Těstovinový salát je skvělý způsob, jak do svého jídelníčku zařadit velkou porci zeleniny i rybího masa. Pokud tedy hledáte recept na jednoduchou večeři plnou vitamínů, kterou připravíte do 30 minut, rozhodně neváhejte. Tento salát si zaručeně oblíbí i ti nejmenší.
Těstovinový salát s tuňákem a zeleninou je navíc poměrně vděčné jídlo, které můžete připravit třeba v případě, že máte lednici plnou zdánlivě neupotřebitelných zbytků. Základní recept si tak vždy můžete upravit podle chuti. Nechte se proto inspirovat a připravte si lehkou večeři přesně podle vašich představ.
Na 4 porce budete potřebovat:
- celozrnné těstoviny penne, fusilli či kolínka (300 g)
- konzerva tuňáka ve vlastní šťávě
- cherry rajčata (8 ks)
- okurka (1/2 ks)
- ledový salát (200 g)
- šalotka (1/2 ks)
- baby mozzarella (150 g)
- černé olivy (100 g)
- čerstvá bazalka (8 lístků)
Na dresink:
- bílý jogurt (4 lžíce)
- majonéza (1 lžíce)
- dijonská hořčice (1 lžíce)
- citronová šťáva (1 lžíce)
- sůl (5 g)
- čerstvě mletý pepř
Jak salát obměnit?
Pokud chcete vyzkoušet novou variaci chutí, nebo vám zkrátka v základním receptu oblíbená ingredience chybí, není nic jednoduššího než do salátu přidat další. Vyzkoušejte třeba jednu z těchto:
- avokádo (1 ks)
- paprika (1 ks)
- jarní cibulka (1 ks)
- dušená brokolice (150 g)
- čerstvá rukola či polníček
- hrášek či kukuřice (100 g)
- balkánský sýr (150 g)
- vejce (2 ks)
- řapíkatý celer (1 stonek)
- šunka (100 g)
- sušená rajčata (100 g)
- zelené olivy či kapary (100 g)
- čerstvé bylinky
Postup:
- Těstoviny uvařte podle návodu uvedeného na obalu al dente. Uvařené těstoviny slijte a nechte vychladnout. Pokud chcete předejít slepení těstovin, promíchejte je s trochou olivového oleje či šťávy z tuňáka.
- Rajčata, cibuli, okurku a mozzarellu pokrájejte na menší kousky. Olivy rozpulte. Ledový salát omyjte a nakrájejte na kousky velikosti sousta. Lístky bazalky nakrájejte nadrobno.
- Část zeleniny a lístky bazalky si nechte na ozdobu, aby salát při servírování skvěle vypadal.
- Při přípravě dresinku smíchejte jogurt s majonézou, citronovou šťávou a hořčicí. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Nakonec stačí jen vše smíchat, dochutit a ozdobit. Salát můžete rovnou podávat, nebo nechat v lednici několik hodin rozležet.
Skvělý způsob, jak do jídelníčku zařadit ryby
Rybí maso by mělo hrát ve vyváženém jídelníčku důležitou roli. Zejména děti však někdy ryby konzumovat nechtějí. Těstovinový salát je tak skvělým pomocníkem, jak je do jídelníčku zařadit. Rybí maso obsahuje velké množství lehce stravitelných bílkovin, prospěšných omega-3-nenasycených mastných kyselin a vitamínů rozpustných v tucích (zejména A a D). Ryby navíc obsahují i mnoho esenciálních stopových prvků, jako jsou selen či jód.
Pravidelná konzumace ryb proto prospívá správnému růstu a vývoji dítěte. Vitamín D podporuje správnou funkci svalů a kostí, zatímco jód a mastné kyseliny jsou nezbytné pro správný vývoj nervové soustavy. Vitamín A chrání zrak a brání rozvoji tzv. makulární degenerace. Řada studií také potvrdila důležitou roli konzumace ryb v prevenci civilizačních chorob jako jsou infarkt myokardu a cévní mozková příhoda.