Vaše poloha:
Kdy sbírat trnky, jak je správně zpracovat a jaký mají vliv na naše zdraví?
(Foto: canva.com)
Kdy sbírat trnky, jak je správně zpracovat a jaký mají vliv na naše zdraví?
(Foto: canva.com)

24.10.2023

Kdy sbírat trnky, jak je správně zpracovat a jaký mají vliv na naše zdraví?

Modročerné trnky můžete na podzim vidět takřka všude. Mnozí je míjejí bez zájmu třeba proto, že si je jednou utrhli, ochutnali a zjistili, že nejsou moc dobré, že jsou až svíravě trpké. Po prvních mrazech svou trpkost sice trochu ztratí a zesládnou, ale i tak chuťově jsou stále lehce trpké. Proč tedy trnky sbírat a zpracovávat?

 

Trnka obecná - Planě rostoucí poklad na našich stráních

 

Podzimní příroda nám nabízí spoustu skvělých plodů, a tak můžete kromě dočervena laděných šípků, hložinek či jeřabin narazit taky na modročerné bezinky nebo trnky. Trnka obecná, známá také jako slivoň trnka, někdy nazývaná slivoň trnitá (Prunus spinosa), je planě rostoucí trnitý listnatý keř s krásnými bílými květy a trpkými až svíravě kyselými plody. Trnkové keře najdeme zejména na křovinatých stráních, pasekách a mezích.

 

Trnky versus švestky

 

Trnky svou barvou připomínají borůvky a vypadají trochu jako malé švestičky. Někdy se pletou se švestkami. I když na první pohled mohou vypadat podobně, mají odlišnou chuť a využití.

 

Jaký mají vliv na naše zdraví?

 

Modročerné trnky se zelenožlutou dužinou si ve fytoterapii cení především pro jejich vysoký obsah vitaminu C, svíravých tříslovin a ovocných kyselin. Používají se proti průjmům a nadýmání, na povzbuzení trávení, ke snížení krevního tlaku, čištění krve a na posílení organismu. Můžete je také vyzkoušet na bolest v krku, na dráždivý kašel nebo rýmu.

 

Kdy je správný čas na sběr trnků?

 

Trnky se sbírají na podzim v plné zralosti, což je zhruba v říjnu a listopadu. „K přímé konzumaci jsou v syrovém stavu vhodné, až když přejdou mrazem, to trochu zesládnou. Někdy to bývá boj s časem, protože je mají rádi ptáci. Když je natrháte dřív, můžete je dát na jeden den do mrazáku. Jelikož mají i tak trpkou chuť, konzumujete je ve formě čaje, likéru, sirupu či vína nebo domácí pálenky. Výborné jsou sušené. Sušíte je vypeckované nejlépe v troubě nebo sušičce při teplotě do 45 °C.

 

Recepty z trnek

 

trnka obecná
(Foto: canva.com)

 

Recept na trnkový čaj

 

Ingredience

 

  • 2 lžíce sušených trnek
  • 300 ml vody
  • 1 až 2 lžičky medu

 

Postup:

 

Trnky dáte do hrnce, zalijete studenou vodou, přikryjete pokličkou a necháte asi 10 minut macerovat, pak přivedete k varu a 5 minut vaříte. Sejmete a necháte částečně zchladnout. Pak můžete scedit, ale nemusíte. Osladíte medem.

 

Toto množství čaje pijte dvakrát denně před jídlem. Je velmi účinný při nachlazení, na průjem nebo při vysokém krevním tlaku.

 

Recept na trnkový likér

 

Ingredience

 

  • 2 vrchovaté hrnky nasekaných, mrazem přešlých trnek
  • 1 hrnek medu
  • 5 drcených hřebíčků
  • 1 lžička mleté skořice
  • 2 drcené badyány
  • půl lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
  • 1 litr vodky nebo čiré domácí pálenky

 

Postup:

 

Trnky smícháte s kořením a medem, zalijete alkoholem a necháte jeden až dva týdny macerovat. Každý den pečlivě protřepete. Pak scedíte přes plátno do lahve a skladujete v ledničce.

 

Užíváte dvakrát denně před jídlem 2 lžíce nebo jednoho malého panáčka.

 

Recept na trnková povidla

 

Ingredience

 

  • 1 kg mrazem přešlých trnek
  • 600–800 g cukru

 

Postup:

 

1. Trnky očistíte a opláchnete, zalijete vodou, aby byly všechny pod hladinou, a přivedete k varu. Snížíte teplotu a zhruba 10 minut povaříte. Necháte vychladnout a trnky vypeckujete. Poté propasírujete.

2. Trnkovou dřeň zvážíte a odvážíte stejné množství cukru. Dřeň přivedete k varu a přisypete cukr. Za stálého míchání necháte probublávat asi 15 minut do zhoustnutí.

3. Když mají trnková povidla správnou konzistenci, přelijete je do skleniček a obrátíte dnem nahoru.

 

Trnková povidla jsou výborná na slepování lineckého vánočního cukroví nebo na oslazení čaje či jiného teplého nápoje.

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Trápí vás klouby? Než sáhnete po doplňcích, poznejte pravdu o kloubní výživě

Bolest kloubů je častým problémem, který postihuje lidi všech věkových kategorií. Ať už se jedná o důsledek stárnutí, zranění, nebo onemocnění, hledání účinného řešení je často spojeno s frustrací. Na trhu je mnoho doplňků stravy slibujících zázračnou úlevu, ale jaká je skutečná pravda o kloubní výživě? Než sáhnete po prvním balení, přečtěte si, co byste měli vědět o výživě kloubů, mýtech a skutečných možnostech, které vám mohou pomoci.

Vitamíny při schizofrenii: Tyto doplňky mohou zmírnit příznaky i zlepšit stav

Schizofrenie není jen o halucinacích a bludech – jde o závažné duševní onemocnění, které vyžaduje komplexní přístup. Kromě klasické léčby mohou hrát důležitou roli i vitamíny a doplňky stravy. Pomáhají mírnit příznaky, zlepšovat náladu, paměť i kvalitu spánku.

Vápník a vitamín D: Jak spolu ovlivňují riziko rakoviny a zdraví srdce?

Vápník a vitamín D jsou dvě klíčové živiny, které mají zásadní vliv na zdraví kostí a celkového organismu. Nicméně, jejich účinky nejsou omezeny pouze na podporu zdravých kostí. Nedostatek vitamínu D a vápníku může zvýšit riziko mnoha nemocí, včetně srdečních chorob a rakoviny. Zde se podíváme na jejich účinky a důležitost jejich správného užívání.

Vitamín C a jeho vliv na léčení nachlazení a chřipek

Vitamín C je důležitý pro zdraví a dobrou kondici našeho těla. Má mnoho prospěšných účinků, mezi které patří podpora imunitního systému a pomoc při léčbě nachlazení a chřipek. Vysoké dávky vitamínu C mohou pomoci snížit trvání a závažnost příznaků nachlazení a chřipek, jako je například bolest v krku, rýma nebo kašel.

Opalování s rizikem: Léky a kosmetika mohou způsobit vážné problémy

Opalování je oblíbenou letní aktivitou, kterou si mnoho lidí užívá. Nicméně, není bez rizik. Mimo tradiční obavy ze spálení a rizika rakoviny kůže je zde i méně známý problém: kombinace opalování s užíváním určitých léků a používáním kosmetických produktů. Tyto kombinace mohou způsobit vážné problémy, které by neměly být podceňovány.

Demence ve 40, 50 i 60 letech? Vědci našli nové vodítko k její příčině

Frontotemporální demence postihuje i čtyřicátníky či padesátníky, ale bývá obtížně rozpoznatelná. Nová studie z Kalifornie přináší průlom – objevila proteiny v mozkomíšním moku, které mohou být klíčem k včasné diagnóze a účinnější léčbě.

Alzheimerova choroba bez příznaků: Jak ji správně diagnostikovat

Alzheimerova choroba je progresivní neurodegenerativní onemocnění, které výrazně ovlivňuje životy pacientů a jejich rodin. Toto onemocnění je hlavní příčinou demence a jeho vliv na paměť, myšlení, a chování může být devastující.

Klíšťata pod lupou: 5 nebezpečných mýtů, kterým byste neměli věřit

Klíšťata jsou malí parazité, kteří se mohou stát velkými problémy pro lidi i zvířata. Přenášejí totiž závažné infekce, jako je klíšťová encefalitida a lymeská borelióza. Kolem těchto tvorů koluje mnoho mýtů, které mohou vést k nebezpečnému podcenění rizik nebo naopak k nadměrnému strachu. Tento článek se zaměří na rozptýlení těchto mýtů a odhalí skutečná fakta o klíšťatech. Pomůže vám lépe porozumět těmto parazitům a poskytne důležité informace o prevenci a ochraně.

Bojujete s tlakem v uších? Zkuste tyto osvědčené techniky

Trápí vás nepříjemný pocit tlaku v uších? Může vznikat z přirozených příčin, ale značí také některá vážnější onemocnění. Zjistěte proto, jak tlaku v uších předejít a jak ho léčit.

Hemoroidy: Jak rozpoznat příznaky a kdy vyhledat lékaře?

Hemoroidy jsou bolestivé onemocnění, jenž patří mezi velká tabu. A to i přesto, že jimi trpí přibližně polovina populace nad 50 let. Léčbu hemoroidů přitom mnohdy zvládnete bez problémů sami v pohodlí domova. Jak na to?

Spolupracujeme s: