Vaše poloha:
Jaké brambory patří do salátu, kaše, nebo do přílohy?
Jaké brambory patří do salátu, kaše, nebo do přílohy?

20.04.2021

Jaké brambory patří do salátu, kaše, nebo do přílohy?

Brambory jsou jednou ze základních surovin jak u nás, tak i ve světe. Víte, co znamenají označení písmeny A, B a C na bramborách v obchodech? Jde o varný typ brambor. Vysvětlíme Vám, k čemu je každý varný typ brambor určen.

Varný typ brambor – co označuje?

Už se Vám stalo, že jste byli v obchodě, nakupovali jídlo a když přišla řada na brambory, tak jste nevěděli, co přesně znamená varný typ brambor? Varný typ brambor označuje, k čemu je brambora dobrá z hlediska zpracování v kuchyní.

Existují čtyři varné typy brambor – typ A, B, C, a D. V obchodech se setkáte jen s typy A, B a C. Typ D označuje typ brambor, které jsou určeny pro průmyslové využití. Tyto brambory se používají jako potrava pro hospodářská zvířata.

 

Brambory varný typ A

Tento typ brambor drží svoji strukturu i po vaření, nerozdrobí se. Jsou pevné a tuhé. Jejich struktura je jemná až středně hrubá, mohou být trochu moučnaté. Ideálně je vařte ve slupce nebo pečte rozkrájené na plátky v troubě. Můžete je připravit i na páře. Tento typ brambor je skvělý na přípravu bramborového salátu nebo jako příloha.

Brambory varný typ B

Jedná se polopevný typ brambor. Je to univerzální typ, takže tyto brambory jsou vhodné pro všelijaké zpracování v kuchyni. Říká se jim i brambory přílohové. Jejich dužnina je pevná a mírně se moučnatí. Jde o nejpoužívanější typ brambor, můžete je vařit, péct nebo zapékat v troubě. Hodí se i do salátu, do polévek, do gulášů a lze z nich připravit i vynikající bramborovou kaši nebo šťouchané brambory.

Brambory varný typ C

Tento typ brambor se při vaření rozsýpá a měkne, silně se moučnatí. Obsahují vysoké procento škrobu. Jsou ideální pro přípravu bramborové kaše, bramboráků, bramborových placek, bramborového těsta na knedlíky a na přípravu hranolek.

 

Podívejte se, kde jsou aktuálně brambory v akci.

 

brambory v akci

Mohlo by Vás zajímat

Co všechno se dá udělat z brambor? Těchto 10 tipů si zamilujete

Brambory patří mezi nejoblíbenější suroviny v české kuchyni – a není se čemu divit. Jsou levné, dostupné po celý rok a dají se připravit na nespočet chutných způsobů. Pokud už vás omrzely klasické vařené nebo pečené brambory, vyzkoušejte těchto 10 netradičních a výborných receptů, které vás překvapí a nadchnou.

Jak dlouho vařit brambory? Tohle je ideální doba, aby byly vždy perfektní

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších příloh, ale správná doba vaření závisí na jejich druhu i způsobu přípravy. Jak dlouho se vaří brambory na kaši, salát nebo jako příloha? Naučte se, jak je vždy uvařit dokonale.

Bramboráky bez strouhání? S tímto trikem budete hotoví raz dva

Bramboráky jsou oblíbenou pochoutkou, ale strouhání brambor dokáže mnohé odradit. Máme pro vás trik, díky kterému si připravíte dokonalé bramboráky bez zdlouhavého strouhání a nepořádku.

Skladování brambor: Jak správně připravit skladovací prostor aby vydržely do jara?

Máte možnost si vypěstovat vlastní brambory nebo si je každoročně kupujete u soukromého pěstitele? Ať je to jakkoli, každý si přeje, aby uskladněné brambory nevyklíčily. Jak tedy docílit toho, aby brambory vydržely opravdu dlouho? Klidně až do jara a bez klíčků? Musíte je správně uskladnit a vybírat takové hlízy, které nejsou poškozené a jsou dostatečně zralé a mírně očištěné od zeminy. Chcete-li si nejen v zimním období užívat chuť brambor, bude potřeba, abyste dodrželi několik podmínek. Pak se z nich budete těšit i za několik měsíců.

Způsob, jak loupání brambor zvládnout rychle a snadno

Loupání brambor není nejoblíbenější prací v kuchyni. Zabere spoustu času a často se může stát, že se člověk pořeže. Tomuto trápení se lze vyhnout! Máme pro vás jednoduchý a geniální trik, který tuto práci usnadní.

Jak zachránit připálenou omáčku?

Omáčka se vám nepovedla, jak jste si představovali? S několika rychlými kulinářskými triky můžete ještě všechno zachránit. Máme pro vás několik rad, jak na spálenou a hořkou omáčku.

Potravina měsíce Prosinec: Brambory

Brambory se staly téměř českou národní plodinou a není také divu! Jsou nedílnou součástí tradiční české kuchyně, a navíc jsou nesmírně zdravé. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a přesvědčte se, že brambory nejsou pouhou všední přílohou.

Sezónní potraviny: Březen je měsícem nových brambor, šťovíku, medvědího česneku, bílého chřestu a sladkých brambor

S příchodem nového měsíce se o slovo hlásí i nová várka sezónních potravin. V únoru jsme se věnovali růžičkové kapustě, ředkvičkám, řeřiše a černému kořenu. Březen patří dalším hrdinům, kteří obsahují mnoho vitamínů, jsou v daném období nejzdravější a dodávají našemu tělu to, co právě potřebuje.

Fakta o hliníku v potravinách: Odborníci vyvracejí nejčastější obavy

Hliník v potravinách je téma, které často vyvolává obavy mezi spotřebiteli. Mnoho lidí si není jistých, zda je přítomnost tohoto kovu v potravinách bezpečná a jaké mohou být jeho zdravotní dopady. V tomto článku se podíváme na fakta o hliníku v potravinách a vyvrátíme nejčastější mýty a obavy spojené s jeho konzumací.

Dokonalá bramboračka s houbami: Snadný recept na oblíbenou polévku

Bramboračka s houbami je tradiční česká polévka, která má své nezastupitelné místo v mnoha domácnostech. Tento pokrm je oblíbený především díky své sytosti, bohaté chuti a jednoduché přípravě. Vůně čerstvých hub a kombinace brambor s kořenovou zeleninou dělá z této polévky skutečný gurmánský zážitek. Pojďme se podívat na recept, který vám umožní připravit tuto klasiku doma.

Spolupracujeme s: