S cukrem se v našem životě setkáváme snad každý den, protože rádi pijeme teplé nápoje, vaříme si sladké pokrmy nebo si dopřejeme něco dobrého na zub. Zatímco jiné sacharidy jsou nezbytné z pohledu výživy a dlouhodobého přísunu energie, při konzumaci cukru je potřeba být obezřetnější. Bohužel, i když nám taková varianta konzumace cukru chutná více a baví, není pro nás vhodná a spíše nám škodí. Samozřejmě to neznamená, že máme cukr úplně odříznout z našeho jídelníčku, protože naše tělo cukry ke správnému fungování potřebuje. Stačí je přijímat ve správném množství a ve správných potravinách. V tu chvíli je kokosový cukr skvělou alternativou a kompromisem.
Zdravotní problémy spojené s vyšší konzumací cukru:
- Obezita
- Cukrovka
- Ztučnění jater
- Krevní tlak
K těmto problémům se snáze dostanete když, při vyššímu příjmu cukrů nevyvíjíte žádnou, nebo minimální aktivitu. Pokud třeba máte sedavé zaměstnaní, musíte být více aktivní, aby vás tyto problémy netrápily.
Zatímco sacharidy se do těla uvolňují postupně a tělo je tudíž může i postupně spalovat (za předpokladu, že nastane dostatečná aktivita), tak cukry se do krve uvolní velmi rychle a my mámě výrazně větší potíže je plně využít. V důsledku toho je přebytek ukládán do tukových zásob. Konzumace takzvaných rychlých cukrů tedy dává smysl hlavně předpokládáme-li zvýšenou tělesnou aktivitu (například výlet na kole, čí den na sjezdovce). Také je dobré sladké potraviny konzumovat například ke snídani. Ráno je hladina cukru v krvi nejnižší a organismus je potřeba po probuzení „nastartovat“.
Jak se kokosový cukr získává
Kokosový cukr se vyrábí z nektaru květů palem Cocos nucifera. Květy se otrhají a nařežou jemnými řezy, ze kterých vytéká hustý nektar. Nektar se stáčí do nádob, a poté pomalu zahřívá, aby se zbavil vody a tím dále zahustil. Pokračuje se až do úplného odpaření vody, kdy se na dně nádob ze zredukovaného nektaru vytvoří krystalky hotového a čerstvého kokosového cukru. Cukr se v případě potřeby mele na jemnější, až práškovou konzistenci. Podobá se hnědému cukru. Kokosový cukr je díky této tradiční metodě zpracování dokonale přírodní sladidlo.
Výhody kokosového cukru
Kokosový cukr má hned několik výhod:
Zaprvé vyniká svým nízkým glykemickým indexem. Čím nižší je glykemický index, tím pomaleji zvyšuje daná potravina po konzumaci hladinu cukru v krvi. V případě kokosového cukru je glykemický index 35 až 55 (v závislosti na vstupních surovinách). Pro srovnání, bílý cukr má glykemický index 87 jednotek. Kokosový cukr se tedy dá pokládat za zdravější variantu slazení. Tělo není pří jeho konzumaci vystaveno tak výraznému výkyvu hladiny cukru v krvi.
Dále se oproti dříve zmíněnému průmyslově zpracovávanému bílému cukru jedná o velmi výživné sladidlo. Je bohatý na draslík, hořčík, železo, zinek, síru a měď. Tyto minerální látky a stopové prvky dělají s kokosového cukru zdravou alternativu k tradičnímu cukru. Obsahuje také nestravitelnou rostlinnou vlákninu inulin, která čistí střeva jako kartáč a vyživuje prospěšné střevní bakterie.
Kokosový cukr a diabetes
Často se zmiňuje, že je kokosový cukr vhodný pro diabetiky. To je ovšem nebezpečné a zavádějící tvrzení. V první řádě je třeba myslet na to, že i kokosový cukr je stále cukr. Musí se tedy k jeho konzumaci přistupovat naprosto stejně, jako k jinému druhu cukru. Jeho výhody spočívají v tomto případě v jeho pomalejšímu „nástupu“.
Na závěr bychom rádi dodali, že obecně neexistuje stoprocentně zdraví cukr, ale zároveň naše tělo k jeho správnému fungování potřebuje. Stačí poslouchat své tělo, dát si přiměřené množství cukru v potravinách jako např. jablko a mít pohyb.
![]() |
Allnature Kokosový Cukr Bio 250g 82 Kč |
![]() |
Wolfberry Kokosový cukr BIO 500 g 109 Kč |