Bílé hlávkové zelí
Zelí má poměrně bohatou historii. Původně se pěstovalo v oblasti Středozemního moře a pobřeží Atlantského oceánu. Jedinečné vlastnosti hlávkového zelí uměli ocenit již staří Egypťané, Řekové či Římané. Jeho neodmyslitelné místo se nachází v celé řadě světových kuchyní, a to například v německé, ruské, polské, ukrajinské, maďarské, skandinávské a samozřejmě i české. V kuchařkách a zápisníčcích našich babiček a prababiček byste nalezli nejeden výtečný recept (kysané zelí, zelňačka, zelné závitky, zelné knedlíky atd.). Vyžívají se především listy hlávkového zelí, nejvíce vitamínů je ale obsaženo v košťálu.
Vitamíny a prospěšné látky
V minulosti bylo bílé zelí povoláváno do boje s nemocemi a neduhy především v zimě, kdy na zahradách a polích ležel sníh a vitamíny obsažené v sezónní zelenině a ovoci byly nedostupné. Bílé hlávkové zelí lze totiž skladovat poměrně jednoduše a dlouhou dobu. Velmi oblíbené bylo, a stále je, kysané zelí. V bílém hlávkovém zelí se skrývá:
- vitamíny C (velké množství), K, E a B
- kyselina listová
- kyselina pantotenová
- betakaroten
- vláknina
- draslík
- fosfor
- hořčík
- vápník
- zinek

Čím je pro nás bílé zelí prospěšné
Jak výše nastíněný seznam naznačuje, bílé zelí je takovou malou kulatou lékárničkou, protože umí pomoci s mnoha zdravotními neduhy. Například čerstvá šťáva z bílého zeli uklidňuje žaludek, působí proti kašli a pomáhá při léčbě žaludečních vředů a dvanácterníku. Aby si zelí zachovalo co nejvíce prospěšných látek a vitamínů, je dobré konzumovat ho v tepelně neupravené (například studený zelný salát, chipsy ze zelných listů atd.) či kysané podobě. Zelí pozitivně působí na imunitní systém, zlepšuje krvetvorbu, uklidňuje nervovou soustavu, snižuje cholesterol a cukr v krvi, působí proti bakteriím, pročišťuje střeva, je dobrým parťákem při léčbě dny či při onemocněních srdce a ledvin a zvyšuje libido.
Jak si vypěstovat zelí
Zelí lze celkem jednoduše pořídit ve všech supermarketech, na farmářských trzích či v malých krámcích s ovocem a zeleninou. Pokud se ale rozhodnete vypěstovat hlávkové zelí doma, připravte se na to, že zelí je poměrně náročné na péči. Důležitá je kvalitní a hnojená půda a dostatečná závlaha. Hlávkoví zelí lze v omezené míře pěstovat v květináčích či přepravkách (cca jedná hlávka v květináči a dvě v přepravce, protože zelí potřebuje dostatek prostoru k růstu). V případě pěstování na záhonu je potřeba si pohlídat dvě důležité věci, a to vhodné sousedy (vedle zelí by se neměly pěstovat brambory, česnek či cibule) a předchozí nájemníky (minulý a předminulý rok by na stejném místě neměla být pěstována košťálová zelenina). Zelí přitahuje náletové škůdce, proto je chytré přikrýt ho netkanou bílou textilií.

Zelí v akci
Babiččin bylinkář: 5. Heřmánek lékařský
Široké spektrum léčivých účinků heřmánku – jedné z nejdéle a nejčastěji pěstovaných bylinek celého světa – je známo již od nepaměti. Jaká jsou nejčastější užití této rostliny? A čím může prospět právě vám?
Babiččin bylinkář: 2. Meduňka lékařská
Meduňka lékařská, v Evropě užívaná již mnoho staletí, je bylinkou, která zaujme svou vůní i nečekanými léčivými účinky. Již v patnáctém století popsal přírodovědec Paracelsus její účinky a nazval ji elixírem života.