit doma.

Lahodný povidlový cheesecake: Recept, který si zamilujete

Vůně švestkových povidel, jemná tvarohová náplň a křupavý kakaový základ – to vše spojuje tento lahodný povidlový cheesecake, který zazáří při každé příležitosti. Připravte si proto tento jednoduchý dezert a vychutnejte si spojení tradiční chuti s moderní kuchyní.

Spolupracujeme s: