Vaječný likér, nebo také vaječný koňak, je tradiční nápoj, který si spojujeme s obdobím adventu a Vánoc. Tento nápoj vás zahřeje, a navíc provoní celý interiér vůní skořice a vanilky a navodí tak pravou vánoční atmosféru.
Vaječný likér má dlouhou historii, začal se totiž připravovat již ve středověku. V období půstu, tedy i přes Vánoce, však nebyla jeho konzumace povolena a svátečním nápojem se tedy stal až o mnoho století později. Dnes je vaječný koňak tradiční součástí sváteční atmosféry po celém světě a jeho obliba každoročně roste.
Domácí vaječný likér
Příprava vaječného likéru je poměrně jednoduchá a nezabere mnoho času. Receptů na tento nápoj existuje velké množství, liší se však většinou pouze poměrem ingrediencí či použitým kořením. Pokud si však chcete připravit skutečně tradiční a zároveň velmi lahodný vaječný koňak, vyzkoušejte jeden z našich receptů.
Výhodou přípravy vaječného koňaku je, že vám vydrží velice dlouho a můžete ho tedy používat nejen na Vánoce. Při dlouhých zimních večerech vás zahřeje a dodá vám pocit klidu a pohody. Dá se však použít i jako přísada do pečení či vaření.
Co budeme na pravý vaječný likér potřebovat?
- 6 žloutků
- 1 Salko
- 500 ml plnotučného mléka
- 40 g vanilkového cukru
- 1/2 vanilkového lusku
- 1 šlehačku (nejlépe 31%)
- kvalitní rum (200 ml či podle chuti)
Příprava je rychlá a nezabere vám více než hodinu. Nejprve ušleháme žloutky do pěny a přilijeme k nim mléko, šlehačku a Salko. Směs smícháme, přelijeme do hrnce a zahříváme. Likér by neměl vřít, pouze prohřát na cca 80°C. Přidáme cukr a dřeň vanilkového lusku.
Když začne směs houstnout je nutné ji přemístit do dřezu s vodou a za stálého míchání ji chladit. Do studelé směsi vmícháme rum a máme hotovo. Můžeme podávat se šlehačkou a skořicí nebo jen tak.
Pravé italské Bombardino
A pokud byste raději něco méně tradičního, můžete vyzkoušet italský nápoj Bombarino. To bylo poprvé připraveno roku 1974 v italských Alpách. Od té doby však získalo na popularitě a dnes je oblíbené nejen na horských svazích. Vyzkoušejte tedy domácí Bombardino! Jeho příprava je skutečně snadná a zachutná i těm nejnáročnějším.
K příprave Bombardina potřebujeme pouze:
Bombardino si připravíte sami ani ne za deset minut. Stačí koňak, whisky a mléko ohřát asi na 80°C, aby směs nezačala vřít. Pak už jen Bombardino nalijeme do hrnečků a dozdobíme ušlehanou šlehačkou. Navrch můžeme posypat skořicí.
Pro milovníky kávy existuje další, méně známá varianta. Původní recept totiž namísto mléka obsahoval kávu, můžete si tedy připravit i tuto chutnou variantu.