

10.12.2021
Jak si užít vánoční pohodu? Jedině s domácím vaječňákem!
K vánočním svátkům neodmyslitelně patří domácí vaječný likér. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a užijte si ty pravé pohodové Vánoce.
Vaječný likér, nebo také vaječný koňak, je tradiční nápoj, který si spojujeme s obdobím adventu a Vánoc. Tento nápoj vás zahřeje, a navíc provoní celý interiér vůní skořice a vanilky a navodí tak pravou vánoční atmosféru.
Vaječný likér má dlouhou historii, začal se totiž připravovat již ve středověku. V období půstu, tedy i přes Vánoce, však nebyla jeho konzumace povolena a svátečním nápojem se tedy stal až o mnoho století později. Dnes je vaječný koňak tradiční součástí sváteční atmosféry po celém světě a jeho obliba každoročně roste.
Domácí vaječný likér
Příprava vaječného likéru je poměrně jednoduchá a nezabere mnoho času. Receptů na tento nápoj existuje velké množství, liší se však většinou pouze poměrem ingrediencí či použitým kořením. Pokud si však chcete připravit skutečně tradiční a zároveň velmi lahodný vaječný koňak, vyzkoušejte jeden z našich receptů.
Výhodou přípravy vaječného koňaku je, že vám vydrží velice dlouho a můžete ho tedy používat nejen na Vánoce. Při dlouhých zimních večerech vás zahřeje a dodá vám pocit klidu a pohody. Dá se však použít i jako přísada do pečení či vaření.
Co budeme na pravý vaječný likér potřebovat?
- 6 žloutků
- 1 Salko
- 500 ml plnotučného mléka
- 40 g vanilkového cukru
- 1/2 vanilkového lusku
- 1 šlehačku (nejlépe 31%)
- kvalitní rum (200 ml či podle chuti)
Příprava je rychlá a nezabere vám více než hodinu. Nejprve ušleháme žloutky do pěny a přilijeme k nim mléko, šlehačku a Salko. Směs smícháme, přelijeme do hrnce a zahříváme. Likér by neměl vřít, pouze prohřát na cca 80°C. Přidáme cukr a dřeň vanilkového lusku.
Když začne směs houstnout je nutné ji přemístit do dřezu s vodou a za stálého míchání ji chladit. Do studelé směsi vmícháme rum a máme hotovo. Můžeme podávat se šlehačkou a skořicí nebo jen tak.
Pravé italské Bombardino
A pokud byste raději něco méně tradičního, můžete vyzkoušet italský nápoj Bombarino. To bylo poprvé připraveno roku 1974 v italských Alpách. Od té doby však získalo na popularitě a dnes je oblíbené nejen na horských svazích. Vyzkoušejte tedy domácí Bombardino! Jeho příprava je skutečně snadná a zachutná i těm nejnáročnějším.
K příprave Bombardina potřebujeme pouze:
Bombardino si připravíte sami ani ne za deset minut. Stačí koňak, whisky a mléko ohřát asi na 80°C, aby směs nezačala vřít. Pak už jen Bombardino nalijeme do hrnečků a dozdobíme ušlehanou šlehačkou. Navrch můžeme posypat skořicí.
Pro milovníky kávy existuje další, méně známá varianta. Původní recept totiž namísto mléka obsahoval kávu, můžete si tedy připravit i tuto chutnou variantu.
Mohlo by Vás zajímat

Zkuste náš recept na výborný domácí vánoční baileys
K vánoční pohodě patří nejen cukroví, vánočka a štědrovečerní večeře, ale i dobré pití. Posedět s přáteli nebo rodinou se sklenkou likéru v ruce je téměř definicí vánoční pohody. Vyzkoušejte tento rok výborný vánoční baileys a buďte si jisti, že k vám všechny návštěvy budou chodit s širokým úsměvem na tváři. Navíc, vánoční baileys je i skvělým vánočním dárkem.

Připravte si poctivou horkou čokoládu se šlehačkou
Jak všichni dobře víme, Vánoce si nejvíce užívají děti. Proto bychom neměli zapomínat v rámci vánočního hodování ani na tyto malé strávníky a připravit jim nápoj, který je ztělesněním vánoční atmosféry. Ano, řeč je o poctivé horké čokoládě se šlehačkou, která chutná, zahřeje a pohladí po duši.

Připravte si poctivý domácí svařák, který vám zpříjemní vánoční večery
I když jsou Vánoce každý rok plné shonu, uklízení a stresu, nesmíme zapomínat na jejich jedinečné a magické kouzlo. Najděte si během adventních dnů alespoň chvilku, kdy hodíte všechny starosti a přípravy za hlavu a provoníte svůj domov aromatickým domácím svařákem.

Recept na domácí likér, který stihnete připravit do Silvestra
Připravte si vlastní domácí likér, který potěší vaši rodinu a přátele na Silvestra. Tento jednoduchý recept zvládnete během pár dní a výsledek stojí za to!

Štědrovečerní předkrmy, které musíte ochutnat: Snadné, rychlé a neodolatelné
Štědrovečerní večeře není jen o hlavním chodu. Překvapte svou rodinu nebo hosty skvělými předkrmy, které jsou jednoduché, chutné a dodají vaší slavnostní tabuli nový rozměr. Zde jsou čtyři recepty, které si zamilujete.

Jak na vánoční bramborový salát? Třikrát jinak a vždy dokonalá chuť
Bramborový salát je neodmyslitelnou součástí Štědrovečerní večeře. Ať už preferujete klasiku s majonézou, verzi se salámem, nebo odlehčenou variantu, tyto recepty vám zaručí dokonalou chuť na sváteční tabuli.

Vánoční pravopis bez chyb: Jak správně psát názvy svátků na přáních a dopisech
Chystáte se poslat vánoční přání a nejste si jisti, jak správně napsat slova jako Vánoce, Nový rok nebo štědrovečerní večeře? Připomeňte si základní pravidla českého pravopisu, abyste sváteční přání napsali bez chybičky.

Pepparkakor: Švédské perníčky, které provoní každé Vánoce
Švédské pepparkakor jsou tenké, křupavé a voňavé perníčky, které si získaly srdce milovníků vánočního cukroví po celém světě. Vyzkoušejte si jejich přípravu doma podle snadného receptu a ozdobte svůj sváteční stůl tradiční chutí Skandinávie.

Jak na domácí karamelový likér? Recept, který dodá Vánocům karamelový nádech
Domácí karamelový likér je lahodný a voňavý nápoj, který se skvěle hodí k vánočním oslavám. Připravte si ho snadno doma a získejte dokonalý doplněk ke svátečnímu cukroví nebo originální jedlý dárek pro své blízké.

Které vánoční trhy v Česku stojí za návštěvu? Průvodce nejkrásnějšími trhy a co tam určitě vyzkoušet
Vánoční trhy mají v Česku dlouhou tradici a jejich atmosféra dokáže vykouzlit pravou sváteční náladu. Přinášíme přehled těch nejkrásnějších vánočních trhů, kam se vyplatí letos vyrazit, a tipy, co ochutnat a co rozhodně nepromeškat.