Reklama Nákupy OnaDnes jsou zpět! Kde najdete kupony? I Magazín Akční Ceny Reklama Nákupy OnaDnes jsou zpět! Kde najdete kupony?

Jak si užít vánoční pohodu? Jedině s domácím vaječňákem!

10.12.2021

K vánočním svátkům neodmyslitelně patří domácí vaječný likér. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a užijte si ty pravé pohodové Vánoce.

Jak si užít vánoční pohodu? Jedině s domácím vaječňákem!
(Foto: canva.com)

 

Vaječný likér, nebo také vaječný koňak, je tradiční nápoj, který si spojujeme s obdobím adventu a Vánoc. Tento nápoj vás zahřeje, a navíc provoní celý interiér vůní skořice a vanilky a navodí tak pravou vánoční atmosféru.

 

Vaječný likér má dlouhou historii, začal se totiž připravovat již ve středověku. V období půstu, tedy i přes Vánoce, však nebyla jeho konzumace povolena a svátečním nápojem se tedy stal až o mnoho století později. Dnes je vaječný koňak tradiční součástí sváteční atmosféry po celém světě a jeho obliba každoročně roste.

 

Domácí vaječný likér

 

Příprava vaječného likéru je poměrně jednoduchá a nezabere mnoho času. Receptů na tento nápoj existuje velké množství, liší se však většinou pouze poměrem ingrediencí či použitým kořením. Pokud si však chcete připravit skutečně tradiční a zároveň velmi lahodný vaječný koňak, vyzkoušejte jeden z našich receptů.

Výhodou přípravy vaječného koňaku je, že vám vydrží velice dlouho a můžete ho tedy používat nejen na Vánoce. Při dlouhých zimních večerech vás zahřeje a dodá vám pocit klidu a pohody. Dá se však použít i jako přísada do pečení či vaření.

 

Co budeme na pravý vaječný likér potřebovat?

 

 

Příprava je rychlá a nezabere vám více než hodinu. Nejprve ušleháme žloutky do pěny a přilijeme k nim mléko, šlehačku a Salko. Směs smícháme, přelijeme do hrnce a zahříváme. Likér by neměl vřít, pouze prohřát na cca 80°C. Přidáme cukr a dřeň vanilkového lusku.

 

Když začne směs houstnout je nutné ji přemístit do dřezu s vodou a za stálého míchání ji chladit. Do studelé směsi vmícháme rum a máme hotovo. Můžeme podávat se šlehačkou a skořicí nebo jen tak.

 

Pravé italské Bombardino

 

A pokud byste raději něco méně tradičního, můžete vyzkoušet italský nápoj Bombarino. To bylo poprvé připraveno roku 1974 v italských Alpách. Od té doby však získalo na popularitě a dnes je oblíbené nejen na horských svazích. Vyzkoušejte tedy domácí Bombardino! Jeho příprava je skutečně snadná a zachutná i těm nejnáročnějším.

 

K příprave Bombardina potřebujeme pouze:

 

  • vaječný koňak 1 dcl
  • mléko 0,4 dcl
  • whisky 0,4 dcl
  • šlehačka na ozdobu

 

Bombardino si připravíte sami ani ne za deset minut. Stačí koňak, whisky a mléko ohřát asi na 80°C, aby směs nezačala vřít. Pak už jen Bombardino nalijeme do hrnečků a dozdobíme ušlehanou šlehačkou. Navrch můžeme posypat skořicí.

 

Pro milovníky kávy existuje další, méně známá varianta. Původní recept totiž namísto mléka obsahoval kávu, můžete si tedy připravit i tuto chutnou variantu.

 

Mohlo by Vás zajímat

Připravte si poctivou horkou čokoládu se šlehačkou

Jak všichni dobře víme, Vánoce si nejvíce užívají děti. Proto bychom neměli zapomínat v rámci vánočního hodování ani na tyto malé strávníky a připravit jim nápoj, který je ztělesněním vánoční atmosféry. Ano, řeč je o poctivé horké čokoládě se šlehačkou, která chutná, zahřeje a pohladí po duši.

Připravte si poctivý domácí svařák, který vám zpříjemní vánoční večery

I když jsou Vánoce každý rok plné shonu, uklízení a stresu, nesmíme zapomínat na jejich jedinečné a magické kouzlo. Najděte si během adventních dnů alespoň chvilku, kdy hodíte všechny starosti a přípravy za hlavu a provoníte svůj domov aromatickým domácím svařákem.

Zkuste náš recept na výborný domácí vánoční baileys

K vánoční pohodě patří nejen cukroví, vánočka a štědrovečerní večeře, ale i dobré pití. Posedět s přáteli nebo rodinou se sklenkou likéru v ruce je téměř definicí vánoční pohody. Vyzkoušejte tento rok výborný vánoční baileys a buďte si jisti, že k vám všechny návštěvy budou chodit s širokým úsměvem na tváři. Navíc, vánoční baileys je i skvělým vánočním dárkem.

Pečeme vánoční cukroví: Pařížské rohlíčky

Na svátečním stole určitě nesmí chybět křehké pařížské rohlíčky, které patří mezi jednu z nejoblíbenějších vánočních dobrot. Máme pro Vás par tipů, jak připravit ty nejlahodnější pařížské rohlíčky.

Recept na lehkou avokádovou pomazánku

Hledáte nápady na jednoduchou a zdravou svačinu? Vyzkoušejte náš recept na lehkou avokádovou pomazánku, kterou budete mít raz dva hotovou!

Recept na zapečené masové koule s těstovinami, který vám ušetří čas v kuchyni

Tentokrát jsme pro Vás připravili jednoduchý recept na zapečené těstoviny s masovými koulemi. Příprava je rychlá a zvládne to opravdu každý!

Recept na kuřecí řízky v jogurtové marinádě s bramborami

Marinování je důležitým krokem při přípravě masa, zejména na grilu. Dodává masu šťavnatost a zvláštní chuť, a pokud chcete ochutnat další kouzlo dobré marinády, tak vyzkoušejte náš recept na kuřecí řízek v jogurtové marinádě.

Recept na velikonoční jidáše, které rozhodně nesmí chybět u mazance!

Velikonoce se pomalu blíží a to znamená, že se na ně musíte připravit. Jedna z tradičních věcí je pečení a dneska se podíváme na velikonoční jidáše! Přinášíme vám dokonalý recept, který vám s touto přípravou pomůže.

Zkuste nepečený zákusek BeBe střechu s banánem. Je to jednoduché!

Máte chuť na něco sladkého a zároveň jednoduché na přípravu? Máme pro vás oblíbený recept z BeBe sušenek, tvarohového krému a banánu. Vynikající dezert budete mít rychle na stole!

Recept na neodolatelnou pizzu, kterou máte za 30 min!

Také si rádi dáte v restauraci kulatou, pečenou placku plnou chutných ingrediencí? A co když vám ukážeme, že si takovou pochoutku můžete udělat i doma a nezabere to spoustu času? Pojďte se podívat na náš jednoduchý recept na pizzu.

Nejoblíbenější letáky


Informujeme spotřebitele, kterým prodáváme výrobky nebo poskytujeme služby, že mají podle zákona č. 624/1992 Sb. právo na mimosoudní řešení spotřebitelského sporu z příslušné smlouvy. Subjektem mimosoudního řešení spotřebitelských sporů je Česká obchodní inspekce, se sídlem Štěpánská 567/15, 120 00 Praha 2, IČ: 000 20 869 (www.coi.cz).

Provozovatelem tohoto serveru je MAFRA, a.s., se sídlem Karla Engliše 519/11, 150 00 Praha 5, IČO: 45313351, zapsaná v obchodním rejstříku vedeném Městským soudem v Praze, oddíl B, vložka 1328. Společnost MAFRA, a.s., je členem koncernu AGROFERT.