Vaše poloha:
Jaký největší trend koření máme v českých domácností?
(Foto: canva.com)
Jaký největší trend koření máme v českých domácností?
(Foto: canva.com)

17.05.2021

Jaký největší trend koření máme v českých domácností?

Dobré jídlo dokáže prozářit i ten nejsmutnější a nejšedivější den. Každý kuchař ale ví, že bez soli a kvalitního koření to zkrátka nejde. Ovšem i koření, podobně jako oblečení, destinace dovolených, jména či hudba, podléhá trendům dané doby. Jaké koření je aktuálně v kurzu a jaké nejčastěji používáme?

Koření

Věděli jste, že koření mělo v minulosti jiný význam než v současnosti? Vzhledem k tehdejším (ne)možnostem uskladnění potravin se stávalo, že se potraviny zkazily, a proto se do pokrmů přidávalo koření, aby se překryl nevábný odér a pachuť. Dnes se jedná především o pochutiny, pomocí kterých se chutě a vůně pokrmů ladí k dokonalosti. Navíc, některé druhy koření našemu tělu pomáhají (trávení, přírodní antibiotikum, nachlazení, hladina krevního cukru atd.), zvyšují chuť k jídlu a prodlužují poživatelnost pokrmů.

Bio koření a původ

Stejně jako v nespočtu jiných oblastí, i v rámci koření a dochucovadel je velký důraz kladen na původ koření a roste poptávka po bioproduktech. Nakupující jsou pečlivější ve výběru, zkoumají informace na obalu (složení) a nejsou lhostejní ani k samotné produkci (férovost, udržitelnost) a ke společenské odpovědnosti firem.  

Nejpoužívanější koření v českých domácnostech

Jednodruhová koření jsou, dle Spotřebitelského panelu GfK, v českých domácnostech nejoblíbenější a jejich popularita stále roste. Aktuálně je používá neuvěřitelných devět z deseti domácností. V tomto trendu se odráží i určitá konzervativnost. Výběr nákupu ovlivňuje tradiční česká kuchyně, a proto se v nákupních košících nejčastěji objevují základní druhy koření, a to různé druhy pepřů, paprika, kmín a skořice. Stále větší oblíbenosti se těší i kurkuma.

(Foto: canva.com)

Češi rádi sáhnou i po sezónních směsích koření, a to například při přípravě vánočních perníčků (perníkové koření), svařeného vína, gulášů či grilování. Jedna skupina zákazníků si zakoupí již předpřipravenou směs, ta druhá si pořídí jednotlivé ingredience zvlášť a doma si namíchá svoji originální směs.

Ani exotičtější chutě a druhy koření nejsou u českých spotřebitelů zapovězeny. Cesta do tuzemských kuchyní je sice pomalejší, ale i pozvolné experimentování otevírá nové možnosti a obzory.

Malé nebo velké balení?

Obchodníci zaznamenávají zvýšenou poptávku po větších baleních. Důvodů je hned několik. Období pandemie zvýšilo frekvenci domácího vaření a spotřebu koření. Vyšší gramáž balení koření znamená i méně obalů a zodpovědnější přístup k udržitelnosti. V neposlední řadě je nákup velkých balení ekonomičtější.

Slevy na vybrané druhy
Koření Avokádo

Slevy na vybrané druhy
Vitana Koření

Ukázat aktuální slevu Ukázat aktuální slevu

 

Mohlo by Vás zajímat

Jaké má muškátový oříšek účinky na zdraví?

Muškátový oříšek je malý, ale silný oříšek, který pochází z Indie a jihovýchodní Asie. Tento oříšek je bohatý na řadu prospěšných látek pro zdraví, včetně vlákniny, bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů. Jeho aroma a chuť jsou velmi výrazné a přidává se do řady jídel, od sladkého pečiva po kořeněná jídla. Muškátový oříšek má řadu účinků na zdraví, které jsou popsány níže.

Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule

Kerblík třebule je dnes již téměř zapomenutá bylinka našich babiček, historicky je však součástí mnoha tradičních staročeských pokrmů. V současnosti jeho obliba opět roste a jako nenáročnou letničku si ho můžete na zahrádce vypěstovat i vy.

Babiččin bylinkář: 50. Saturejka horská

Saturejka je silně aromatická bylinka, kterou často používáme, aniž bychom o tom věděli. Je totiž nenahraditelnou součástí mnoha směsí koření. Často se také využívá jako léčivka, která účinně bojuje s trávicími obtížemi a záněty.

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá

Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Babiččin bylinkář: 27. Bazalka pravá

Bazalka pravá se v dnešní době využívá převážně jako základ mnoha italských pokrmů, její příjemná svěží vůně však není její jedinou předností. Bazalka je co do léčebných vlastností mimořádně univerzální bylinka, která našla uplatnění v medicíně, farmacii a lidovém léčitelství.

Babiččin bylinkář: 21. Rozmarýn lékařský

Stejně jako ostatní koření má i rozmarýn neopomenutelné účinky na naše zdraví, a to nejen to fyzické, ale také psychické. Kromě dochucování pokrmů je tedy možné ho využít i jako přírodní lék na mnoho neduhů i jako prevenci.

Babiččin bylinkář: 18. Koriandr setý

Koriandr setý je velice rozporuplná bylinka. Jen málokdo má k aroma této rostliny naprosto neutrální vztah. Ať už jste tedy milovníci či odpůrci tohoto koření, můžete ocenit jeho blahodárný vliv na naše zdraví.

Babiččin bylinkář: 17. Kmín kořenný

Kmín je rostlina známá zejména v gastronomii, kde ji používáme jako stejnojmenné koření. Možnosti jejího užití jsou však mnohem pestřejší. Jaké je uplatnění kmínu v moderní medicíně a lidovém léčitelství?

Babiččin bylinkář: 15. Majoránka zahradní

Majoránka je bylinka, která dnes jako koření nechybí v žádné domácnosti. Tato rostlina však obsahuje mnoho léčivých látek, díky kterým je vhodná také jako přírodní lék.

Babiččin bylinkář: 10. Tymián obecný

Tymián, široké veřejnosti známý jako mateřídouška obecná, je původní česká bylinka. V minulosti byla hojně využívána v gastronomii i léčitelství. Jaké má tato malá bylinka účinky na lidské zdraví?

Spolupracujeme s: