Vaše poloha:
Jednoduchá a výživná večeře! Zapečená kapusta se sýrem a slaninou
(Foto: canva.com)
Jednoduchá a výživná večeře! Zapečená kapusta se sýrem a slaninou
(Foto: canva.com)

18.11.2021

Jednoduchá a výživná večeře! Zapečená kapusta se sýrem a slaninou

Vyzkoušejte náš recept na výbornou večeři a přesvědčte se, že kapusta je nesmírně chutná zelenina, která má navíc blahodárné účinky na naše zdraví!

Přichází zima a s ní i sezóna kapusty. Tato přehlížená zelenina je přitom nesmírně zdravá a v chladných zimních měsících nám dodá mnoho potřebných vitaminů. Například vitaminu C, který podporuje naši imunitu a chrání nás tak proti infekcím, obsahuje více než citrusové plody.

Pokud tedy máte rádi kapustu, tento jednoduchý a poměrně rychlý recept si jednoduše zamilujete. A pokud máte k této zelenině spíše skeptický postoj, jistě vás svou chutí mile překvapí. Při správná úpravě je kapusta nesmírně chutná a potěší i dětské strávníky.

 

Co budeme potřebovat?

 

 

Postup přípravy

 

Nejprve zbavíme kapustu košťálu a rozkrojíme ji na osminy ve tvaru klínků. V pánvi necháme rozehřát přibližně 30 g másla, tedy asi dvě lžíce, a kapustu na něm orestujeme. Kapusta by měla být otočená řeznou plochou dolů, aby se všechny listy propekly rovnoměrně. V průběhu kapustu osolíme a opepříme. Opékat bychom měli podle velikosti kapusty kolem pěti minut, je vhodné jednotlivé kousky v průběhu alespoň jednou otočit.

Mezitím si necháme předehřát troubu na 200 stupňů a máslem si vymažeme zapékací misku. Ke kapustě přilejeme asi sklenici vody a dusíme dalších pět minut dokud nezměkne. Poté kousky vyjmeme a vyskládáme je do zapékací formy.

Slaninu nakrájíme na menší plátky a v pánvi ji necháme nasucho vyškvařit, dokud se řádně nepropeče. Poté ji rovnoměrně poklademe na kousky kapusty.

Do pánve od kapusty dáme zbytek másla, mouku, najemno nakrájený česnek, tymián a špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Chvilku pražíme, poté přidáme smetanu a goudu (či jiný sýr podle chuti). Za stálého míchání vaříme asi dvě minuty. Opět dochutíme podle potřeby pepřem a solí.

Kapustu se slaninou přelijeme omáčkou a navrch posypeme strouhankou. Pečeme asi dvacet minut, dokud povrch nezhnědne.

A můžeme podávat!

 

Mohlo by Vás zajímat

5 receptů z růžičkové kapusty, které vás překvapí svou chutí

Růžičková kapusta je často opomíjenou zeleninou, která si zaslouží více pozornosti na našich talířích. Je plná vitamínů, minerálů a vlákniny, což z ní dělá ideální součást zdravého jídelníčku. V tomto článku vám představíme pět receptů z růžičkové kapusty, které vás překvapí svou chutí a snadností přípravy.

Kapusta nemusí být nuda! 3 recepty, které si zamilujete

Kapusta bývá často podceňovaná, ale s těmito recepty se stane hvězdou vašeho jídelníčku! Ať už ji připravíte s klobásou, ve formě chutné polévky nebo s lesními houbami, vždy si pochutnáte. Vyzkoušejte tyto tři lahodné recepty a zjistěte, že kapusta rozhodně není nuda.

Rychlá a nenáročná večeře. Recept na zapečenou kapustu se slaninou

Máme tu podzim a to znamená, že nám přichází kapustová sezóna. Jedná se o jednu z nejstarších druhů zeleniny, která je velmi bohatá na vitamíny a minerály. Připravili jsme pro vás nenáročný recept, který je jednoduchý na přípravu a zároveň velmi chutný.

Potravina měsíce Leden: Kadeřávek

Kapusta kadeřávek je otužilá zelenina, jejíž listy lze sklízet i v těch nejtužších mrazech. Je tak bohatým zdrojem vitaminů i v době, kdy nám na zahradách nic jiného neroste. Je tradiční součástí české kuchyně a její lahodná chuť ozvláštní mnoho pokrmů.

Recept na neodolatelné kapustové karbanátky

Kapusta nepatří k nejoblíbenější a nejvyhledávanějším surovinám při přípravě obědů či večeří. Je to ale velká chyba, protože kapusta je nejen chutná, ale je i velmi zdravá. Vyzkoušet můžete například neodolatelné kapustové karbanátky.

Sladká vůně podzimu: Pečené hrušky se skořicí, které zvládnete i bez zkušeností

Kombinace hrušek, medu a skořice je symbolem voňavého podzimu. Tento jednoduchý dezert zvládnete připravit během pár minut – bez složitých ingrediencí, bez těsta a bez stresu. Stačí pár zralých hrušek, špetka skořice a vaše kuchyně se promění v cukrárnu.

Skořicoví šneci jako z kavárny: Nadýchaní, voňaví a s krémovou polevou, kterou si zamilujete

Tento recept vás dostane vůní i chutí – skořicoví šneci, kteří se rozplývají na jazyku a provoní celý domov. Jsou nadýchanější než z pekárny, mají máslové těsto a dokonale sladkou polevu. Naučte se je připravit krok za krokem!

Jak připravit dokonale křupavý falafel doma – bez rozpadání a s autentickou chutí Blízkého východu

Falafel – voňavé kuličky z cizrny s bylinkami – patří mezi nejoblíbenější vegetariánské pokrmy na světě. Mnoho lidí se ho ale doma bojí připravovat, protože se často rozpadá nebo není dost křupavý. Jak dosáhnout dokonalé struktury, kterou znáte z restaurací? Přinášíme ověřený trik, podrobný recept a tipy, jak se vyhnout nejčastějším chybám.

„Masové“ rolky bez masa: Křehké listové pečivo, které si zamilují i masožravci

Vypadají jako klasické masové rolky, ale neobsahují ani gram masa. Díky dokonale dochucené náplni z čočky, hub a sójového granulátu chutnají naprosto božsky – a přitom jsou lehčí, zdravější a ideální i pro půst nebo vegetariánskou stravu.

Recept na chai latté: Zkuste si připravit kořeněnou lahůdku doma

Chai latté, voňavý a hřejivý nápoj, který pochází z Indie, je ideální pro chladnější dny. Spojuje sílu černého čaje s bohatstvím koření jako skořice, hřebíček, kardamom a zázvor. Příprava domácího chai latté není složitá a s trochou snahy si ho můžete vychutnat kdykoli. Máme pro vás jednoduchý recept, jak si tuto kořeněnou lahůdku připravit doma.

Spolupracujeme s: