Reklama Reklama
Vaše poloha:
Jak zavařit švestky: Recept na sladkou pochoutku do zásoby
(Foto: canva.com)
Jak zavařit švestky: Recept na sladkou pochoutku do zásoby
(Foto: canva.com)

07.09.2025

Jak zavařit švestky: Recept na sladkou pochoutku do zásoby

Švestky jsou vynikající ovoce, které si můžete užít i mimo sezónu díky jejich zavaření. Naučte se, jak připravit sladké zavařené švestky, které budou ideální pochoutkou do zásoby pro dlouhé zimní měsíce.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Výhody zavařování švestek
  • Potřebné ingredience
  • Postup zavařování krok za krokem

 

Proč zavařovat švestky?

 

Zavařování je skvělý způsob, jak uchovat švestky na delší dobu, a to bez nutnosti mrazáku. Zavařené švestky si zachovávají svou sladkou chuť a můžete je využít na mnoho způsobů – jako náplň do koláčů, k podávání s masem, nebo jednoduše jako sladkou pochoutku.

 

Recept na zavařování švestek

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

  • 2 kg švestek
  • 500 g cukru (krystal)
  • 1 l vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 skořicová tyčinka (volitelné)
  • Hřebíček (volitelné)

 

Postup:

  1. Příprava švestek: Švestky dobře omyjte, rozpulte a odstraňte pecky. Můžete je ponechat v polovinách nebo je nakrájet na menší kousky, podle toho, jak je budete chtít zavařit.
  2. Příprava nálevu: V hrnci smíchejte vodu a cukr, přidejte citronovou šťávu a případně koření (skořice, hřebíček). Nálev přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  3. Naplnění sklenic: Do čistých a sterilizovaných sklenic vložte připravené švestky a zalijte je horkým nálevem, aby byly úplně ponořené. Sklenice dobře uzavřete.
  4. Zavařování: Sklenice vložte do zavařovacího hrnce a zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené. Zavařujte při teplotě 85 °C po dobu 20-25 minut. Poté sklenice opatrně vyjměte a nechte vychladnout.
  5. Skladování: Po vychladnutí skladujte zavařené švestky na chladném a tmavém místě. Takto připravené švestky vám vydrží až jeden rok.

 

Zavařené švestky jsou skvělým způsobem, jak si užít toto chutné ovoce po celý rok. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a dopřejte si sladkou pochoutku kdykoli budete mít chuť.

 

 

Zdroj: AkcniCeny.cz

Mohlo by Vás zajímat

TOP 5 receptů na podzimní zavařování

Máme tu podzim a s ním je nejvyšší čas na přípravu chutných džemů a povidel z podzimních plodů. Připravili jsme pro Vás 5 skvělých receptů, s kterými si zpříjemníte podzimní chvilky.

Zavařování feferonek: Snadný recept na pálivé potěšení

Zavařování feferonek je skvělý způsob, jak si uchovat chuť a pálivost těchto ohnivých plodů na celý rok. Kromě toho, že máte vždy po ruce pikantní pochoutku, kterou můžete přidat do různých pokrmů, zavařování nabízí i další výhody, jako je možnost kontroly nad ingrediencemi a přizpůsobení chuti podle vlastních preferencí. V tomto článku si podrobně vysvětlíme, proč je domácí zavařování feferonek lepší než kupované produkty, jak vybrat a připravit feferonky pro zavařování, a nakonec se podělíme o osvědčený recept, který zvládne i začátečník.

Sladká pochoutka ze švestek: Zapečené švestky s cukrem a tvarohem

Švestky a tvaroh – jednoduchá kombinace, která nikdy nezklame. Tento rychlý recept na zapečené švestky s cukrem a tvarohem si zamilujete pro jeho snadnou přípravu, omamnou vůni a lahodnou chuť. Ideální jako sladká tečka po obědě nebo dezert k odpolední kávě.

Zavařování okurek v mikrovlnce: Ušetřete čas a zvládněte to za pár minut

Zavařování okurek v mikrovlnce je rychlý způsob, jak uchovat úrodu i bez klasického zavařovacího hrnce. Dozvíte se, jak správně připravit nálev, jak dlouho ohřívat a na co si dát pozor, aby okurky vydržely křupavé a chutné. Postup je snadný a zvládnete ho i v malém bytě bez velké kuchyňské výbavy.

Výborný zavařený rybíz: Recept na sladký a ovocný pokrm plný vitamínů

Máte na zahrádce rybíz? Pokud ano, můžete si z něho jednoduše připravit lahodný džem, který chutí připomíná brusinky. Hodí se ke svíčkové, sýrům i uzeninám.

Domácí tortilly: Rychlé, měkké a voňavé jako z restaurace

Zapomeňte na kupované placky z obchodu. Domácí tortilly zvládnete připravit za pár minut a výsledek vás ohromí. Jsou nadýchané, měkké a skvěle se hodí jak k masu, tak k zelenině.

Tajemství odhaleno: Tohle je nejlepší dýňová polévka, jakou kdy ochutnáte!

Dýňová polévka patří mezi královny podzimu – hřejivá, jemná a plná chuti. Existuje stovky variant, ale tahle receptura se stala hitem, který si zamiluje celá rodina.

Recept na povidlový koláč s drobenkou: Neodolatelná klasika

Povidlový koláč s drobenkou je tradiční česká pochoutka, která nikdy nezklame. Tento koláč spojuje sladkost povidel, křupavost drobenky a jemnost těsta do jednoho lahodného celku. Naučte se, jak připravit tento jednoduchý, ale přesto vynikající dezert, který si zamiluje celá rodina.

Zapomeňte na pánev: Tento trik udělá ze slaniny křupavou pochoutku bez nepořádku

Křupavá slanina bez prskajícího oleje a špinavé pánve? Stačí tři minuty a jednoduchý trik, který si získal miliony fanoušků na internetu. Vyzkoušejte ho i vy doma.

Celý život smažíte vajíčka špatně. Takto to dělají šéfkuchaři

Volské oko nebo míchaná vajíčka patří k nejoblíbenějším snídaním, ale přiznejme si – často končí připečeným bílkem nebo nevýraznou chutí. Přitom existuje jednoduchý trik, díky kterému budou vajíčka křehká, nadýchaná a neodolatelně chutná. Jak na to?

Spolupracujeme s: