Reklama Reklama
Vaše poloha:
Jak vybrat dobrou tatarskou omáčku
Jak vybrat dobrou tatarskou omáčku

07.11.2017

Jak vybrat dobrou tatarskou omáčku

Tatarská omáčka je stálicí, která neodmyslitelně patří na náš stůl. Nebo si dokážete představit například smažený sýr s hranolkami bez „tatarky“? Tento evergreen mezi omáčkami vkládáme do našich košíků dvanáct měsíců v roce. Letní grilování, vydatná podzimní smažená jídla, vánoční tabule i jarní speciality tatarská omáčka dokonale doplňuje.

Základem tatarské omáčky je majonéza, která je ochucena různým kořením a zeleninou. K základním recepturám patří nadrobno nakrájený okurek, cibule, hořčice, sůl, pepř a ocet či worcester. Naši domácí tatarku si můžeme připravit snadno a rychle, a to hned dvěma způsoby. Prvním je zakoupení majonézy v obchodech a její dochucení dle chuti a našich přání. Pokud jste odvážnější, můžete si vyrobit i vlastní majonézu. Pomocí metly nebo ručního šlehače v míse vyšlehejte žloutek s hořčicí a otcem. Aby majonéze dostatečně zhoustla, zašlehávejte do připravené směsi po kapkách olej.

V dnešní hektické době je ale nejednoduší si tatarskou omáčku koupit. V obchodech nalezneme nespočet možností. Jak si ale vybrat dobrou tatarskou omáčku?

Největším pozornost bychom měli věnovat rostlinnému oleji, ze kterého se tatarská omáčka připravuje. Cechovní normy Potravinářské komory ČR doporučují olej řepkový. Průzkum redakce MF DNES odhalil povzbudivý fakt. „Řepkový olej byl použit u všech vzorků. Je z hlediska výživy z běžně používaných tuků nejlepší a výhodný i z hlediska stability vůči žluknutí. Z pohledu druhu použité suroviny tedy již v podstatě není možné vylepšení,“ komentuje laboratorní výsledky Jana Dostálová z Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT.

Dalším aspektem je kyselost tatarských omáček. V tomto případě je důležitější náš jazyk a chuťové pohárky než obecné normy.

Pokud si zakládáte na štíhlé linii, dejte i v případě tatarské omáčky přednost kvalitě nad kvantitou. Pokud omáčka obsahuje více vody než oleje, musí se zahustit jinak, což se negativně projeví na chuti tatarky.

 

Mohlo by Vás zajímat

Recept na krémové těstoviny s kuřecím masem ve dvou variantách

Krémové těstoviny s kuřecím masem jsou oblíbeným jídlem, které se skvěle hodí na rychlou večeři i na slavnostnější příležitosti. Jejich výhodou je jednoduchá příprava a možnost obměňovat ingredience podle toho, co máte právě k dispozici nebo co máte rádi. V tomto článku vám představíme dva osvědčené recepty – jednu svěží verzi s rajčaty a špenátem a druhou variantu s houbami, která dodá pokrmu výraznější, zemitější chuť.

Tajemství odhaleno: Tohle je nejlepší dýňová polévka, jakou kdy ochutnáte!

Dýňová polévka patří mezi královny podzimu – hřejivá, jemná a plná chuti. Existuje stovky variant, ale tahle receptura se stala hitem, který si zamiluje celá rodina.

Tři měsíce s hořčíkem: Co se stane, když ho začnete brát každý den?

Hořčík patří mezi minerály, které naše tělo nezbytně potřebuje. Podporuje nervy, svaly i psychickou pohodu. Co ale opravdu udělá s organismem, když ho budete užívat denně? Redakce se podívala na zkušenosti i doporučení odborníků.

Dermatologové varují: 5 jídel, která vám způsobují akné, aniž o tom víte

Možná si myslíte, že pupínky na obličeji patří jen k pubertě, ale stále více dospělých se potýká s akné i po třicítce. Podle odborníků za tím často stojí potraviny, které běžně jíme každý den – a vůbec netušíme, že mohou škodit naší pleti.

Brala jsem hořčík tři měsíce. Nečekaný efekt mě překvapil

Hořčík patří mezi nejdiskutovanější minerály posledních let. Otestovali jsme pravidelné užívání po dobu tří měsíců a shrnuli vědecká fakta, reálné výsledky i praktické rady, jak hořčík doplnit jídlem a kdy dává smysl sáhnout po suplementu.

Make-up mizí z obličeje už po pár hodinách? Toto děláte špatně!

Možná to znáte – ráno si dáte práci s perfektním make-upem, ale už po pár hodinách máte pocit, že se z tváře úplně vytratil. Není to jen kvalitou kosmetiky. Velkou roli hraje stav pokožky, správná příprava i technika líčení. Jaké chyby ženy dělají nejčastěji a co s tím?

Zlozvyky, které vás doženou dřív než čekáte: po třicítce přijde účet

Kouření „jen občas“, pár drinků „na uvolnění“ a minimum pohybu. Znáte to? Vědci upozorňují, že účty za podobné návyky se začínají sčítat už po třicítce – a projeví se nejen na těle, ale i na psychice. Co přesně škodí, jaké jsou první varovné signály a jak z toho ven krok po kroku?

Rozvody po padesátce na vzestupu: Vědci odhalili nejčastější důvod, proč vztahy nevydrží

Rozvody po padesátce nejsou už žádnou výjimkou. Stále více párů se po desítkách společných let rozhodne jít každý svou cestou. Podle výzkumů ale hlavní příčina nebývá nevěra ani finance, ale něco mnohem nenápadnějšího – ztráta blízkosti a intimity.

Jednoduchá potravina, která prospívá celému tělu a omlazuje pleť. Stačí ji jíst ráno nalačno

V kuchyni ji má téměř každý, přesto často netušíme, jak moc může prospět našemu zdraví i vzhledu. Podle odborníků dokáže tato obyčejná potravina podpořit trávení, imunitu a dokonce zlepšit stav pokožky. A stačí ji zařadit do ranní rutiny.

Než si dáte první doušek kávy, musíte udělat jednu zásadní věc

Mnozí lidé si neumí představit ráno bez kávy. Odborníci ale varují, že první doušek hned po probuzení nemusí být nejlepší nápad. Prozradíme, co byste měli udělat předtím, než se pustíte do svého ranního rituálu.

Spolupracujeme s: