Vaše poloha:
Jak vážit bez váhy? Triky jak si umět poradit při vaření a pečení v kuchyni
(Foto: canva.com)
Jak vážit bez váhy? Triky jak si umět poradit při vaření a pečení v kuchyni
(Foto: canva.com)

23.02.2022

Jak vážit bez váhy? Triky jak si umět poradit při vaření a pečení v kuchyni

Asi každý se setkal s tím, že se pustil do vaření nebo pečení a najednou si uvědomil, že si musí odměřit určité množství ingrediencí. Jenže doma nemáte žádnou kuchyňskou váhu. To rozhodně není žádný problém, protože existují metody, které vám nahradí váhu a ulehčí práci v kuchyni.

 

V každé kuchyni, ve které se často vaří, by určitě neměla chybět kuchyňská váha nebo odměrka na tekutiny. Může se ale stát, že se vám váha rozbije, odměrka ztratí nebo jste se čerstvě zabydleli a teprve se chystáte svou kuchyň vybavit vším potřebným. Proto jsme pro vás připravili tyto triky, které vám pomůžou v těchto těžkých situacích, a díky nim uvaříte vynikající pokrm nebo upečete nadýchanou buchtu.

 

Nejdříve si musíme ujasnit, kolik množství potřebujeme a o jaké suroviny jde. Také záleží, aby třeba např. mouka nebyla vlhká. Vždy na odměření používejte stejnou pomůcku, protože třeba u hrníčku máme různou velikost a tvar.

 

Základní převody metrických jednotek

 

(Foto: canva.com)

 

Pevné ingredience

 

1 kg 1,00 kg 1 000 g 100 dkg
3/4 kg 0,75 kg 750 g 75 dkg
1/2 kg 0,5 kg 500 g 50 dkg
1/4 kg 0,25 kg 250 g 25 dkg
1/8 kg 0,125 kg 125 g 12,5 dkg

 

 

Tekuté ingredience

 

1 l 1,00 l 1 000 ml 100 cl 10 dl
3/4 l 0,75 l 750 ml 75 cl 7,5 dl
1/2 l 0,5 l 500 ml 50 cl 5 dl
1/3 l 0,33 l 333 ml 33,3 cl 3,3 dl
1/4 l 0,25 l 250 ml 25 cl 2,5 dl

 

 

Kávová lžička v množství g

 

  • 4 g hladké, polohrubé a hrubé mouky
  • 4 g krupice
  • 6 g cukr krupice
  • 3 g cukr moučka
  • 8 g soli
  • 3 g kávy
  • 7 g škrobové moučky
  • 3 g ovesných vloček
  • 9 g máku
  • 3 g kakaa nebo mleté skořice
  • 15 g marmelády
  • 5 g mletého pepře
  • 5 g másla

pozn. U vrchovaté kávové lžičky připočítáváme 2-3g.

 

Pro tekuté ingredience v množství g

 

  • 5 g oleje
  • 4 g vody
  • 5 g mléka
  • 18 g medu

pozn. U vrchovaté kávové lžičky připočítáváme 2-3g.

 

Polévková lžíce v množství g

 

  • 10 g hladké, polohrubé a hrubé mouky
  • 10 g krupice
  • 15 g cukr krupice
  • 9 g cukr moučka
  • 20 g soli
  • 6 g kávy
  • 15 g škrobové moučky
  • 8 g ovesných vloček
  • 17 g máku
  • 6 g kakaa nebo mleté skořice
  • 35 g marmelády
  • 15 g mletého pepře
  • 15 g másla

Pozn. U vrchovaté polévkové lžíce je množství cca o polovinu větší.

 

Pro tekuté ingredience v množství g

 

  • 12 g oleje
  • 17 g vody
  • 18 g mléka
  • 36 g medu

Pozn. U vrchovaté polévkové lžíce je množství cca o polovinu větší.

 

Hrnek o objemu 250 ml v množství g

 

  • 170 g hladké, polohrubé a hrubé mouky
  • 170 g krupice
  • 220 g cukr krupice
  • 200 g cukr moučka
  • 300 g soli
  • 250 g rýže
  • 100 g ovesných vloček
  • 145 g máku
  • 380 g marmelády
  • 250 g másla

 

Pro tekuté ingredience v množství g

 

  • 230 g oleje
  • 245 g vody
  • 250 g mléka

 

Další triky v množství g

 

  • 350 g vody v plném hlubokém talíři
  • 10 g másla o velikosti ořechu
  • 60 g malý brambor
  • 30 g bílku
  • 20 g žloutku
  • 5 g cukru ve tvaru kostky
  • 0,04 g malá špetka soli

 

Veškeré tyto hodnoty jsou samozřejmě přibližné a orientační, protože takové vážení ovlivňuje velikost pomůcek a konzistence ingrediencí. Toto řešení se ale dá použít jako nouzové nebo přechodné. Určitě doporučujeme koupi kuchyňské váhy a odměrky tekutin.

 

 

Odměrka na tekutiny  

 

 

Kuchyňská váha  

Soehnle KWD Fiesta digitální kuchyňská váha Max. váživost=5 kg černá

 

  • Jednoduše a přesně váží max. 5 kg s přesným dělením 1 g

622 Kč

Zobrazit

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Co signalizují bílé skvrny na žloutku a můžete taková vejce bezpečně jíst?

Možná jste si už někdy všimli bílých skvrn na vaječném žloutku. Je bezpečné taková vejce konzumovat?

Jak dlouho vařit brambory? Tohle je ideální doba, aby byly vždy perfektní

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších příloh, ale správná doba vaření závisí na jejich druhu i způsobu přípravy. Jak dlouho se vaří brambory na kaši, salát nebo jako příloha? Naučte se, jak je vždy uvařit dokonale.

Jak se zbavit zápachu ze smaženého jídla? Tady je 5 ověřených metod

Smažená jídla patří mezi oblíbené pochoutky, ale zápach, který po jejich přípravě zůstává, už tak populární není. Mastný odér dokáže prosáknout vzduch, závěsy i čalounění a přetrvávat celé hodiny. Naštěstí existuje několik ověřených metod, jak se tohoto nepříjemného zápachu zbavit a osvěžit váš domov. Přinášíme vám pět efektivních způsobů, které fungují.

Mýt, nebo nemýt? Tyhle potraviny nikdy nemyjte, pokud nechcete mít problém

Mytí potravin je považováno za základ hygieny, ale ne všechno, co jíme, by mělo projít vodou. Některé potraviny mohou být při nesprávné manipulaci zdrojem nebezpečných bakterií nebo dokonce ztrácet svou chuť a kvalitu. Víte, které potraviny nikdy nemýt?

Jak se vyhnout potravinovým onemocněním během letních měsíců

Teploty stoupají a lidé začínají trávit více času venku s jídlem, je důležité zajistit, aby vaše potraviny zůstaly bezpečné ke konzumaci. Připravili jsme klíčové tipy, jak se vyhnout onemocněním způsobeným potravinami během léta.

10 rozšířených mýtů o potravinách, které vás překvapí

V době, kdy je dostupnost informací tak snadná, můžeme se často dostat k nepravdivým nebo zjednodušeným informacím. Při hledání toho, co je nejlepší pro naše zdraví, můžeme narazit na některá tvrzení, která jsou neúplná, nebo dokonce nesprávná. Pojďme se podívat na 10 nejrozšířenějších mýtů o potravinách a podrobně je prozkoumat.

Pět nečekaných potravin, které můžete zmrazit a použít později

Zmrazování potravin je skvělý způsob, jak prodloužit jejich trvanlivost a zároveň ušetříte peníze. Všichni jsme zvyklí zamrazovat maso, zeleninu a pečivo, ale co když existuje mnoho dalších potravin, které můžete také zmrazit a použít později? Zde je pět nečekaných potravin, které můžete bez obav zamrazit.

Babičky věděly, jak v kuchyni zazářit. Seznam praktických fíglů, jak zvládnout kuchyň na jedničku

Naše babičky si musely poradit v každé situaci, aby jejich pokrmy byly vždy dokonalé a rodina spokojena. Výbava kuchyní nebyla tak široká a moderní, jako v těch dnešních a i přesto vše zvládaly. Máme pro vás pár babských fíglů, s kterými si poradíte v nouzi.

Chcete si uvařit těstoviny a nevíte jaké si zvolit? Nevadí, máme tu pro vás seznam všech druhů!

Těstoviny jsou dnes nezbytnou součástí většiny kuchyní po celém světě. Ať už si první představíme levný a rychlí pokrm ze studentských let, či tradiční italskou specialitu, většina z nás je má na talíři celkem pravidelně. Dnes si povíme o těstovinách pár zajímavostí a zorientujeme se v možných variantách a složení.

Osvědčené triky, jak zachránit přesolené jídlo!

Přehnali jste to se solí při přípravě jídel? Máme pro Vás pár triků, jak zachránit Váš pokrm!

Spolupracujeme s: