Hruškový koláč s drobenkou má kořeny v tradičním evropském pečení, kde se využívá sladkost sezónních hrušek v kombinaci s křupavou texturou ořechů. Přidání ořechů do drobenky nejen zlepšuje chuť, ale také přináší příjemnou změnu v textuře a obohacuje koláč o zdravé tuky a minerály.
Recept na hruškový koláč s ořechovou drobenkou

Ingredience:
Na těsto:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
Na náplň:
- 4–5 středně velkých hrušek (oloupaných a nakrájených na plátky)
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce cukru krupice
- 1 lžička skořice
Na ořechovou drobenku:
- 100 g hladké mouky
- 60 g másla
- 50 g mletých vlašských ořechů
- 70 g cukru krupice
Postup:
- Příprava těsta: Smíchejte hladkou mouku s práškem do pečiva a špetkou soli. Přidejte máslo, cukr a vejce. Vytvořte hladké těsto, které rovnoměrně rozprostřete do formy.
- Příprava náplně: Hrušky nakrájejte a smíchejte s citronovou šťávou, cukrem a skořicí. Rovnoměrně rozprostřete na připravené těsto.
- Drobenka: Spojte mouku, máslo, cukr a mleté ořechy. Smíchejte tak, aby vznikla drobenková struktura. Posypte jí koláč.
- Pečení: Pečte v předehřáté troubě na 180 °C po dobu 30–40 minut, dokud není drobenka zlatavá a koláč propečený.
- Servírování: Podávejte vychladlé, ideálně s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačkou.
Připravte si tento lahodný hruškový koláč s ořechovou drobenkou a potěšte své blízké chutí, která evokuje podzimní pohodu a domácí teplo.