Ocet je nesmírně všestranným pomocníkem v domácnosti, který našel uplatnění v mnoha činnostech každodenního života. Využíváme ho tak nejen při vaření, ale také pro konzervaci potravin, odstraňování vodního kamene, čištění skvrn či při úklidu. Ocet však může pomoci i s nepříjemným zápachem v lednici. Jak ho správně použít?
Ocet pro vyčištění lednice
Chcete se zápachu zbavit co nejúčinněji? V tom případě lednici vyčistěte směsí octa a vody v poměru 1:1. Nejprve všechny potraviny vyndejte z lednice a zkontrolujte jejich čerstvost i obalové materiály. Následně vnitřek lednice včetně poliček ošetřete čisticí směsí. Ocet má dezinfekční účinky a zároveň pohlcuje pachy, díky čemuž je pro tento účel ideální. Ocet ponechte alespoň 10 minut působit a poté vnitřek lednice opláchněte vodou. Pak už stačí jen lednici řádně vysušit a veškeré potraviny vrátit zpět.
Pohlcovače pachů jako prevence
Pokud vás trápí zápach, který se v lednici vytváří i při jejím pravidelném čištění, je vhodné použít pohlcovače zápachu. Mnohé z nich zaručeně máte v domácnosti a jejich použití je nesmírně jednoduché. Mezi ty nejúčinnější patří aktivní (živočišné) uhlí či jedlá soda. Pro účinnou absorpci pachů těmito látkami je klíčový velký povrch, je proto důležité aktivní uhlí nejprve rozmělnit do práškové podoby. Pak už jen stačí nasypat pohlcovač zápachu na menší talířek a vložit ho do lednice.
Dalším z účinných pohlcovačů zápachu je i bílý ocet. Ten stačí nalít do skleničky a tu umístit do zadní části lednice alespoň na 12 hodin. Nevýhodou použití octa však může být jeho specifická vůně. Doporučovány bývají také sáčky s rýží či mletou kávou.
Co když lednice zapáchá i po vyčištění?
Zdá se vám, že lednice zapáchá již brzy po vyčištění? Důvodů může být hned několik. Nejprve pečlivě zkontrolujte, zda jste při čištění nepřehlédli nějaké prošlé či špatně zabalené potraviny. Aromatické potraviny je vždy nutné uchovávat v uzavíratelných sáčcích či nádobách. Zároveň zkontrolujte, že jsou všechny potraviny suché. Vysoká vlhkost podporuje růst mikroorganismů a pomáhá tak v šíření zápachu.
Za zápach v lednici však často může i nevhodná teplota. Ta by se měla v ideálním případě pohybovat mezi 2 a 5 °C. Zvýšení teploty však kromě poškozeného chladicího zařízení může způsobit celá řada dalších faktorů. Do lednice proto nikdy neukládejte teplá jídla a nenechávejte ji otevřenou déle, než je nutné. Pokud se však zápach lednice vrací opakovaně, může být problémem také poničené těsnění.
Čisticí směs s octem využijete i v koupelně
Ocet je všestranný pomocník a jeho využití se tedy zdaleka neomezuje pouze na lednici. Díky svému kyselému pH je totiž velice efektivní v odstraňování vodního kamene. Čistič tak můžete využít pro péči o kohoutky, umyvadla, stěny či vanu.
Čisticí směs s octem jednoduše nalijte či rozprašte na plochu, kterou chcete vyčistit na, nechte směs několik minut působit. To dá octu dostatek času na rozpuštění vodního kamene a dalších nečistot. Nakonec odstraňte zbytky octu a nečistot pomocí vlhkého hadříku či houby. Pozor si však dejte na mramor a další citlivé materiály. Těm totiž ocet škodí a může na nich zanechávat nevzhledné skvrny.