Reklama Reklama
Vaše poloha:
Kdy při pečení použít sodu a kdy kypřící prášek?
(Foto: canva.com)
Kdy při pečení použít sodu a kdy kypřící prášek?
(Foto: canva.com)

15.03.2022

Kdy při pečení použít sodu a kdy kypřící prášek?

Víte, jaký je rozdíl mezi sodou a kypřícím práškem? Kdy lze nahradit jedno druhým a kdy ne? Povíme Vám, jak na pečení se sodou a kypřícím práškem.

 

Přestože mají stejnou funkci, jedlá soda a kypřící prášek se nepoužívají ve stejných receptech. To závisí na dalších ingrediencích, které použijeme na konkrétní pekárenský výrobek.

 

Můžeme použít vždy jedlou sodu místo kypřícího prášku?

 

Jedlá soda (soda bikarbona) je základní chemická látka, která reaguje s kyselými látkami. V kombinaci s kyselými látkami, jako je citronová šťáva nebo podmáslí, vytváří oxid uhličitý, a proto koláč v troubě nabude na objemu.  Navíc se takto neutralizuje jeho kovově hořká chuť pocházející z uhličitanu sodného.

 

Kypřící prášek neboli prášek do pečiva obsahuje jedlou sodu, kyselinotvornou složku a plnidlo (obvykle škrob). Prášek do pečiva reaguje už při kontaktu s obyčejnou vodou. Vzhledem k tomu, že prášek do pečiva již obsahuje kyselinu, není nutné do směsi, ve které jej používáme, přidávat kyselé ingredience.

 

Pokud používáte prášek do pečiva a recept uvádí přidání citronové šťávy nebo octa, můžete tento krok přeskočit, protože kyselina je již v prášku do pečiva. Protože má jemnou a neutrální chuť, prášek do pečiva se častěji používá při výrobě pekařských výrobků a dezertů. Na našem trhu dostupný prášek do pečiva reaguje většinou ve dvou fázích: při kontaktu s tekutými přísadami a při působení vysoké teploty.

 

(Foto: canva.com)

 

Je důležité vědět, že jedlou sodu lze úspěšně nahradit práškem do pečiva. Dávejte pozor, abyste přidali trojnásobné až čtyřnásobné množství prášku do pečiva, než je uvedené množství jedlé sody. Prášek do pečiva však nelze jednoduše nahradit jedlou sodou kvůli intenzivní kovově-hořké chuti sody, ale také proto, že absence kyseliny nevede k požadované reakci sody. Také působení jedlé sody je třikrát až čtyřikrát silnější než prášku do pečiva, takže pokud se soda používá jako náhrada prášku s přídavkem kyseliny, je třeba dbát na snížení množství sody.

 

 

Kypřící prášek v akci

Vitana Kypřicí prášek do pečiva 13g

Tesco Clubcard cena4,90

Kypřicí prášek do pečiva, škrobový

1 prodejce

Více informací

Tesco

8,50 Kč -42%

Tesco Clubcard cena4,90 Tesco Clubcard cena

Zbývá 14 dní

Platí do: 27.10.2025

Platí v prodejnách

Dr. Oetker Originál kypřicí prášek do pečiva 5 x 12g

12,90 - 13,90

Kypřicí prášek

4 prodejci

Více informací

Penny Market

12,90 Kč -28%

Zbývá 2 dny

Platí do: 15.10.2025

Prodejny Penny Market

Albert

13,90 Kč -22%

Zbývá 1 den

Platí do: 14.10.2025

Platí v prodejnách

Billa

13,90 Kč

Zbývá 1 den

Platí do: 14.10.2025

Prodejny Billa

Trefa

13,90 Kč

Zbývá 8 dní

Platí do: 21.10.2025

Prodejny Trefa

Platí od: Středa 15.10.2025

Kaufland

5,90 Kč -31%

Zbývá 1 den

Platí do: 14.10.2025

Prodejny Kaufland

Tesco

17,90 Kč -28%

Tesco Clubcard cena12,90 Tesco Clubcard cena

Zbývá 1 den

Platí do: 14.10.2025

Platí v prodejnách

Zobrazit více

 
 
 

Mohlo by Vás zajímat

Zapomeňte na pánev: Tento trik udělá ze slaniny křupavou pochoutku bez nepořádku

Křupavá slanina bez prskajícího oleje a špinavé pánve? Stačí tři minuty a jednoduchý trik, který si získal miliony fanoušků na internetu. Vyzkoušejte ho i vy doma.

Zavařování feferonek: Snadný recept na pálivé potěšení

Zavařování feferonek je skvělý způsob, jak si uchovat chuť a pálivost těchto ohnivých plodů na celý rok. Kromě toho, že máte vždy po ruce pikantní pochoutku, kterou můžete přidat do různých pokrmů, zavařování nabízí i další výhody, jako je možnost kontroly nad ingrediencemi a přizpůsobení chuti podle vlastních preferencí. V tomto článku si podrobně vysvětlíme, proč je domácí zavařování feferonek lepší než kupované produkty, jak vybrat a připravit feferonky pro zavařování, a nakonec se podělíme o osvědčený recept, který zvládne i začátečník.

Rybízová šťáva: Jak ji připravit bez ztráty vitamínů a chuti

Domácí rybízová šťáva je ideální způsob, jak zužitkovat letní úrodu. Při správném postupu si zachová výraznou chuť i vitamíny – bez potřeby zavařování nebo přidávání konzervantů. Hodí se pro děti, do limonád i do moučníků.

Jak dlouho péct kuřecí stehna, aby byla šťavnatá a nerozpadala se

Vysušené nebo naopak syrová kuřecí stehna dokážou zkazit celý oběd. Pokud ale znáte správný postup, pečená kuřecí stehna budou vždy šťavnatá, s křupavou kůrkou a bez zbytečného stresu. Ukážeme vám, jak dlouho péct kuřecí stehna podle teploty a velikosti, aby byla dokonalá pokaždé.

Jak upéct Krtkův dort na plech: Jednoduchý a rychlý recept

Hledáte rychlý a chutný dezert, který zvládne i začátečník? Pak je Krtkův dort na plech ideální volbou. Tento populární český dezert se vyznačuje vláčným těstem, lahodnou, pudinkovou, krémovou náplní a strouhaným těstem na povrchu. Díky jednoduchému postupu a dostupným surovinám ho zvládnete upéct během chvilky a zaručeně potěšíte celou rodinu.

Rebarborový crumble: Křupavá pochoutka s lahodnou ovocnou náplní

Rebarborový crumble je lahodná kombinace sladké a kyselé chuti, která vás nadchne svou jednoduchostí a rychlou přípravou. Tento dezert, plný čerstvé rebarbory a křupavé drobenky, je ideální volbou pro milovníky ovocných dezertů. Podává se v zapékacích mističkách, které zaručují perfektní propečení a stylovou prezentaci. A co je nejlepší? Nemusíte být zkušený cukrář, abyste tento crumble zvládli.

Recept na pařížské věnečky: Francouzský dezert, který zvládnete i vy

Pokud máte chuť na něco sladkého a zároveň se chcete předvést před přáteli či rodinou, pak jsou pařížské věnečky tou správnou volbou. Tento klasický francouzský dezert s jemnou chutí čokolády a lískových oříšků si zamilujete. Nenechte se odradit zdánlivě složitým postupem – s tímto receptem zvládnete připravit kakaové a čokoládové věnečky snadno a rychle.

Jak upravit rebarboru do koláče: Největší chyby, kterým se musíte vyhnout

Rebarbora do koláče patří mezi tradiční ingredience, ale její příprava má svá pravidla. Pokud nechcete, aby byl koláč příliš kyselý, vodnatý nebo s rozvařenými kousky, je potřeba rebarboru správně upravit. V tomto článku zjistíte, jak na to, a kterým chybám se při pečení vyhnout.

Jak smažit holandský řízek v horkovzdušné fritéze? Tohle udělejte, aby se nerozpadl

Holandský řízek je klasikou, kterou milují malí i velcí. Pokud ho ale chcete připravit zdravěji, a přitom si zachovat šťavnatost i křupavou kůrku, horkovzdušná fritéza je ideálním pomocníkem. Naučte se, jak na to, aby vám řízek držel tvar a nerozpadl se.

Jak na piškotové těsto aby nespadlo a neprasklo? Známe triky, jak ho zachránit

Piškotové těsto křehké, nadýchané, a přitom tak náročné na přípravu. Stačí jediná chyba a výsledek spadne, praskne nebo zůstane uvnitř syrový. V článku se podíváme na důvody, proč se to děje, a hlavně na triky, jak tomu předejít. Přidáme i recept krok za krokem a praktické rady, jak zachránit pokažený piškot.

Spolupracujeme s: