Trnka obecná - Planě rostoucí poklad na našich stráních
Podzimní příroda nám nabízí spoustu skvělých plodů, a tak můžete kromě dočervena laděných šípků, hložinek či jeřabin narazit taky na modročerné bezinky nebo trnky. Trnka obecná, známá také jako slivoň trnka, někdy nazývaná slivoň trnitá (Prunus spinosa), je planě rostoucí trnitý listnatý keř s krásnými bílými květy a trpkými až svíravě kyselými plody. Trnkové keře najdeme zejména na křovinatých stráních, pasekách a mezích.
Trnky versus švestky
Trnky svou barvou připomínají borůvky a vypadají trochu jako malé švestičky. Někdy se pletou se švestkami. I když na první pohled mohou vypadat podobně, mají odlišnou chuť a využití.
Jaký mají vliv na naše zdraví?
„Modročerné trnky se zelenožlutou dužinou si ve fytoterapii cení především pro jejich vysoký obsah vitaminu C, svíravých tříslovin a ovocných kyselin. Používají se proti průjmům a nadýmání, na povzbuzení trávení, ke snížení krevního tlaku, čištění krve a na posílení organismu. Můžete je také vyzkoušet na bolest v krku, na dráždivý kašel nebo rýmu.
Kdy je správný čas na sběr trnků?
Trnky se sbírají na podzim v plné zralosti, což je zhruba v říjnu a listopadu. „K přímé konzumaci jsou v syrovém stavu vhodné, až když přejdou mrazem, to trochu zesládnou. Někdy to bývá boj s časem, protože je mají rádi ptáci. Když je natrháte dřív, můžete je dát na jeden den do mrazáku. Jelikož mají i tak trpkou chuť, konzumujete je ve formě čaje, likéru, sirupu či vína nebo domácí pálenky. Výborné jsou sušené. Sušíte je vypeckované nejlépe v troubě nebo sušičce při teplotě do 45 °C.
Recepty z trnek

Recept na trnkový čaj
Ingredience
- 2 lžíce sušených trnek
- 300 ml vody
- 1 až 2 lžičky medu
Postup:
Trnky dáte do hrnce, zalijete studenou vodou, přikryjete pokličkou a necháte asi 10 minut macerovat, pak přivedete k varu a 5 minut vaříte. Sejmete a necháte částečně zchladnout. Pak můžete scedit, ale nemusíte. Osladíte medem.
Toto množství čaje pijte dvakrát denně před jídlem. Je velmi účinný při nachlazení, na průjem nebo při vysokém krevním tlaku.
Recept na trnkový likér
Ingredience
- 2 vrchovaté hrnky nasekaných, mrazem přešlých trnek
- 1 hrnek medu
- 5 drcených hřebíčků
- 1 lžička mleté skořice
- 2 drcené badyány
- půl lžičky najemno nastrouhaného zázvoru
- 1 litr vodky nebo čiré domácí pálenky
Postup:
Trnky smícháte s kořením a medem, zalijete alkoholem a necháte jeden až dva týdny macerovat. Každý den pečlivě protřepete. Pak scedíte přes plátno do lahve a skladujete v ledničce.
Užíváte dvakrát denně před jídlem 2 lžíce nebo jednoho malého panáčka.
Recept na trnková povidla
Ingredience
- 1 kg mrazem přešlých trnek
- 600–800 g cukru
Postup:
1. Trnky očistíte a opláchnete, zalijete vodou, aby byly všechny pod hladinou, a přivedete k varu. Snížíte teplotu a zhruba 10 minut povaříte. Necháte vychladnout a trnky vypeckujete. Poté propasírujete.
2. Trnkovou dřeň zvážíte a odvážíte stejné množství cukru. Dřeň přivedete k varu a přisypete cukr. Za stálého míchání necháte probublávat asi 15 minut do zhoustnutí.
3. Když mají trnková povidla správnou konzistenci, přelijete je do skleniček a obrátíte dnem nahoru.
Trnková povidla jsou výborná na slepování lineckého vánočního cukroví nebo na oslazení čaje či jiného teplého nápoje.