Co se v článku dozvíte?
- Jak udělat domácí malinovou marmeládu bez zbytečných komplikací?
- Jak postupovat při zavařování malin, aby vydržela co nejdéle?
- Co udělat, aby byla marmeláda krásně hustá a chutná?
- Jaké triky využít pro intenzivní ovocnou chuť?
Proč vyzkoušet domácí malinovou marmeládu?
Domácí malinová marmeláda je jedním z těch receptů, které nikdy nezklamou. Přináší čistou chuť léta a zároveň jistotu, že přesně víte, co jíte. Pokud jste dosud kupovali marmeládu v obchodě, budete překvapeni, jak velký rozdíl v chuti i kvalitě ucítíte hned při prvním namazání na pečivo. „Stačí pár základních surovin a výsledkem je sklenice plná radosti,“ říká zkušená hospodyňka.
Recept na domácí malinovou marmeládu
.png)
Ingredience:
- 1 kg čerstvých zralých malin
- 500 g krupicového nebo želírovacího cukru
- šťáva z 1 menšího citronu
- volitelně: 1 balíček pektinu (pokud chcete hustší konzistenci)
Postup:
- Maliny pečlivě očistěte, opláchněte a nechte okapat.
- Přendejte je do většího hrnce a pomalu zahřívejte, až pustí šťávu.
- Přisypte cukr a míchejte, dokud se úplně nerozpustí.
- Přidejte citronovou šťávu a podle potřeby i pektin, poté směs přiveďte k varu.
- Vařte asi 10 minut, průběžně sbírejte pěnu a sledujte, zda marmeláda houstne.
- Ještě horkou směs nalijte do čistých, vyvařených sklenic, zavíčkujte a obraťte dnem vzhůru.
- Nechte 5 minut stát, poté vraťte do správné polohy a nechte vychladnout.
- Pokud chcete mít jistotu dlouhé trvanlivosti, můžete sklenice krátce zavařit v hrnci s horkou vodou.
Jak připravit malinovou směs?
Základem jsou čerstvé, dobře zralé maliny. Omyjte je a nechte okapat. Pokud máte drobné nečistoty, můžete je přecedit přes jemné sítko. Na 1 kg malin počítejte zhruba 500 g cukru – můžete použít klasický nebo speciální želírovací cukr, který vám usnadní práci.
Jak marmeládu správně zavařit?
Zavařování malin není složité, stačí dodržet základní pravidla. Sklenice i víčka musejí být čisté a suché. Po naplnění můžete pro jistotu sklenice ještě na 10 minut vložit do hrnce s horkou vodou a nechat projít varem. Tím prodloužíte trvanlivost a zajistíte, že se do marmelády nedostane plíseň.
Tipy pro ještě lepší chuť
- Přidejte kapku citronové šťávy – zvýrazní chuť a pomůže s konzistencí.
- Experimentujte s kořením, například špetkou vanilky nebo skořice.
- Pokud máte rádi méně sladké varianty, snižte množství cukru a přidejte želírovací prostředek.
- Marmeládu můžete použít nejen na pečivo, ale i do dezertů, na palačinky nebo do jogurtu.
Domácí malinová marmeláda není žádná věda. Stačí kvalitní ovoce, trocha cukru a pár jednoduchých kroků. Díky tomu si vytvoříte zásoby, které vám budou připomínat léto po celý rok.
Zdroj: AkcniCeny.cz