Kaki, vědecky známé jako Diospyros kaki, je ovoce s bohatou historií a tradicí. Pochází z Číny, kde je jeho pěstování dokumentováno již před více než 2000 lety. Díky námořním objevitelům se kaki rozšířilo do Japonska, Koreje a následně i do dalších částí světa. V dnešní době je kaki oblíbené v mnoha zemích, včetně Středomoří, kde se staly nedílnou součástí místní gastronomie.
Kaki je skutečným superpotravinovým hrdinou. Je bohaté na vitamíny, zejména na vitamin A, který podporuje zdraví očí a imunitní systém. Dále obsahuje vitaminy C a E, antioxidanty, které bojují proti volným radikálům, a řadu minerálů včetně draslíku a manganu. Jeho vysoký obsah dietních vláknin z něj dělá skvělého spojence pro trávení a dlouhodobé nasycení.
Jíst kaki není jen radostí, ale přináší i řadu prospěšných účinků na zdraví. Jeho antioxidační vlastnosti pomáhají chránit tělo před oxidačním stresem a záněty, což může vést k redukci rizika chronických onemocnění, jako jsou srdeční nemoci a některé formy rakoviny. Kromě toho jeho vysoký obsah vlákniny přispívá k udržení hladiny cholesterolu a může pomoci v regulaci hladiny cukru v krvi.
Kaki je neobyčejně univerzální ingrediencí v kuchyni, vhodnou jak pro sladká, tak slaná jídla. Jeho jemně sladká a mírně šťavnatá chuť skvěle doplňuje saláty, dezerty i smoothie. Můžete ho jíst syrové, sušené, nebo využít v receptech na koláče a muffiny. V některých kulturách se z kaki připravuje tradiční kaki mochi a v Japonsku z něj vyrábějí populární sladkost zvanou hoshigaki, což jsou sušené kaki plody.
Recept na tvarohový koláč s kaki

Ingredience:
- 200 g jemného tvarohu
- 150 g moučkového cukru
- 100 g másla na pokojové teplotě
- 3 vejce
- 250 g hladké mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Špetka soli
- 2 zralá kaki ovoce, oloupaná a nakrájená na tenké plátky
- Moučkový cukr na posypání (volitelné)
Příprava těsta:
- V míse důkladně smíchejte změklé máslo s moučkovým cukrem, dokud nevznikne hladká směs.
- Přidejte tvaroh a vanilkový extrakt a promíchejte.
- Postupně přidávejte vejce, jedno po druhém, a po každém důkladně promíchejte.
- V samostatné míse promíchejte mouku, prášek do pečiva a špetku soli.
- Suchou směs postupně zašlehávejte do tvarohové směsi, dokud nevznikne hladké těsto.
Příprava formy:
- Pečicí formu o průměru 24 cm vymažte máslem a vysypte moukou, nebo vyložte pečicím papírem.
Pečení základu:
- Předehřejte troubu na 180°C.
- Nalijte těsto do připravené formy a pečte v předehřáté troubě asi 20 minut, než se těsto začne zpevňovat.
Přidání kaki:
- Vyjměte formu z trouby a opatrně na těsto rozložte plátky kaki.
- Vraťte koláč do trouby a pečte dalších 25-30 minut, nebo dokud není koláč zlatavý a pevný ve středu.
Dokončení:
- Nechte koláč vychladnout ve formě, poté jej opatrně vyjměte.
- Před podáváním můžete koláč posypat moučkovým cukrem pro krásný a sladký finiš.
- Koláč podávejte teplý nebo chlazený. Můžete přidat kopeček šlehačky nebo vanilkové zmrzliny pro ještě větší požitek.
Tento tvarohový koláč s kaki je skvělým spojením tradičního pečiva s exotickým nádechem, a jistě zaujme na každém stole. Užijte si jeho krémovou texturu a sladkost kaki, která koláči dodává nezapomenutelnou chuť.