Vaše poloha:
Jak připravit thajskou chilli omáčku s raw medem: Dokonalé spojení sladkého medu a pálivého chilli
(Foto: canva.com)
Jak připravit thajskou chilli omáčku s raw medem: Dokonalé spojení sladkého medu a pálivého chilli
(Foto: canva.com)

15.01.2025

Jak připravit thajskou chilli omáčku s raw medem: Dokonalé spojení sladkého medu a pálivého chilli

Thajská sweet chilli omáčka patří mezi nejoblíbenější dipy na světě. Připravte si ji doma s raw medem a vychutnejte si dokonalou rovnováhu mezi sladkostí a pálivostí. Jednoduchý recept, který povýší každé jídlo.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Co je to sweet chilli omáčka a jak ji můžete využít?
  • Jak raw med dodá omáčce jedinečnou chuť?
  • Snadný recept na domácí chilli omáčku krok za krokem.

 

 

Sweet chilli omáčka pochází z thajské kuchyně a kombinuje sladkou, pálivou a lehce kyselou chuť. Její univerzálnost ji činí oblíbenou nejen v Asii, ale po celém světě. Používá se jako dip, marináda nebo omáčka k masu, rybám, zelenině i hranolkům.

 

Pokud chcete vytvořit domácí verzi bez zbytečných konzervantů, raw med je ideální surovinou. Dodá omáčce přírodní sladkost a obohatí ji o zdravé enzymy a minerály.

 

Recept na thajskou chilli omáčku s raw medem

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

  • 3 čerstvé červené chilli papričky (jemně nasekané)
  • 4 stroužky česneku (nasekané)
  • 200 ml vody
  • 100 g raw medu
  • 50 ml rýžového octa
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu (rozpuštěného v 2 lžících vody)
  • Špetka soli

 

Postup:

 

  1. Příprava surovin: Nasekejte chilli papričky a česnek na jemné kousky. Množství chilli můžete upravit podle požadované pálivosti.
  2. Vaření základu: V hrnci přiveďte k varu vodu, raw med, rýžový ocet, rybí omáčku a špetku soli. Přidejte chilli papričky a česnek. Nechte směs jemně vařit 5–7 minut, aby se chutě spojily.
  3. Zahuštění: Smíchejte kukuřičný škrob s vodou a pomalu ho přidejte do hrnce. Za stálého míchání vařte další 2–3 minuty, dokud omáčka nezhoustne.
  4. Dokončení: Hotovou omáčku nechte vychladnout. Nalijte ji do sterilizované sklenice a skladujte v lednici až 2 týdny

 

Tipy na servírování

 

  • Dip: Podávejte k jarním závitkům, smaženým krevetám nebo křupavé zelenině.
  • Marináda: Použijte ji na kuřecí maso, ryby nebo tofu před pečením nebo grilováním.
  • Dochucení: Přidejte lžíci omáčky do wok pokrmů nebo do nudlí pro extra šťavnatou chuť.

 

Proč používat raw med?

 

Raw med je přírodní sladidlo plné enzymů, vitamínů a minerálů. Na rozdíl od průmyslově zpracovaného medu není tepelně upravován, takže si zachovává všechny své přínosy. Omáčce dodá nejen sladkost, ale také jemnou, květinovou chuť, která se skvěle doplňuje s pálivostí chilli.

 

Zdroj: gardenvarietylife.com

 

Mohlo by Vás zajímat

Recept na dýňovou polévku s chilli: Hřejivá večeře během chladných dnů

Dýňová polévka patří k nejoblíbenějším podzimním pokrmům. V této pikantní verzi se snoubí sladká chuť dýně s ostrostí chilli a jemnou svěžestí zázvoru. Výsledkem je krémová, hřejivá a zdravá polévka, která skvěle zahřeje i zasytí.

Uncle Ben’s už kupovat nemusíte: Sladkokyselou omáčku si snadno připravíte doma

Sladkokyselá omáčka ve stylu Uncle Ben’s patří mezi stálice v kuchyni. Připravit si ji doma z vlastní zeleniny je snadné, levné, a navíc získáte zdravou variantu bez konzervantů. Omáčka se hodí k masu, rýži i těstovinám a díky zavaření ji můžete mít po ruce po celý rok.

Koprová omáčka jako od babičky: Recept, který zvládne každý

Koprová omáčka, nebo jak ji láskyplně říkáme koprovka, je jedním z tradičních pokrmů české kuchyně, který nám často připomíná dětství a kuchařské umění našich babiček. Její jedinečná chuť, a vůně kopru nás vždy přenese zpět do dob, kdy jsme si pochutnávali na tomto lahodném jídle u rodinného stolu. Tento recept je jednoduchý a zvládne ho každý, kdo má chuť se pustit do přípravy této české klasiky.

Recept na koprovou omáčku, kterou zvládne i úplný začátečník

Koprová omáčka je česká klasika, kterou buď milujete, nebo nenávidíte. S tímto jednoduchým receptem ji ale zvládne opravdu každý – bez nutnosti masa, složitých surovin nebo kulinářských dovedností. Výsledkem je jemná, voňavá a krémová omáčka s vejcem, která chutná jako od babičky.

Recept na buřtguláš s jarní zeleninou

Buřtguláš, někdy též nazývaný jako buřtový guláš, je klasické české jídlo, které si získalo srdce mnoha gurmánů. Ale co když bychom řekli, že můžeme tento tradiční pokrm ještě vylepšit? Představujeme vám moderní verzi buřtguláše, která se vyznačuje bohatou chutí uzené papriky a špetkou koriandru, díky které získává jídlo nový rozměr.

Rebarbora recepty, které musíte zkusit: Tohle chutná i těm, co ji jinak nemusí

Rebarbora je jarní poklad, který v kuchyni dokáže doslova kouzlit. Ať už hledáte sladký moučník nebo nečekanou slanou kombinaci, tyto rebarbora recepty vás překvapí chutí i jednoduchostí. Přesvědčí i ty, kteří jinak rebarboře příliš nefandí.

Tento recept na pepřovou omáčku vytvoří z vašeho steaku mistrovské dílo

Chcete pozvednout svůj steak na gurmánský zážitek? Tajemství tkví v perfektní pepřové omáčce. Tato krémová, aromatická omáčka s pikantním nádechem pepře se skvěle hodí nejen ke steaku, ale i k dalším druhům masa. Připravte si ji podle našeho jednoduchého receptu a užijte si luxusní chuťový zážitek.

Recept na nejlepší vepřové medailonky ve smetanové omáčce

Hledáte tip na lahodnou večeři, kterou připravíte během chvilky? Vepřové medailonky se smetanovou omáčkou jsou zaručená klasika, která bude mít úspěch u všech členů rodiny.

Tajemství dokonalého segedínu: Kdy přidat zelí a jaké ingredience nesmí chybět?

Segedínský guláš je oblíbeným českým pokrmem, který vyniká svou jedinečnou chutí kombinující kysané zelí, smetanu a jemně kořeněné maso. Pokud chcete připravit segedín, na který budou všichni vzpomínat, musíte znát správné načasování a klíčové ingredience.

Jak na hovězí Stroganov? Tento recept zaručí chuť, která vás dostane

Hovězí Stroganov je ikonické jídlo, které si získalo srdce mnoha gurmánů po celém světě. Jeho kombinace jemných hovězích nudliček a krémové omáčky s houbami je zárukou úspěchu u každého stolu. Vyzkoušejte náš jednoduchý a osvědčený recept!

Spolupracujeme s: