Vaše poloha:
Kdy při pečení použít sodu a kdy kypřící prášek?
(Foto: canva.com)
Kdy při pečení použít sodu a kdy kypřící prášek?
(Foto: canva.com)

15.03.2022

Kdy při pečení použít sodu a kdy kypřící prášek?

Víte, jaký je rozdíl mezi sodou a kypřícím práškem? Kdy lze nahradit jedno druhým a kdy ne? Povíme Vám, jak na pečení se sodou a kypřícím práškem.

 

Přestože mají stejnou funkci, jedlá soda a kypřící prášek se nepoužívají ve stejných receptech. To závisí na dalších ingrediencích, které použijeme na konkrétní pekárenský výrobek.

 

Můžeme použít vždy jedlou sodu místo kypřícího prášku?

 

Jedlá soda (soda bikarbona) je základní chemická látka, která reaguje s kyselými látkami. V kombinaci s kyselými látkami, jako je citronová šťáva nebo podmáslí, vytváří oxid uhličitý, a proto koláč v troubě nabude na objemu.  Navíc se takto neutralizuje jeho kovově hořká chuť pocházející z uhličitanu sodného.

 

Kypřící prášek neboli prášek do pečiva obsahuje jedlou sodu, kyselinotvornou složku a plnidlo (obvykle škrob). Prášek do pečiva reaguje už při kontaktu s obyčejnou vodou. Vzhledem k tomu, že prášek do pečiva již obsahuje kyselinu, není nutné do směsi, ve které jej používáme, přidávat kyselé ingredience.

 

Pokud používáte prášek do pečiva a recept uvádí přidání citronové šťávy nebo octa, můžete tento krok přeskočit, protože kyselina je již v prášku do pečiva. Protože má jemnou a neutrální chuť, prášek do pečiva se častěji používá při výrobě pekařských výrobků a dezertů. Na našem trhu dostupný prášek do pečiva reaguje většinou ve dvou fázích: při kontaktu s tekutými přísadami a při působení vysoké teploty.

 

(Foto: canva.com)

 

Je důležité vědět, že jedlou sodu lze úspěšně nahradit práškem do pečiva. Dávejte pozor, abyste přidali trojnásobné až čtyřnásobné množství prášku do pečiva, než je uvedené množství jedlé sody. Prášek do pečiva však nelze jednoduše nahradit jedlou sodou kvůli intenzivní kovově-hořké chuti sody, ale také proto, že absence kyseliny nevede k požadované reakci sody. Také působení jedlé sody je třikrát až čtyřikrát silnější než prášku do pečiva, takže pokud se soda používá jako náhrada prášku s přídavkem kyseliny, je třeba dbát na snížení množství sody.

 

 

Kypřící prášek v akci

Dr. Oetker Kypřicí prášek do perníku 20g

6,90

Kypřicí prášek do perníku na 1/2 kg mouky

1 prodejce

Více informací

Ratio

6,90 Kč

Zbývá 28 dní

Platí do: 31.8.2025

Prodejny Ratio

Ratio

6,90 Kč

Zbývá 28 dní

Platí do: 31.8.2025

Prodejny Ratio

Dr. Oetker Originál kypřicí prášek do pečiva 5 x 12g

12,90

Kypřicí prášek

1 prodejce

Více informací

Ratio

12,90 Kč

Zbývá 28 dní

Platí do: 31.8.2025

Prodejny Ratio

Ariel prací prášek 50 dávek, vybrané druhy

329,90

Prací prostředek.

1 prodejce

Více informací

Trefa

329,90 Kč -5%

Zbývá 2 dny

Platí do: 5.8.2025

Prodejny Trefa

* cena pro členy klubu

Zobrazit více

 
 
 

Mohlo by Vás zajímat

Rybízová šťáva: Jak ji připravit bez ztráty vitamínů a chuti

Domácí rybízová šťáva je ideální způsob, jak zužitkovat letní úrodu. Při správném postupu si zachová výraznou chuť i vitamíny – bez potřeby zavařování nebo přidávání konzervantů. Hodí se pro děti, do limonád i do moučníků.

Jak dlouho péct kuřecí stehna, aby byla šťavnatá a nerozpadala se

Vysušené nebo naopak syrová kuřecí stehna dokážou zkazit celý oběd. Pokud ale znáte správný postup, pečená kuřecí stehna budou vždy šťavnatá, s křupavou kůrkou a bez zbytečného stresu. Ukážeme vám, jak dlouho péct kuřecí stehna podle teploty a velikosti, aby byla dokonalá pokaždé.

Jak upéct Krtkův dort na plech: Jednoduchý a rychlý recept

Hledáte rychlý a chutný dezert, který zvládne i začátečník? Pak je Krtkův dort na plech ideální volbou. Tento populární český dezert se vyznačuje vláčným těstem, lahodnou, pudinkovou, krémovou náplní a strouhaným těstem na povrchu. Díky jednoduchému postupu a dostupným surovinám ho zvládnete upéct během chvilky a zaručeně potěšíte celou rodinu.

Rebarborový crumble: Křupavá pochoutka s lahodnou ovocnou náplní

Rebarborový crumble je lahodná kombinace sladké a kyselé chuti, která vás nadchne svou jednoduchostí a rychlou přípravou. Tento dezert, plný čerstvé rebarbory a křupavé drobenky, je ideální volbou pro milovníky ovocných dezertů. Podává se v zapékacích mističkách, které zaručují perfektní propečení a stylovou prezentaci. A co je nejlepší? Nemusíte být zkušený cukrář, abyste tento crumble zvládli.

Recept na pařížské věnečky: Francouzský dezert, který zvládnete i vy

Pokud máte chuť na něco sladkého a zároveň se chcete předvést před přáteli či rodinou, pak jsou pařížské věnečky tou správnou volbou. Tento klasický francouzský dezert s jemnou chutí čokolády a lískových oříšků si zamilujete. Nenechte se odradit zdánlivě složitým postupem – s tímto receptem zvládnete připravit kakaové a čokoládové věnečky snadno a rychle.

Jak upravit rebarboru do koláče: Největší chyby, kterým se musíte vyhnout

Rebarbora do koláče patří mezi tradiční ingredience, ale její příprava má svá pravidla. Pokud nechcete, aby byl koláč příliš kyselý, vodnatý nebo s rozvařenými kousky, je potřeba rebarboru správně upravit. V tomto článku zjistíte, jak na to, a kterým chybám se při pečení vyhnout.

Jak smažit holandský řízek v horkovzdušné fritéze? Tohle udělejte, aby se nerozpadl

Holandský řízek je klasikou, kterou milují malí i velcí. Pokud ho ale chcete připravit zdravěji, a přitom si zachovat šťavnatost i křupavou kůrku, horkovzdušná fritéza je ideálním pomocníkem. Naučte se, jak na to, aby vám řízek držel tvar a nerozpadl se.

Jak na piškotové těsto aby nespadlo a neprasklo? Známe triky, jak ho zachránit

Piškotové těsto křehké, nadýchané, a přitom tak náročné na přípravu. Stačí jediná chyba a výsledek spadne, praskne nebo zůstane uvnitř syrový. V článku se podíváme na důvody, proč se to děje, a hlavně na triky, jak tomu předejít. Přidáme i recept krok za krokem a praktické rady, jak zachránit pokažený piškot.

Recept na velikonoční jidáše: Překvapte rodinu dokonalým pečivem podle staré tradice

Velikonoční jidáše patří mezi tradiční velikonoční pečivo, které se peče na Škaredou středu a jí se na Zelený čtvrtek. Jejich stočený tvar připomíná provaz Jidáše Iškariotského. Připravte si je doma podle ověřeného receptu, který provoní celou domácnost a potěší každého milovníka velikonočních tradic.

Domácí smažené kuře jako z KFC: Tajemství dokonalého křupavého těstíčka

Milujete křupavé a šťavnaté kuře jako z KFC? S tímto receptem si ho připravíte jednoduše doma, a ještě si ho můžete přizpůsobit podle vlastní chuti! Ukážeme vám, jak dosáhnout dokonale ochuceného těstíčka, které bude křupavé na povrchu a zároveň udrží maso šťavnaté uvnitř.

Spolupracujeme s: