Vaše poloha:
Jak zavařit švestky: Recept na sladkou pochoutku do zásoby
(Foto: canva.com)
Jak zavařit švestky: Recept na sladkou pochoutku do zásoby
(Foto: canva.com)

07.09.2025

Jak zavařit švestky: Recept na sladkou pochoutku do zásoby

Švestky jsou vynikající ovoce, které si můžete užít i mimo sezónu díky jejich zavaření. Naučte se, jak připravit sladké zavařené švestky, které budou ideální pochoutkou do zásoby pro dlouhé zimní měsíce.

 

Co se v článku dozvíte?

  • Výhody zavařování švestek
  • Potřebné ingredience
  • Postup zavařování krok za krokem

 

Proč zavařovat švestky?

 

Zavařování je skvělý způsob, jak uchovat švestky na delší dobu, a to bez nutnosti mrazáku. Zavařené švestky si zachovávají svou sladkou chuť a můžete je využít na mnoho způsobů – jako náplň do koláčů, k podávání s masem, nebo jednoduše jako sladkou pochoutku.

 

Recept na zavařování švestek

 

(Foto: canva.com)

 

Ingredience:

  • 2 kg švestek
  • 500 g cukru (krystal)
  • 1 l vody
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 skořicová tyčinka (volitelné)
  • Hřebíček (volitelné)

 

Postup:

  1. Příprava švestek: Švestky dobře omyjte, rozpulte a odstraňte pecky. Můžete je ponechat v polovinách nebo je nakrájet na menší kousky, podle toho, jak je budete chtít zavařit.
  2. Příprava nálevu: V hrnci smíchejte vodu a cukr, přidejte citronovou šťávu a případně koření (skořice, hřebíček). Nálev přiveďte k varu a míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  3. Naplnění sklenic: Do čistých a sterilizovaných sklenic vložte připravené švestky a zalijte je horkým nálevem, aby byly úplně ponořené. Sklenice dobře uzavřete.
  4. Zavařování: Sklenice vložte do zavařovacího hrnce a zalijte vodou tak, aby byly zcela ponořené. Zavařujte při teplotě 85 °C po dobu 20-25 minut. Poté sklenice opatrně vyjměte a nechte vychladnout.
  5. Skladování: Po vychladnutí skladujte zavařené švestky na chladném a tmavém místě. Takto připravené švestky vám vydrží až jeden rok.

 

Zavařené švestky jsou skvělým způsobem, jak si užít toto chutné ovoce po celý rok. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a dopřejte si sladkou pochoutku kdykoli budete mít chuť.

 

 

Zdroj: AkcniCeny.cz

Mohlo by Vás zajímat

Jak správně zavařovat houby: Vše, co potřebujete vědět

Zavařování hub je oblíbeným způsobem, jak si uchovat lesní úrodu na zimní měsíce. V tomto článku se dozvíte, jak správně postupovat při zavařování, abyste si mohli vychutnat své oblíbené jedlé houby po celý rok. Naučíme vás, jaké houby jsou vhodné k zavařování, jaký postup zvolit a na co si dát pozor, aby byl výsledek perfektní.

Domácí švestková povidla: Tradiční recept, který provoní celou kuchyni

Švestková povidla patří k nejoblíbenějším tradičním dobrotám české kuchyně. Jejich příprava je sice časově náročnější, ale výsledek stojí za to – hustá, voňavá a přirozeně sladká povidla, která vydrží ve spíži i několik let. Naučíte se, jak je připravit bez konzervantů, a získáte tipy na jejich využití.

TOP 5 receptů na podzimní zavařování

Máme tu podzim a s ním je nejvyšší čas na přípravu chutných džemů a povidel z podzimních plodů. Připravili jsme pro Vás 5 skvělých receptů, s kterými si zpříjemníte podzimní chvilky.

Jak připravit žemlovku se švestkami, aby byla vláčná a voňavá

Žemlovka patří k nejtradičnějším českým sladkým pokrmům a vyvolává vzpomínky na dětství. Pokud ji však připravíte se švestkami, získáte originální variantu, která spojuje jemnou vláčnost pečiva s kyselkavou ovocnou svěžestí. Tento recept vás provede krok za krokem přípravou voňavé žemlovky, která potěší celou rodinu.

Recept na vídeňský tvarohový koláč: Šťavnaté švestky a jemný tvaroh v dokonalé kombinaci

Vídeňský tvarohový koláč se švestkami je dezert, který spojuje jemnost tvarohu, křehkost těsta a sladkokyselou chuť švestek. Patří mezi tradiční rakouské recepty, které si oblíbili milovníci pečení po celém světě. Naučíte se jej připravit krok za krokem a získáte tipy, jak jej podávat či vylepšit.

Pečené švestky: Sladký recept s medem a skořicí, který zvládnete za pár minut

Pečené švestky s medem a skořicí jsou jednoduchý a voňavý dezert, který využívá podzimní úrodu. Sladké ovoce doplněné medem a kořeněnou skořicí vytvoří jemně karamelizovanou pochoutku, kterou lze podávat samotnou i s jogurtem či zmrzlinou. Recept je rychlý, nenáročný a dokonale propojuje tradiční chutě.

Nakládané brambory: Recept, který oživuje zapomenutou tradici a ohromí chutí

Nakládané brambory jsou zapomenutou klasikou, která se vrací do moderní kuchyně. Fermentace nejen uchovává brambory, ale dodává jim jedinečnou chuť a zdravé benefity. Připravte si doma tradiční recept krok za krokem a zjistěte, jak nakládané brambory podávat jako zajímavou přílohu i netradiční delikatesu.

Recept na tvarohovou buchtu se švestkami: Jednoduchá, vláčná a plná chuti

Tvarohová buchta se švestkami patří mezi klasické české moučníky, které voní domovem a tradicí. Vláčný tvarohový základ v kombinaci se šťavnatými švestkami tvoří ideální spojení chutí. Tento recept je snadný, rychlý a zvládne jej opravdu každý – stačí pár běžných surovin a kousek času.

Recept na vepřovou roládu s ovocem: Meruňky a švestky v karamelu dodají masu noblesu

Vepřová roláda patří mezi klasické sváteční pokrmy české kuchyně. Tentokrát vám ukážeme, jak ji povýšit na skutečný gurmánský zážitek díky náplni z karamelizovaných meruněk a švestek. Sladko-slaná kombinace s jemnými bylinkami překvapí hosty a promění běžný nedělní oběd v kulinářskou událost.

Švestkové knedlíky: tradiční český recept, který nikdy nezklame

Švestkové knedlíky patří mezi nejoblíbenější sladké pokrmy české kuchyně. V sezóně zralých švestek se objevují na stolech po celé zemi a mají mnoho podob – z tvarohového, bramborového i kynutého těsta. Přinášíme recept na jemné a vláčné knedlíky se švestkami, které si můžete připravit jako sladký oběd nebo dezert.

Spolupracujeme s: