Pravá francouzská cibulačka - recept
Ingredience
- 4 středně velké cibule, nakrájené na tenké kolečka
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 a 1/2 šálku bílého vinného nebo šampaňského vinného vývaru
- 1/2 šálku smetany
- 1/2 šálku nastrouhaného tvrdého sýra
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
- čerstvé tymián nebo rozmarýn (volitelné)
Příprava
- Na pánvi rozehřejte máslo na střední teplotě. Přidejte cibuli a duste pomalu, občas míchejte, dokud nezměkne a získá karamelovou barvu, asi 15-20 minut.
- Přidejte mouku a dobře promíchejte, aby se rovnoměrně rozprostřela po cibuli. Smažte asi 2 minuty, dokud se neobjeví zlatavá barva.
- Pomalu přilévejte vinný vývar, stále míchejte, aby se zabránilo vzniku hrudek. Přidejte smetanu, sůl a pepř a míchejte, dokud se směs nezačne vařit.
- Snižte teplotu a přidejte sýr. Míchejte, dokud se sýr úplně nerozpustí. Pokud používáte bylinky, přidejte je nyní.
- Snižte teplotu na minimum a nechte cibulačku vařit, občas míchejte, po dobu dalších 10 minut.
- Podávejte s čerstvým pečivem nebo bagelem. Můžete také přidat trochu nastrouhaného sýra na vrch cibulačky před podáváním.