Recept na cuketovou buchtu s citronovou polevou
Cuketa nejlépe chutná, když je mladá a křehká. V tomto případě se nemusíte bát použít ani větší exemplář, protože cuketu stejně budete strouhat, loupat a zbavíte ji semínek. Navíc, cuketovou buchtu ocení všichni, kdo vyhledávají netradiční a zdravé dezerty.
Ingredience na těsto:
- cuketa – 500 g (2 středně velké kusy)
- vejce – 2 ks
- rostlinný olej – 250 ml
- hladká mouka 450 g
- cukr krystal – 300 g
- soda, prášek do pečiva – 1 lžička
- citronová šťáva
- mletá skořice – 1 lžička
Ingredience na polevu:
Postup:
- Cuketu oloupejte, zbavte ji semínek (vydlabejte střed) a nastrouhejte ji na jemné straně struhadla.
- Do mísy vyklepněte dvě celá vejce, přidejte rostlinný olej, citronovou šťávu, cukr krystal a vše důkladně promíchejte. Ideální je použít metličku.
- Směs okořeňte mletou skořicí.
- Nyní přijde na řadu nastrouhaná cuketa. Opět důkladně promíchejte.
- Do hladké mouky přidejte sodu (kypřící prášek do pečiva) a opatrně vmíchejte do cuketové hmoty.
- Těsto vylijte na plech nebo do rozevírací dortové formy vyložené pečícím papírem.
- Pečte v troubě předehřáté na 180 °C asi 45–55 minut.
- Během pečení si prosejte moučkový cukr. Poleva tak bude hladší a krásně hladká.
- Citrony vymačkejte. Dejte si pozor na pecičky. V případě potřeby tekutinu přeceďte přes malé sítko.
- Do citronové šťávy postupně vmíchávejte cukr tak dlouho, dokud nezískáte dostatečně hustou polevu.
- Touto citronovou polevou přelijte již vychladlou buchtu.
- Podávejte se šálkem kávy nebo se sklenicí mléka.
TIP: Kupte si zelenou marcipánovou hmotu, ze které vymodelujete malé cuketky. Těmi pak ozdobte každý kousek nadýchané cuketové buchty.
![]() |
![]() |
![]() |