Varný typ brambor – co označuje?
Už se Vám stalo, že jste byli v obchodě, nakupovali jídlo a když přišla řada na brambory, tak jste nevěděli, co přesně znamená varný typ brambor? Varný typ brambor označuje, k čemu je brambora dobrá z hlediska zpracování v kuchyní.
Existují čtyři varné typy brambor – typ A, B, C, a D. V obchodech se setkáte jen s typy A, B a C. Typ D označuje typ brambor, které jsou určeny pro průmyslové využití. Tyto brambory se používají jako potrava pro hospodářská zvířata.
Brambory varný typ A
Tento typ brambor drží svoji strukturu i po vaření, nerozdrobí se. Jsou pevné a tuhé. Jejich struktura je jemná až středně hrubá, mohou být trochu moučnaté. Ideálně je vařte ve slupce nebo pečte rozkrájené na plátky v troubě. Můžete je připravit i na páře. Tento typ brambor je skvělý na přípravu bramborového salátu nebo jako příloha.
Brambory varný typ B
Jedná se polopevný typ brambor. Je to univerzální typ, takže tyto brambory jsou vhodné pro všelijaké zpracování v kuchyni. Říká se jim i brambory přílohové. Jejich dužnina je pevná a mírně se moučnatí. Jde o nejpoužívanější typ brambor, můžete je vařit, péct nebo zapékat v troubě. Hodí se i do salátu, do polévek, do gulášů a lze z nich připravit i vynikající bramborovou kaši nebo šťouchané brambory.
Brambory varný typ C
Tento typ brambor se při vaření rozsýpá a měkne, silně se moučnatí. Obsahují vysoké procento škrobu. Jsou ideální pro přípravu bramborové kaše, bramboráků, bramborových placek, bramborového těsta na knedlíky a na přípravu hranolek.
Podívejte se, kde jsou aktuálně brambory v akci.