Vaše poloha:
Jak na dokonalou francouzskou cibulačku
(Foto: canva.com)

18.01.2023

Jak na dokonalou francouzskou cibulačku

Francouzská cibulačka je klasický francouzský pokrm, který je ideální pro zimní večery. Klíčem k dokonalé cibulačce je použít kvalitní sladké cibule. Vyzkoušejte náš recept na jednoduchou francouzskou cibulačku.

 

Pravá francouzská cibulačka - recept

 

Ingredience

  • 4 středně velké cibule, nakrájené na tenké kolečka
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 a 1/2 šálku bílého vinného nebo šampaňského vinného vývaru
  • 1/2 šálku smetany
  • 1/2 šálku nastrouhaného tvrdého sýra
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
  • čerstvé tymián nebo rozmarýn (volitelné)

 

Příprava

 

  1. Na pánvi rozehřejte máslo na střední teplotě. Přidejte cibuli a duste pomalu, občas míchejte, dokud nezměkne a získá karamelovou barvu, asi 15-20 minut.
  2. Přidejte mouku a dobře promíchejte, aby se rovnoměrně rozprostřela po cibuli. Smažte asi 2 minuty, dokud se neobjeví zlatavá barva.
  3. Pomalu přilévejte vinný vývar, stále míchejte, aby se zabránilo vzniku hrudek. Přidejte smetanu, sůl a pepř a míchejte, dokud se směs nezačne vařit.
  4. Snižte teplotu a přidejte sýr. Míchejte, dokud se sýr úplně nerozpustí. Pokud používáte bylinky, přidejte je nyní.
  5. Snižte teplotu na minimum a nechte cibulačku vařit, občas míchejte, po dobu dalších 10 minut.
  6. Podávejte s čerstvým pečivem nebo bagelem. Můžete také přidat trochu nastrouhaného sýra na vrch cibulačky před podáváním.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Gazpacho: Letní polévka bez vaření, kterou zvládne každý

Hledáte osvěžení do horkých dnů, které nezatíží žaludek ani sporák? Gazpacho je studená polévka z čerstvé zeleniny, která vás překvapí jednoduchostí i chutí. Navíc ji zvládne úplně každý – bez vaření, během pár minut.

Kuřecí polévka s kokosovým mlékem: Exotická dobrota, kterou zvládnete i doma

Spojení kuřecího masa, kokosového mléka a thajských chutí je trefa do černého. Tahle polévka není jen výborná – je léčivá, výživná a přitom snadná na přípravu. Zkuste ji podle jednoduchého receptu!

Jak připravit šakšuku: Tradiční recept krok za krokem

Šakšuka je oblíbený pokrm pocházející ze severní Afriky a Blízkého východu, který se stal populárním po celém světě díky své jednoduchosti a lahodné chuti. Tento recept vám ukáže, jak připravit tradiční šakšuku krok za krokem. Vyzkoušejte tento skvělý způsob, jak si pochutnat na výživném a chutném jídle, které se skvěle hodí k snídani, k obědu nebo večeři.

Chladivá okurková polévka je letní záchrana: Osvěžující chuť ve stylu tzatziki

Když rtuť na teploměru stoupá, těžká jídla ustupují lehkým a osvěžujícím receptům. Právě chladivá okurková polévka ve stylu tzatziki je ideálním letním řešením – rychlá, bez vaření a plná svěžesti, kterou si můžete vychutnat i „na cestu“ třeba ve skleničce.

5 nejčastějších chyb při vaření polévky: Děláte je taky?

Polévka může být dokonalým předkrmem i léčivým pokrmem, pokud ji připravíte správně. Jenže právě při vaření se často dělají chyby, které její chuť úplně pokazí. Vyhněte se těm nejčastějším a připravte si domácí vývar, na který budete pyšní!

Recept na chřestovou polévku: Krémová, jednoduchá a hotová za pár minut

Chřestová sezóna je v plném proudu a není nic lepšího než rychlá, krémová a voňavá chřestová polévka. Připravte si ji ze zeleného chřestu a užijte si lehký jarní pokrm, který vás zahřeje i osvěží.

Jarní detoxikační polévka: Zbaví tělo toxinů, zrychlí trávení a pomůže při hubnutí

Chcete odlehčit jídelníček, pročistit střeva a zbavit se jarní únavy? Vyzkoušejte osvěžující zeleninovou polévku, která přirozeně nastartuje vaše trávení a pomůže i s pár kily navíc.

Jarní hrášková polévka s vejcem: Lehký recept plný chuti a svěžesti

Hrášková polévka je skvělým způsobem, jak přivítat jaro na talíři. Její svěží chuť, jemná konzistence a výživná hodnota z ní dělají ideální pokrm pro lehký oběd či večeři. Přidání vejce jí dodá sytost a zajímavou texturu.

Křupavý cibulový koláč z listového těsta: Snadný recept s úžasnou chutí

Jednoduchý, rychlý a chuťově neodolatelný. Slaný cibulový koláč z listového těsta je ideální volbou pro rychlou večeři, pohoštění nebo svačinu. Připravte si tento výtečný koláč z několika základních surovin a užijte si dokonalou kombinaci křehkého těsta a sladké cibule.

Poznejte chuť pravé Číny: Kuřecí s houbami Moo Goo Gai Pan pro začátečníky

Jste zvědaví na exotické chutě a tradiční kuchyně? Vyzkoušejte recept na jedno z nejoblíbenějších čínských jídel, které je oblíbené i mezi začátečníky v přípravě asijských pokrmů. Kuřecí s houbami Moo Goo Gai Pan vás zavede do světa vůní a chutí vzdálené Číny.

Spolupracujeme s: