Vaše poloha:
Jak připravit hruškový koláč s ořechovou drobenkou: Tipy a triky pro dokonalou chuť
(Foto: canva.com)
Jak připravit hruškový koláč s ořechovou drobenkou: Tipy a triky pro dokonalou chuť
(Foto: canva.com)

10.11.2024

Jak připravit hruškový koláč s ořechovou drobenkou: Tipy a triky pro dokonalou chuť

Hruškový koláč s ořechovou drobenkou je neodolatelným dezertem, který v sobě kombinuje šťavnaté ovoce, jemnou strukturu těsta a křupavou sladkou drobenku. Přinášíme vám jednoduchý a osvědčený recept, díky kterému si tuto pochoutku zvládnete připravit doma jako profesionálové.

 

Hruškový koláč s drobenkou kořeny v tradičním evropském pečení, kde se využívá sladkost sezónních hrušek v kombinaci s křupavou texturou ořechů. Přidání ořechů do drobenky nejen zlepšuje chuť, ale také přináší příjemnou změnu v textuře a obohacuje koláč o zdravé tuky a minerály.

 

Recept na hruškový koláč s ořechovou drobenkou

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

Na těsto:

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli

Na náplň:

  • 4–5 středně velkých hrušek (oloupaných a nakrájených na plátky)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 1 lžička skořice

Na ořechovou drobenku:

  • 100 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 50 g mletých vlašských ořechů
  • 70 g cukru krupice

 

Postup:

 

  1. Příprava těsta: Smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte máslo, cukr a vejce. Vytvořte hladké těsto, které rovnoměrně rozprostřete do formy.
  2. Příprava náplně: Hrušky nakrájejte a smíchejte s citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Rovnoměrně rozprostřete na připravené těsto.
  3. Drobenka: Spojte mouku, máslo, cukr a mleté ořechy. Smíchejte tak, aby vznikla drobenková struktura. Posypte jí koláč.
  4. Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–40 minut, dokud není drobenka zlatavá a koláč propečený.
  5. Servírování: Podávejte vychladlé, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.

 

Připravte si tento lahodný hruškový koláč s ořechovou drobenkou a potěšte své blízké chutí, která evokuje podzimní pohodu a domácí teplo.

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Recept na povidlový koláč s drobenkou: Neodolatelná klasika

Povidlový koláč s drobenkou je tradiční česká pochoutka, která nikdy nezklame. Tento koláč spojuje sladkost povidel, křupavost drobenky a jemnost těsta do jednoho lahodného celku. Naučte se, jak připravit tento jednoduchý, ale přesto vynikající dezert, který si zamiluje celá rodina.

Rybízový koláč s drobenkou: Křehké těsto a svěží kyselkavé ovoce

Voňavý, šťavnatý a příjemně nakyslý – přesně takový je rybízový koláč s drobenkou, který si spojujeme s prázdninami u babičky. Připravte si tenhle letní dezert snadno doma. Stačí pár základních surovin a trocha čerstvého rybízu.

Recept na chai latté: Zkuste si připravit kořeněnou lahůdku doma

Chai latté, voňavý a hřejivý nápoj, který pochází z Indie, je ideální pro chladnější dny. Spojuje sílu černého čaje s bohatstvím koření jako skořice, hřebíček, kardamom a zázvor. Příprava domácího chai latté není složitá a s trochou snahy si ho můžete vychutnat kdykoli. Máme pro vás jednoduchý recept, jak si tuto kořeněnou lahůdku připravit doma.

Objevte kouzlo kaki v dezertech: Tři sladké recepty, které vás mile překvapí

Kaki je nejen exotické a lahodné ovoce, ale také perfektní přísada do sladkých dezertů. Ať už jste fanoušky klasických koláčů, závinů, nebo hledáte nápad na rychlé muffiny, kaki vás mile překvapí svou jemnou sladkostí a šťavnatostí. Objevte tři jednoduché recepty, které osvěží vaše domácí pečení.

Podzim chutná takhle: Dýňový mramorový koláč, který okouzlí vůní i vzhledem

Pokud máte doma dýni a nevíte, co s ní, zkuste z ní upéct tento nádherně vláčný mramorový koláč. Kombinuje chuť dýně, kakaa a skořice do podzimní harmonie, která se hodí k horkému čaji i k ranní kávě.

Recept na dýňový cheesecake s karamelem a ořechy

Podzimní období přináší nejen úrodu dýní, ale také příležitost připravit si lahodné sladké dezerty. Dýňový cheesecake s karamelem a ořechy je perfektní volbou pro všechny milovníky sladkého. Spojení dýně, skořice a krémového sýra vytváří jedinečnou chuť, která zpříjemní chladné večery.

Pečená kuřecí stehna s brambory a cibulí na jednom plechu

Jeden plech, minimum práce a maximální chuť. Pečená kuřecí stehna s brambory a cibulí patří mezi nejoblíbenější domácí jídla – jednoduchá na přípravu, voňavá a s dokonalou kombinací křupavé kůrky, šťavnatého masa a pečených brambor. Ideální volba pro rodinnou večeři, která se připraví téměř sama.

Zkuste kaštanový koláč s čokoládou: Podzimní sladkost, která vás překvapí

Jemný, vláčný a neodolatelně voňavý – takový je kaštanový koláč, který v sobě spojuje chuť podzimu, francouzskou eleganci i jednoduchou přípravu. Stačí pár základních surovin a během hodiny vykouzlíte dezert, který rozzáří každé odpoledne s kávou.

5 neodolatelných způsobů, jak letos na podzim připravit dýni: od krémové polévky po dezert

Podzim bez vůně pečené dýně si snad ani nelze představit. Její jemná chuť, sytá barva a všestranné využití v kuchyni z ní dělají skutečný sezónní poklad. Ať už ji chcete na sladko nebo na slano, přinášíme 5 nápadů, jak dýni připravit jinak než obvykle.

Tajemství dokonalých pečených kaštanů: Jak je upéct, aby byly měkké a šly snadno oloupat

Podzimní ulice voní pečenými kaštany – ale doma se vám často nepovedou tak dokonale? Tvrdé, prasklé nebo špatně loupající se kaštany bývají běžnou chybou. Přitom stačí pár jednoduchých triků, díky nimž budou měkké, voňavé a půjdou oloupat téměř samy.

Spolupracujeme s: