V polovině srpna vrcholí sezóna okurek a nastává tedy ideální čas na jejich nakládání. Ačkoli záplavu této osvěžující zeleniny můžeme využít mnoha způsoby, jedinou možností pro dlouhodobé uskladnění je právě zavařování. Poradíme vám, jak si vytvořit dokonalý nálev i jak připravit tradiční rychlokvašky.
Všestranná zelenina, na které si pochutná každý
Ať už na zahrádce pěstujete salátové či polní okurky, určitě je můžete využít v mnoha pokrmech studené kuchyně. Čerstvé okurky jsou totiž nesmírně osvěžující zelenina, která vám zpříjemní horké letní dny. Okurky navíc obsahují vysoké množství vitaminu C a vápníku, čímž prospívají vašemu zdraví.
Mezi nejznámější pokrmy, které z okurek připravujeme, patří bezesporu saláty. U nich však užití této všestranné zeleniny zdaleka nekončí. Můžete si připravit i studené okurkové polévky, které se skvěle hodí do letního počasí. Nejznámějším příkladem je patrně bulharský tarator. Okurky také skvěle chutnají v mnoha omáčkách a dipech, jako je řecké tzatziki.
Čerstvé okurky našly uplatnění i v mnoha nápojích. Lahodná smoothies i domácí limonády dnes již neodmyslitelně patří k létu. Osvěžující chuť dodá okurka i mnoha míchaným alkoholickým nápojům jako jsou okurkové martini či gin fizz.
Na co si dát při zavařování pozor?
Při zavařování dbejte zejména na správný výběr okurek. Ty by měly být co nejčerstvější a neměly by vykazovat žádné známky vadnutí či žloutnutí. Všechny okurky v jedné sklenici by navíc měly být podobně velké.
Obecně platí, že menší a méně zralé okurky bývají křupavější a chutnější. Drobných okurek je však velká spotřeba, a ne každý má možnost jich na zahrádce pěstovat dostatek. Své okurky pak můžete doplnit kupovanými nebo jednoduše zavařovat okurky trochu zralejší.
Pozor na kvalitu sklenic
Dalším klíčovým faktorem jsou při zavařování sklenice. Ty je důležité nejprve opařit a důkladně umýt. A to i v případě, že si zakoupíte sklenice nové. Při umývaní také vyřaďte všechny otlučené a poškozené kusy, které by mohly způsobovat problémy.
Zkontrolujte také víčka, která by neměla nést stopy rzi. Velkým problémem jsou u víček také promáčkliny vzniklé při otevírání. Ty mohou zapříčinit špatné těsnění, čímž může sklenice přijít o vzduchotěsnost. Po samotném zavaření nezapomeňte víčka silně utáhnout.
Recept na okurky ve sladkokyselém nálevu
Zavařené kyselé okurky vydrží i několik let a umožňují tak pohodlné skladování úrody. Okurky podle podobných receptů připravovaly již naše babičky, které ovšem do láku často přidávaly třešňové či vinné listy pro lepší aroma.
Suroviny na 1 sklenici okurek v nálevu:
- okurky (dle potřeby)
- voda
- 1 lžička soli
- 3 lžíce cukru
- 1 dl ocet
- 5 plátků mrkev
- 1 plátek cibule
- snítka kopru
- bobkový list
- 5 kuliček pepře
- 3 kuličky nového koření
- Půl lžičky hořčičného semínka
Do sklenice nejprve vložíme plátek cibule, mrkev a okurky. Kopr zatlačte do štěrbin mezi okurkami. Ze zbylých ingrediencí uvařte lák (stačí pár minut varu) a jím zeleninu zalijte. Nálev můžete jednoduše dochutit i podle vlastního vkusu. Sklenice poté ihned uzavřete a otočte víčkem dolů. Po vychladnutí sklenice otočte zpět a zkontrolujte, zda jsou správně uzavřené.
Recept na tradiční rychlokvašky
Ačkoli se recepty na rychlokvašky liší kraj od kraje, existuje několik oblíbených a osvědčených receptů, které se zavděčí všem milovníkům této tradiční pochoutky.
K přípravě rychlokvašek budete potřebovat:
1) Lák vytvoříte jednoduše smícháním vody a soli. Na 1 litr vody použijte asi 2 lžičky soli.
2) Okurky propíchejte špejlí a vyskládejte společně s bylinkami do větších sklenic.
3) Sklenice zalijte až po okraj lákem tak, aby byla všechna zelenina zcela ponořená.
4) Nádobu lehce zakryjte víčkem a nechte ji na teplém a suchém místě 7 až 10 dní. Nádoba by neměla být vystavená přímému slunečnímu záření.