Přestože mají stejnou funkci, jedlá soda a kypřící prášek se nepoužívají ve stejných receptech. To závisí na dalších ingrediencích, které použijeme na konkrétní pekárenský výrobek.
Můžeme použít vždy jedlou sodu místo kypřícího prášku?
Jedlá soda (soda bikarbona) je základní chemická látka, která reaguje s kyselými látkami. V kombinaci s kyselými látkami, jako je citronová šťáva nebo podmáslí, vytváří oxid uhličitý, a proto koláč v troubě nabude na objemu. Navíc se takto neutralizuje jeho kovově hořká chuť pocházející z uhličitanu sodného.
Kypřící prášek neboli prášek do pečiva obsahuje jedlou sodu, kyselinotvornou složku a plnidlo (obvykle škrob). Prášek do pečiva reaguje už při kontaktu s obyčejnou vodou. Vzhledem k tomu, že prášek do pečiva již obsahuje kyselinu, není nutné do směsi, ve které jej používáme, přidávat kyselé ingredience.
Pokud používáte prášek do pečiva a recept uvádí přidání citronové šťávy nebo octa, můžete tento krok přeskočit, protože kyselina je již v prášku do pečiva. Protože má jemnou a neutrální chuť, prášek do pečiva se častěji používá při výrobě pekařských výrobků a dezertů. Na našem trhu dostupný prášek do pečiva reaguje většinou ve dvou fázích: při kontaktu s tekutými přísadami a při působení vysoké teploty.
.png)
Je důležité vědět, že jedlou sodu lze úspěšně nahradit práškem do pečiva. Dávejte pozor, abyste přidali trojnásobné až čtyřnásobné množství prášku do pečiva, než je uvedené množství jedlé sody. Prášek do pečiva však nelze jednoduše nahradit jedlou sodou kvůli intenzivní kovově-hořké chuti sody, ale také proto, že absence kyseliny nevede k požadované reakci sody. Také působení jedlé sody je třikrát až čtyřikrát silnější než prášku do pečiva, takže pokud se soda používá jako náhrada prášku s přídavkem kyseliny, je třeba dbát na snížení množství sody.