Ačkoli jsou zelené čaje v České republice méně rozšířené než čaje černé, jejich obliba postupem času roste. Zdaleka ne všichni jsou si však vědomi rozdílů mezi přípravou těchto čajů. Chyby se dopouštíme, pokud, stejně jako u pytlíkovaných čajů, pouze zelený čaj zalijeme vroucí vodou.
Pro přípravu zeleného čaje se užívá hned několik postupů, které vedou k správnému výsledku. Nejjednodušším je příprava čaje v konvičce, ze které budeme později čaj nalévat. Pokud bychom dělali čaj v jiné nádobě, měla by být zakrytá, aby se aroma uvolňovalo až při pití čaje a vydrželo déle. Druhou možností je zalévání čaje již v šálcích.
Pokud zvolíme tuto metodu, jako ideální množství čajových lístků pro jeden šálek se uvádí asi jedna čajová lžička. Voda při louhování v hrnečku i v konvici by měla mít teplotu 60-80 °C. Při této teplotě má čaj výraznou chuť, ale není natrpklý.
Pokud bychom čaj zalili vodou o nižší teplotě, vzniklý výluh by byl nevýrazný a vodovitý. Naopak příliš vysoká teplota by vedla k vylouhování nežádoucích tříslovin a dalších látek, čaj by tedy mohl získat nahořklou chuť. Rozhodně tedy nezalévejte čaj vroucí vodou přímo z konvice. Tu je nutné nechat nejdříve odstát, poté až je možné lístky zalít.
Doba louhování je pak závislá na konkrétním druhu čaje a je nutné se o ní informovat u prodejce či na obalu. Všeobecně by se měl čaj louhovat v řádu minut, u některých typů i jen 30 sekund.
Pokud si tedy rádi připravujete zelené čaje, s těmito tipy by měly být prostě dokonalé.
Víte kolik šálků černého čaje můžete denně vypít?
Ať již jste vášnivými konzumenty čaje či tento nápoj pijete pouze příležitostně, rozhodně není vhodné ho konzumovat více, než je doporučené množství. Kolik hrnků čaje tedy můžete denně bez obav vypít?
Babiččin bylinkář: 2. Meduňka lékařská
Meduňka lékařská, v Evropě užívaná již mnoho staletí, je bylinkou, která zaujme svou vůní i nečekanými léčivými účinky. Již v patnáctém století popsal přírodovědec Paracelsus její účinky a nazval ji elixírem života.