Co se v článku dozvím?
-
Jak brusinky působí na mozek a paměť
-
Proč prospívají srdci a cévám
-
Jak pomáhají při problémech s močovými cestami
-
Jaké látky obsahují a proč jsou superpotravinou
-
Kolik brusinek jíst a jak je zařadit do jídelníčku
Brusinky a mozek: prevence stárnutí paměti
Brusinky obsahují antokyany a flavonoidy, které působí jako silné antioxidanty. Tyto látky chrání nervové buňky před oxidačním stresem a podporují lepší prokrvení mozku.
Výzkum ukázal, že pravidelná konzumace brusinek zlepšila u starších lidí paměť i rychlost kognitivního zpracování informací. „Brusinky mohou pomoci zpomalit úbytek mozkových funkcí a podpořit zdraví nervového systému,“ potvrzuje nutriční specialistka.
Srdce a cévy v lepší kondici
Brusinky patří mezi potraviny, které prospívají kardiovaskulárnímu systému. Díky obsahu polyfenolů:
-
snižují krevní tlak,
-
brání ukládání cholesterolu v cévách,
-
podporují pružnost cévních stěn.
Podle studie lidé, kteří pravidelně pijí brusinkovou šťávu nebo konzumují sušené brusinky, snížit riziko srdečních onemocnění až o 20 %.
Ochrana močových cest
Brusinky jsou proslulé zejména jako prevence a podpora léčby infekcí močových cest. Obsahují totiž látky zvané proantokyanidiny, které brání bakteriím (zejména E. coli) přichytit se na stěnu močového měchýře.
Proto se doporučuje užívat brusinky při opakovaných zánětech – ať už v podobě šťávy, kapslí nebo sušeného ovoce.
Co brusinky obsahují?
Brusinky jsou doslova nabité cennými látkami:
-
Vitamín C – silný antioxidant, podpora imunity, hojení a kolagenu.
-
Vitamín K1 – důležitý pro zdravou srážlivost krve.
-
Mangan – podporuje metabolismus a funkci enzymů.
-
Vláknina – prospívá trávení a podporuje pocit sytosti.
Navíc mají nízký obsah kalorií – pouze 46 kcal na 100 g čerstvých brusinek.
Kolik brusinek jíst a jak je zařadit do jídelníčku?
Pro prokazatelný účinek se doporučuje sníst alespoň 80–100 g čerstvých brusinek denně. Pokud je nemáte k dispozici, sáhněte po:
-
neslazené brusinkové šťávě,
-
sušených brusinkách (pozor na přidaný cukr),
-
brusinkových kapslích nebo extraktech.
Tipy pro využití brusinek v kuchyni:
-
přidejte je do domácí granoly, jogurtu či kaše,
-
využijte je do omáček k masu (například k sýrům nebo k drůbeži),
-
upečte si koláč s brusinkami,
-
připravte si brusinkový čaj či smoothie.
Brusinky jsou právem považovány za superpotravinu. Jejich účinky přesahují prevenci zánětů močových cest – prospívají mozku, srdci i imunitě. Pokud je budete mít v jídelníčku pravidelně, mohou vám pomoci zpomalit stárnutí a chránit před civilizačními chorobami.
Takže příště v obchodě nezapomeňte – hrst brusinek může být tou nejlepší investicí do vašeho zdraví.
Zdroje: AkcniCeny.cz, frontiersin.org