Co se v článku dozvím?
-
Jaký je rozdíl mezi pinsou a klasickou pizzou
-
Z čeho se připravuje těsto na pinsu
-
Krok za krokem recept na pinsa marinara
-
Tipy, jak pinsu upéct i v domácí troubě
Pinsa versus pizza: Jaký je rozdíl?
Na první pohled vypadá pinsa jako oválná pizza, ale rozdíl je v těstě. Tradiční římská pinsa se připravuje ze směsi pšeničné, sójové a rýžové mouky. Díky tomu je lehčí, křupavější a zároveň nadýchaná. Těsto navíc kyne mnohem déle než klasické pizzové – klidně i 48 hodin, což mu dodává nezaměnitelnou chuť a lehkost.
Ingredience na těsto (cca 4 porce)
-
400 g pšeničné mouky (ideálně typ 00)
-
50 g rýžové mouky
-
50 g sójové mouky
-
350 ml studené vody
-
10 g soli
-
5 g sušeného droždí
-
10 ml olivového oleje
Ingredience na marinara omáčku
-
300 g drcených rajčat (nebo pasírovaných)
-
2 stroužky česneku
-
2 lžíce olivového oleje
-
1 lžička sušeného oregana
-
čerstvá bazalka
-
sůl a pepř podle chuti
Postup přípravy
1. Příprava těsta
-
Smíchejte mouky a droždí, poté přidejte vodu.
-
Přidejte sůl a olivový olej, vypracujte hladké těsto.
-
Nechte těsto odpočívat v lednici alespoň 24 hodin, ideálně 48 hodin.
2. Tvarování pinsy
-
Těsto rozdělte na 2–4 části.
-
Na pomoučeném vále vytvarujte oválné placky o tloušťce cca 1 cm.
-
Přendejte na plech s pečicím papírem.
3. Omáčka marinara
-
Na pánvi rozehřejte olivový olej a krátce osmahněte plátky česneku.
-
Přidejte rajčata, osolte, opepřete a přidejte oregano.
-
Vařte asi 10 minut, dokud omáčka mírně nezhoustne.
4. Pečení
-
Troubu předehřejte na maximum (250 °C), pokud máte, použijte i pečicí kámen.
-
Předpečte samotné těsto asi 5 minut.
-
Poté potřete omáčkou marinara a dopečte dalších 5–7 minut, dokud okraje nezhnědnou a nezůstanou křupavé.
-
Na závěr posypte čerstvou bazalkou.
Tipy, jak dosáhnout dokonalé pinsy
-
Dlouhé kynutí je klíčem – těsto bude lehké a stravitelné.
-
Použijte kvalitní italská rajčata (např. San Marzano) pro intenzivní chuť.
-
Pokud nemáte kámen na pečení, můžete plech rozpálit spolu s troubou a pinsu položit přímo na něj.
Pinsa marinara dokazuje, že v jednoduchosti je krása. I bez sýra nabídne bohatou chuť rajčat, česneku a bylinek. Pokud toužíte po lehčí alternativě pizzy, zkuste tento recept – možná se stane vaším novým favoritem.
Zdroje: AkcniCeny.cz, lacucinaitaliana.it