Ingredience
Drobenkové těsto
- 400 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 150 g cukru
- 200 g másla
- 3 lžičky prášku do pečiva
Jablečná náplň
- 5 ks jablek
- 120 g cukr krupice
- 1 vanilkový cukr
- 1 pudinkový prášek (vanilkový)
- 1 lžička mleté skořice
Postup
1. Nejdříve oloupeme jablka, rozpůlíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Z nastrouhaných jablek vymačkáme šťávu a osladíme krupicovým a vanilkovým cukrem. Přidáme pudinkový prášek a lžičku mleté skořice. Vše dobře promícháme.
2. Mouku prosejeme s práškem do pečiva. Do mísy přidáme vejce, cukr a máslo. Vypracujeme mezi prsty drobenku.
3. Pekáč vyložíme pečícím papírem a naplníme polovinou drobenkového těsta. Uhladíme a vytvoříme okraj.
4. Na drobenku poklademe jablečnou směs. Můžeme přidat i rozinky a oříšky.
5. Nasypeme druhou polovinu drobenky. (Podle chuti můžeme poprášit zbylou drobenku jednou lžící moučkového cukru.)
6. Jablečný koláč dáme péct do trouby předem vyhřáté na 170 °C. Pečeme cca 40 minut, případně do zezlátnutí okrajů.
7. Koláč vyndáme z trouby a necháme vychladnout. Nejčastěji se podává nakrájený na čtverce. Na talíři jej můžeme dozdobit kopečkem šlehačky.
Dobrou chuť!
TIP: Pokud si přejete, aby Váš koláč s jablky byl méně sladký, tak do drobenky dejte o něco méně cukru a o to více mouky.





































































































































