Troubu používáme skoro každodenně v našich domácnostech. Ale když přijde čas na čištění trouby, tak je to jedním z nejobtížnějších úkolů v domácnosti. Připravili jsme několik rad, jak vyčistit špinavou a mastnou troubu bez chemie!
Jak vyčistit troubu bez chemie?
Vyzkoušejte jeden z těchto dvou skvělých způsobů na čištění připálené trouby.
1.
Budete potřebovat:
- Jedlá soda
- Ocet
- Kyselina citronová
Postup
- Zapněte troubu na 250 stupňů.
- Do žáruvzdorné misky nebo jiné vhodné nádoby nasypte 4-5 lžic jedlé sody a zalijte vodou, přibližně 1 litr.
- Vložte misku do trouby, uzavřete a nechejte 30-40 minut.
- Poté vypněte troubu a nechte vychladnout. Nečistoty z vnitřku trouby změknou tímto způsobem.
- Nyní nastříkejte troubu a sklo octem. Nechte působit dalších 20 minut a poté troubu vytřete.
- Pokud vaše trouba nebyla ve zcela zanedbaném stavu, měla by po tomto postupu zářit čistotou.
- Můžete také zkusit sklo trouby namočit vodou a nanést jedlou sodu a citronovou kyselinu. Nechte působit asi deset minut. Odtrhněte kus alobalu, zmuchlejte, tak že uděláte kouli a vydrhněte s ním sklo. Alobal zanechá sklo trouby bez jakýchkoliv škrábanců. Poté ještě otřete sklo vlhkým hadříkem.
To je vše! Vaše trouba bude zářit jako nová!

2.
Budete potřebovat:
- Jedlá soda
- Voda
Postup
- Vytvořte pastu z jedlé sody, kterou smícháte s několika lžícemi vody v misce. Přidávejte obě ingredience, dokud nezískáte pastu, kterou můžete roztírat.
- Nasaďte si na ruce rukavice a pastu rozetřete po celém vnitřku trouby kromě topného tělesa.
- Jedlou sodu nechte působit alespoň 12 hodin nebo přes noc.
- Jedlá soda při vtírání do špinavých povrchů zhnědne a na některých místech se mohou vytvořit větší kousky pasty. Mezitím vyčistěte vyjmuté mřížky tak, že naplníte vanu vodou a prostředkem na mytí nádobí. Poté dejte mřížky do vany. Voda musí být dost teplá a mřížky úplně ponořeny. Mřížky nechte ve vaně alespoň čtyři hodiny nebo přes noc. Pak je opláchněte čistou vodou a osušte.
- Po 12 hodinách vezměte vlhký hadřík a vytřete z trouby co nejvíce zaschlé jedlé sody.
- Do rozprašovače dejte trochu octa a naneste všude tam, kde vám v troubě zbyla zaschlá jedlá soda. Ocet bude reagovat s jedlou sodou a lehce zpění. Zbytek napěněné směsi octa a jedlé sody očistěte vlhkým hadříkem. Postup opakujte, dokud Vaše trouba nebude zcela čistá.
- Vraťte do trouby vyčištěné mřížky, které jste předtím z trouby vyndali a máte hotovo!
