Vaše poloha:
Jaké brambory patří do salátu, kaše, nebo do přílohy?

20.04.2021

Jaké brambory patří do salátu, kaše, nebo do přílohy?

Brambory jsou jednou ze základních surovin jak u nás, tak i ve světe. Víte, co znamenají označení písmeny A, B a C na bramborách v obchodech? Jde o varný typ brambor. Vysvětlíme Vám, k čemu je každý varný typ brambor určen.

Varný typ brambor – co označuje?

Už se Vám stalo, že jste byli v obchodě, nakupovali jídlo a když přišla řada na brambory, tak jste nevěděli, co přesně znamená varný typ brambor? Varný typ brambor označuje, k čemu je brambora dobrá z hlediska zpracování v kuchyní.

Existují čtyři varné typy brambor – typ A, B, C, a D. V obchodech se setkáte jen s typy A, B a C. Typ D označuje typ brambor, které jsou určeny pro průmyslové využití. Tyto brambory se používají jako potrava pro hospodářská zvířata.

 

Brambory varný typ A

Tento typ brambor drží svoji strukturu i po vaření, nerozdrobí se. Jsou pevné a tuhé. Jejich struktura je jemná až středně hrubá, mohou být trochu moučnaté. Ideálně je vařte ve slupce nebo pečte rozkrájené na plátky v troubě. Můžete je připravit i na páře. Tento typ brambor je skvělý na přípravu bramborového salátu nebo jako příloha.

Brambory varný typ B

Jedná se polopevný typ brambor. Je to univerzální typ, takže tyto brambory jsou vhodné pro všelijaké zpracování v kuchyni. Říká se jim i brambory přílohové. Jejich dužnina je pevná a mírně se moučnatí. Jde o nejpoužívanější typ brambor, můžete je vařit, péct nebo zapékat v troubě. Hodí se i do salátu, do polévek, do gulášů a lze z nich připravit i vynikající bramborovou kaši nebo šťouchané brambory.

Brambory varný typ C

Tento typ brambor se při vaření rozsýpá a měkne, silně se moučnatí. Obsahují vysoké procento škrobu. Jsou ideální pro přípravu bramborové kaše, bramboráků, bramborových placek, bramborového těsta na knedlíky a na přípravu hranolek.

 

Podívejte se, kde jsou aktuálně brambory v akci.

 

brambory v akci

Mohlo by Vás zajímat

Co všechno se dá udělat z brambor? Těchto 10 tipů si zamilujete

Brambory patří mezi nejoblíbenější suroviny v české kuchyni – a není se čemu divit. Jsou levné, dostupné po celý rok a dají se připravit na nespočet chutných způsobů. Pokud už vás omrzely klasické vařené nebo pečené brambory, vyzkoušejte těchto 10 netradičních a výborných receptů, které vás překvapí a nadchnou.

Jak dlouho vařit brambory? Tohle je ideální doba, aby byly vždy perfektní

Brambory jsou jednou z nejoblíbenějších příloh, ale správná doba vaření závisí na jejich druhu i způsobu přípravy. Jak dlouho se vaří brambory na kaši, salát nebo jako příloha? Naučte se, jak je vždy uvařit dokonale.

Bramboráky bez strouhání? S tímto trikem budete hotoví raz dva

Bramboráky jsou oblíbenou pochoutkou, ale strouhání brambor dokáže mnohé odradit. Máme pro vás trik, díky kterému si připravíte dokonalé bramboráky bez zdlouhavého strouhání a nepořádku.

Skladování brambor: Jak správně připravit skladovací prostor aby vydržely do jara?

Máte možnost si vypěstovat vlastní brambory nebo si je každoročně kupujete u soukromého pěstitele? Ať je to jakkoli, každý si přeje, aby uskladněné brambory nevyklíčily. Jak tedy docílit toho, aby brambory vydržely opravdu dlouho? Klidně až do jara a bez klíčků? Musíte je správně uskladnit a vybírat takové hlízy, které nejsou poškozené a jsou dostatečně zralé a mírně očištěné od zeminy. Chcete-li si nejen v zimním období užívat chuť brambor, bude potřeba, abyste dodrželi několik podmínek. Pak se z nich budete těšit i za několik měsíců.

Způsob, jak loupání brambor zvládnout rychle a snadno

Loupání brambor není nejoblíbenější prací v kuchyni. Zabere spoustu času a často se může stát, že se člověk pořeže. Tomuto trápení se lze vyhnout! Máme pro vás jednoduchý a geniální trik, který tuto práci usnadní.

Jak zachránit připálenou omáčku?

Omáčka se vám nepovedla, jak jste si představovali? S několika rychlými kulinářskými triky můžete ještě všechno zachránit. Máme pro vás několik rad, jak na spálenou a hořkou omáčku.

Potravina měsíce Prosinec: Brambory

Brambory se staly téměř českou národní plodinou a není také divu! Jsou nedílnou součástí tradiční české kuchyně, a navíc jsou nesmírně zdravé. Vyzkoušejte tedy jeden z našich receptů a přesvědčte se, že brambory nejsou pouhou všední přílohou.

Sezónní potraviny: Březen je měsícem nových brambor, šťovíku, medvědího česneku, bílého chřestu a sladkých brambor

S příchodem nového měsíce se o slovo hlásí i nová várka sezónních potravin. V únoru jsme se věnovali růžičkové kapustě, ředkvičkám, řeřiše a černému kořenu. Březen patří dalším hrdinům, kteří obsahují mnoho vitamínů, jsou v daném období nejzdravější a dodávají našemu tělu to, co právě potřebuje.

Jak správně používat lednici v létě a ušetřit na účtech za elektřinu

V horkých dnech se lednice dostává pod tlak. Spotřebovává více energie, chladí déle a hůř zvládá přetížení. Přitom stačí pár chytrých úprav a můžete výrazně snížit spotřebu elektřiny. Jak správně nastavit a používat lednici v létě?

Dáváte teplé jídlo rovnou do lednice? Může to být větší problém, než si myslíte

Možná to děláte i vy – uvaříte, dojíte a zbytek rovnou šup s hrncem do lednice. Ale pozor! Ukládání teplého jídla do chladničky může mít nepříjemné následky – od zvýšené spotřeby energie až po riziko množení bakterií. Jak to dělat správně?

Spolupracujeme s: