Co se v článku dozvíte?
- Výhody zavařování švestek
- Potřebné ingredience
- Postup zavařování krok za krokem
Proč zavařovat švestky?
Zavařování je skvělý způsob, jak uchovat švestky na delší dobu, a to bez nutnosti mrazáku. Zavařené švestky si zachovávají svou sladkou chuť a můžete je využít na mnoho způsobů – jako náplň do koláčů, k podávání s masem, nebo jednoduše jako sladkou pochoutku.
Recept na zavařování švestek

Ingredience:
- 2 kg švestek
- 500 g cukru (krystal)
- 1 l vody
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 skořicová tyčinka (volitelné)
- Hřebíček (volitelné)
Postup:
- Příprava švestek: Švestky dobře omyjte, rozpulte a odstraňte pecky. Můžete je ponechat v polovinách nebo je nakrájet na menší kousky, podle toho, jak je budete chtít zavařit.
- Příprava nálevu: V hrnci smíchejte vodu a cukr, přidejte citronovou šťávu a případně koření (skořice, hřebíček). Nálev přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
- Naplnění sklenic: Do čistých a sterilizovaných sklenic vložte připravené švestky a zalijte je horkým nálevem, aby byly úplně ponořené. Sklenice dobře uzavřete.
- Zavařování: Sklenice vložte do zavařovacího hrnce a zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené. Zavařujte při teplotě 85 °C po dobu 20-25 minut. Poté sklenice opatrně vyjměte a nechte vychladnout.
- Skladování: Po vychladnutí skladujte zavařené švestky na chladném a tmavém místě. Takto připravené švestky vám vydrží až jeden rok.
Zavařené švestky jsou skvělým způsobem, jak si užít toto chutné ovoce po celý rok. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a dopřejte si sladkou pochoutku kdykoli budete mít chuť.
Zdroj: AkcniCeny.cz