Co se v článku dozvíte?
- Které potraviny zvyšují riziko rakoviny tlustého střeva?
- Jaké jsou hlavní příznaky tohoto onemocnění?
- Jak se chránit správnou stravou a životním stylem?
Ultra zpracované potraviny – hlavní riziko pro zdraví střev
Ultra zpracované potraviny jsou stále častější součástí moderního jídelníčku. Obsahují mnoho konzervantů, barviv, sladidel a dalších chemických látek, které mohou negativně ovlivnit zdraví střev a zvyšovat riziko rakoviny tlustého střeva.
Potraviny, které jsou nejvíce rizikové:
- Uzeniny a průmyslově zpracované maso (párky, klobásy, šunka, slanina)
- Fast food a hotová jídla
- Sladké limonády a energetické nápoje
- Instantní polévky, omáčky a kořenící směsi
- Průmyslově vyráběné sladkosti a pečivo
Tyto potraviny obsahují nejen škodlivé přísady, ale často mají vysoký obsah nasycených tuků, cukrů a soli, což přispívá k obezitě – dalšímu významnému rizikovému faktoru rakoviny tlustého střeva.
Příznaky rakoviny tlustého střeva, které nesmíte ignorovat
Rakovina tlustého střeva se může dlouho vyvíjet bez viditelných příznaků. Časné odhalení je klíčové pro úspěšnou léčbu.
Hlavní příznaky:
- Dlouhodobé změny ve stolici (střídání průjmu a zácpy)
- Přítomnost krve ve stolici (jasně červená nebo tmavá)
- Bolesti břicha, nadýmání a křeče
- Nečekaný úbytek hmotnosti
- Pocit neúplného vyprázdnění po návštěvě toalety
Pokud se tyto příznaky objeví a přetrvávají několik týdnů, je důležité vyhledat lékaře.
Jak snížit riziko rakoviny tlustého střeva?
Omezte ultra zpracované potraviny
Vyhněte se uzeninám, průmyslově vyráběným sladkostem a fast foodu. Raději volte čerstvé suroviny a domácí přípravu jídel.
Zvyšte příjem vlákniny
Vláknina podporuje zdraví střev a snižuje riziko vzniku rakoviny. Nejlepší zdroje vlákniny:
- Celozrnné obiloviny (ovesné vločky, celozrnný chléb)
- Luštěniny (čočka, fazole, hrách)
- Ovoce a zelenina (jablka, brokolice, mrkev, hrušky)
Pravidelně se hýbejte
Fyzická aktivita podporuje zdravé trávení a pomáhá udržovat zdravou hmotnost.
Omezte alkohol a nekuřte
Kouření a nadměrná konzumace alkoholu zvyšují riziko nejen rakoviny tlustého střeva, ale i dalších typů rakoviny.
Choďte na preventivní prohlídky
Kolonoskopie dokáže odhalit rakovinu v raném stádiu a včasná léčba výrazně zvyšuje šanci na uzdravení.
Strava hraje klíčovou roli v prevenci rakoviny tlustého střeva. Omezení ultra zpracovaných potravin a zvýšení příjmu vlákniny mohou pomoci snížit riziko tohoto vážného onemocnění. Pravidelné preventivní prohlídky a zdravý životní styl jsou zásadní pro dlouhodobé zdraví střev. Nečekejte na první příznaky – začněte jednat už dnes.
Zdroje: AkcniCeny.cz, health.com, werywellhealth.com