Recept na hořčici (klasická)
Ingredience
- 100 g semínek hořčice (dva balíčky)
- 300 ml 3-4 % octa (jablečný, vinný)
- ¼ lžičky soli
- 4 lžíce cukru
Příprava
1. Hořčičná semínka zalijte octem a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pokud máte více času, zalijte hořčičná semínka půlkou octu a nechte přes noc nasáknout. Hořčice bude mít o něco jemnější chuť. Není to ale nutné.
2. Přidejte sůl a cukr, dobře promíchejte a ochutnejte. Podle chuti můžete přidat ještě sůl a cukr. Aby hořčice měla typickou žlutou barvu, tak přidejte nakonec i lžičku kurkumy a vše promíchejte.
3. Připravenou hořčici dejte do skleniček a uchovejte v lednici, kde hořčice zhoustne. Chladnutím chuť bude jemnější.
TIP: Pokud chcete ovocný ocet nahradit klasickým, tak je potřeba ho zředit s vodou v poměru 1:1. Běžný ocet svařte s vodou a nechte vychladnout.

Citronová hořčice
Ingredience
- 100 g semínek hořčice
- 2 lžíce octa
- 160 ml vody
- 3 lžíce cukru
- Lžička soli
- Lžička citronové kůry
- Lžička citronové šťávy
Příprava
1. Vymačkejte šťávu z citronu a smíchejte s lžičkou citronové kůry.
2. Smíchejte s ostatními surovinami a nechte na 24 hodin v chladničce. Poté směs rozmixujte a dejte opět na 24 hodin do chladničky.
3. Citronovou hořčici skladujte v chladu.
Chilli hořčice
Ingredience
- 100 g semínek hořčice
- 2 lžíce octa
- 160 ml vody
- 3 lžíce cukru
- Lžička soli
- Lžička drceného chilli
Příprava
1. Hořčičná semínka smíchejte s chilli. Poté přidejte všechny ostatní ingredience a důkladně promíchejte.
2. Směs nechte 24 hodin odležet v chladničce a po odležení rozmixujte. Rozmixovanou hořčici dejte opět do chladničky na 24 hodin, poté ji můžete podávat.
