Základem tatarské omáčky je majonéza, která je ochucena různým kořením a zeleninou. K základním recepturám patří nadrobno nakrájený okurek, cibule, hořčice, sůl, pepř a ocet či worcester. Naši domácí tatarku si můžeme připravit snadno a rychle, a to hned dvěma způsoby. Prvním je zakoupení majonézy v obchodech a její dochucení dle chuti a našich přání. Pokud jste odvážnější, můžete si vyrobit i vlastní majonézu. Pomocí metly nebo ručního šlehače v míse vyšlehejte žloutek s hořčicí a otcem. Aby majonéze dostatečně zhoustla, zašlehávejte do připravené směsi po kapkách olej.
V dnešní hektické době je ale nejednoduší si tatarskou omáčku koupit. V obchodech nalezneme nespočet možností. Jak si ale vybrat dobrou tatarskou omáčku?
Největším pozornost bychom měli věnovat rostlinnému oleji, ze kterého se tatarská omáčka připravuje. Cechovní normy Potravinářské komory ČR doporučují olej řepkový. Průzkum redakce MF DNES odhalil povzbudivý fakt. „Řepkový olej byl použit u všech vzorků. Je z hlediska výživy z běžně používaných tuků nejlepší a výhodný i z hlediska stability vůči žluknutí. Z pohledu druhu použité suroviny tedy již v podstatě není možné vylepšení,“ komentuje laboratorní výsledky Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT.
Dalším aspektem je kyselost tatarských omáček. V tomto případě je důležitější náš jazyk a chuťové pohárky než obecné normy.
Pokud si zakládáte na štíhlé linii, dejte i v případě tatarské omáčky přednost kvalitě nad kvantitou. Pokud omáčka obsahuje více vody než oleje, musí se zahustit jinak, což se negativně projeví na chuti tatarky.