Hned v úvodu by bylo správné definovat si, co to vlastně jogurt je. Jedná se o potravinu živočišného původu s vysokým obsahem bílkovin a vyrábí se kysáním mléka, smetany či podmáslí pomocí mikroorganismů.
Kritéria, která byste měli při výběru kvalitního bílého jogurtu zvažovat jsou:
- Množství tuku, vápníku a bílkovin
- Chuť
- Počet živých jogurtových kultur
- Datum spotřeby
- Cena
Množství tuku
Pozor byste si měli dát na jogurty s více než 10 % tuky a méně ne 0,5 % tuku. V prvním případě byste měli takto tučný výrobek konzumovat maximálně 2x do týdne. V druhém přídě mohou nahrazovat tuky cukry či nevhodná náhradní sladidla.
Chuť vs. cena a množství vápníku, bílkovin
Na tyto aspekty se zaměřili odborníci v testech MF DNES. Testovali čtrnáct bílých jogurtů s obsahem tuku tři až deset procent. Povzbudivé je, že všechny obsahovaly dostatek vápníku i bílkovin. Tudíž v tomto případě nemůžete udělat chybu. Ale pamatujte si, čím větší obsah bílkovin, tím vyšší obsah vápníku. I v případě chuťového hodnocení si zkoumané vzorky vedly dobře, a to nezávisle na ceně.
Počet živých jogurtových kultur
Aby mohl být výrobek označen jako jogurt, musí podle definice obsahovat minimálně deset milionů živých jogurtových kultur na jeden gram výrobku. V tomto případě v již zmíněných testech MF DNES neobstály pouhé tři výrobky.
Datum spotřeby
Než si dáte jogurt do nákupního vozíku, určitě zkontrolujte datum spotřeby, a to hned ze dvou důvodů. Bezesporu si nechcete domů odnést prošlý výrobek. Navíc, pokud právě v ruce držíte jogurt s vysokou trvanlivostí, je to signál, že výrobek obsahuje chemické konzervanty a nepatří mezi kvalitní jogurty.