Co se v článku dozvíte?
- Jak připravit těsto na perníčky s karamelem?
- Detailní recept s ingrediencemi a postupem
- Tipy na uchování perníčků pro nejlepší chuť
Pečení vánočních perníčků: Karamelová varianta
Vánoční perníčky patří k nejoblíbenějším druhům vánočního cukroví. Přidání karamelu do těsta jim dodá jedinečný, bohatý nádech a tmavou barvu, která je výsledkem karamelizace cukru. Tento postup vyžaduje delší čas na změknutí, ale výsledná chuť za to rozhodně stojí.
Recept na vánoční perníčky s karamelem
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 200 g cukru (na karamel)
- 100 g másla
- 2 vejce
- 150 g medu
- 1 lžička jedlé sody
- 2 lžičky perníkového koření
- Špetka soli
Postup:
- Karamelizace cukru: V hrnci na mírném ohni nechte cukr pomalu zkaramelizovat do zlatohnědé barvy. Přidejte máslo a promíchejte. Poté přidejte med a nechte směs lehce zchladnout.
- Míchání těsta: Do vychladlé karamelové směsi vmíchejte vejce. V míse smíchejte mouku, jedlou sodu, perníkové koření a sůl. Přidejte tekutou směs a vypracujte hladké těsto.
- Odležení: Těsto zabalte do fólie a nechte odpočívat alespoň 24 hodin v chladničce.
- Pečení: Těsto rozválejte na tloušťku asi 5 mm, vykrajujte perníčky a pečte na 180 °C asi 8–10 minut.
- Změknutí: Uložte upečené perníčky do krabice s plátkem jablka, které zajistí vlhkost. Nechte je odležet 2–3 týdny.
Tipy a rady pro uchování perníčků
Aby perníčky zůstaly měkké, je důležité je skladovat v uzavřené dóze s kouskem čerstvého jablka nebo chleba. Tímto způsobem získají vlhkost, kterou potřebují, a budou příjemně vláčné. Pokud chcete urychlit změknutí, můžete je také potřít lehce oslazenou vodou.
Uchovávejte perníčky na suchém a chladném místě a vyvarujte se přímého slunečního světla, které by mohlo negativně ovlivnit jejich strukturu a chuť.