Vaše poloha:
Jak si správně připravit zelený čaj a čeho se vyvarovat
(Zdroj: canva.com)
Jak si správně připravit zelený čaj a čeho se vyvarovat
(Zdroj: canva.com)

02.09.2021

Jak si správně připravit zelený čaj a čeho se vyvarovat

Zelený čaj, nápoj původně rozšířený zejména ve východní Asii, si v průběhu minulých století získal na popularitě i u nás. Jak ale tento horký nápoj připravit a na co si dát pozor?

Ačkoli jsou zelené čaje v České republice méně rozšířené než čaje černé, jejich obliba postupem času roste. Zdaleka ne všichni jsou si však vědomi rozdílů mezi přípravou těchto čajů. Chyby se dopouštíme, pokud, stejně jako u pytlíkovaných čajů, pouze zelený čaj zalijeme vroucí vodou.

Pro přípravu zeleného čaje se užívá hned několik postupů, které vedou k správnému výsledku. Nejjednodušším je příprava čaje v konvičce, ze které budeme později čaj nalévat. Pokud bychom dělali čaj v jiné nádobě, měla by být zakrytá, aby se aroma uvolňovalo až při pití čaje a vydrželo déle. Druhou  možností je zalévání čaje již v šálcích.

Pokud zvolíme tuto metodu, jako ideální množství čajových lístků pro jeden šálek se uvádí asi jedna čajová lžička. Voda při louhování v hrnečku i v konvici by měla mít teplotu 60-80 °C. Při této teplotě má čaj výraznou chuť, ale není natrpklý.

Pokud bychom čaj zalili vodou o nižší teplotě, vzniklý výluh by byl nevýrazný a vodovitý. Naopak příliš vysoká teplota by vedla k vylouhování nežádoucích tříslovin a dalších látek, čaj by tedy mohl získat nahořklou chuť. Rozhodně tedy nezalévejte čaj vroucí vodou přímo z konvice. Tu je nutné nechat nejdříve odstát, poté až je možné lístky zalít.

Doba louhování je pak závislá na konkrétním druhu čaje a je nutné se o ní informovat u prodejce či na obalu. Všeobecně by se měl čaj louhovat v řádu minut, u některých typů i jen 30 sekund.

Pokud si tedy rádi připravujete zelené čaje, s těmito tipy by měly být prostě dokonalé.

Víte kolik šálků černého čaje můžete denně vypít?

Ať již jste vášnivými konzumenty čaje či tento nápoj pijete pouze příležitostně, rozhodně není vhodné ho konzumovat více, než je doporučené množství. Kolik hrnků čaje tedy můžete denně bez obav vypít?

Babiččin bylinkář: 2. Meduňka lékařská

Meduňka lékařská, v Evropě užívaná již mnoho staletí, je bylinkou, která zaujme svou vůní i nečekanými léčivými účinky. Již v patnáctém století popsal přírodovědec Paracelsus její účinky a nazval ji elixírem života.

Mohlo by Vás zajímat

Tajemství čaje z bobkového listu: Proč byste ho měli pít každý den?

Bobkový list, známý svou výraznou aromatickou vůní a chutí, není jen oblíbenou přísadou v kuchyni, ale také skrývá mnoho zdravotních výhod. Již tisíce let se bobkový list používá jako bylinkový lék po celém světě. Jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak využít jeho blahodárných účinků, je příprava čaje. Čaj z bobkového listu dokáže pomoci zmírnit různé neduhy a přispět k vašemu celkovému zdraví.

Jak jednoduše změnit chuť čaje s pomocí 7 běžných přísad

Láká vás ochutnat něco nového a voňavého? Zkuste to jako angličtí labužníci, kteří dokonale vědí, co dát do čaje pro jeho lepší chuť.

Babiččin bylinkář: 52. Ibišek

Ibišek je nádherně kvetoucí rostlina, jejíž květy zdobí naše byty i zahrady. Málokdo však ví, že je také léčivou bylinou, ze které se můžeme připravit ibiškový čaj i osvěžující letní drinky.

Babiččin bylinkář: 45. Borovice lesní

Borovice je nenápadný strom s mimořádnými léčivými vlastnostmi. Pomáhá při onemocněních dýchacích cest a je proto ideální volbou pro sychravá zimní období. Užívat ji můžeme jako čaj i sirup, který si oblíbí zejména ti nejmladší.

Babiččin bylinkář: 30. Divizna velkokvětá

Divizna je jednou z nejdéle užívaných léčivých rostlin, a proto se často užívá jako přísada do mastí, léků i čajových směsí. Navíc nás na ní mohou kromě léčivých vlastností potěšit i její krásné, dekorativní květy, kterými projasní každou zahrádku.

Babiččin bylinkář: 5. Heřmánek lékařský

Široké spektrum léčivých účinků heřmánku – jedné z nejdéle a nejčastěji pěstovaných bylinek celého světa – je známo již od nepaměti. Jaká jsou nejčastější užití této rostliny? A čím může prospět právě vám?

Víte kolik šálků černého čaje můžete denně vypít?

Ať již jste vášnivými konzumenty čaje či tento nápoj pijete pouze příležitostně, rozhodně není vhodné ho konzumovat více, než je doporučené množství. Kolik hrnků čaje tedy můžete denně bez obav vypít?

Kdy vyhodit starou pánev nebo nůž? Tyto kuchyňské pomocníky je potřeba měnit častěji, než si myslíte

Vypadá vaše pánev po letech jako bojiště? A co plastová dóza s víčkem, které už nedrží? Některé kuchyňské nástroje mají překvapivě krátkou životnost. Kdy je čas je vyměnit – a jak prodloužit jejich funkčnost?

Jaterní a střevní detox: 4 druhy zeleniny, které byste měli jíst každý den

Jaterní a střevní detoxikace je klíčová pro udržení zdraví celého těla. V tomto článku vám představíme čtyři druhy zeleniny, které byste měli zařadit do svého každodenního jídelníčku, abyste podpořili očistu jater a střev. Červená řepa, růžičková kapusta, špenát a brokolice jsou nejen chutné, ale také plné živin, které vašemu tělu pomohou fungovat optimálně.

Rybízová šťáva: Jak ji připravit bez ztráty vitamínů a chuti

Domácí rybízová šťáva je ideální způsob, jak zužitkovat letní úrodu. Při správném postupu si zachová výraznou chuť i vitamíny – bez potřeby zavařování nebo přidávání konzervantů. Hodí se pro děti, do limonád i do moučníků.

Spolupracujeme s: