

17.05.2021
Jaký největší trend koření máme v českých domácností?
Dobré jídlo dokáže prozářit i ten nejsmutnější a nejšedivější den. Každý kuchař ale ví, že bez soli a kvalitního koření to zkrátka nejde. Ovšem i koření, podobně jako oblečení, destinace dovolených, jména či hudba, podléhá trendům dané doby. Jaké koření je aktuálně v kurzu a jaké nejčastěji používáme?
Koření
Věděli jste, že koření mělo v minulosti jiný význam než v současnosti? Vzhledem k tehdejším (ne)možnostem uskladnění potravin se stávalo, že se potraviny zkazily, a proto se do pokrmů přidávalo koření, aby se překryl nevábný odér a pachuť. Dnes se jedná především o pochutiny, pomocí kterých se chutě a vůně pokrmů ladí k dokonalosti. Navíc, některé druhy koření našemu tělu pomáhají (trávení, přírodní antibiotikum, nachlazení, hladina krevního cukru atd.), zvyšují chuť k jídlu a prodlužují poživatelnost pokrmů.
Bio koření a původ
Stejně jako v nespočtu jiných oblastí, i v rámci koření a dochucovadel je velký důraz kladen na původ koření a roste poptávka po bioproduktech. Nakupující jsou pečlivější ve výběru, zkoumají informace na obalu (složení) a nejsou lhostejní ani k samotné produkci (férovost, udržitelnost) a ke společenské odpovědnosti firem.
Nejpoužívanější koření v českých domácnostech
Jednodruhová koření jsou, dle Spotřebitelského panelu GfK, v českých domácnostech nejoblíbenější a jejich popularita stále roste. Aktuálně je používá neuvěřitelných devět z deseti domácností. V tomto trendu se odráží i určitá konzervativnost. Výběr nákupu ovlivňuje tradiční česká kuchyně, a proto se v nákupních košících nejčastěji objevují základní druhy koření, a to různé druhy pepřů, paprika, kmín a skořice. Stále větší oblíbenosti se těší i kurkuma.

(Foto: canva.com)
Češi rádi sáhnou i po sezónních směsích koření, a to například při přípravě vánočních perníčků (perníkové koření), svařeného vína, gulášů či grilování. Jedna skupina zákazníků si zakoupí již předpřipravenou směs, ta druhá si pořídí jednotlivé ingredience zvlášť a doma si namíchá svoji originální směs.
Ani exotičtější chutě a druhy koření nejsou u českých spotřebitelů zapovězeny. Cesta do tuzemských kuchyní je sice pomalejší, ale i pozvolné experimentování otevírá nové možnosti a obzory.
Malé nebo velké balení?
Obchodníci zaznamenávají zvýšenou poptávku po větších baleních. Důvodů je hned několik. Období pandemie zvýšilo frekvenci domácího vaření a spotřebu koření. Vyšší gramáž balení koření znamená i méně obalů a zodpovědnější přístup k udržitelnosti. V neposlední řadě je nákup velkých balení ekonomičtější.
Slevy na vybrané druhy |
Slevy na vybrané druhy |
![]() |
![]() |
Ukázat aktuální slevu | Ukázat aktuální slevu |
Mohlo by Vás zajímat

Jaké má muškátový oříšek účinky na zdraví?
Muškátový oříšek je malý, ale silný oříšek, který pochází z Indie a jihovýchodní Asie. Tento oříšek je bohatý na řadu prospěšných látek pro zdraví, včetně vlákniny, bílkovin, sacharidů, tuků, vitamínů a minerálů. Jeho aroma a chuť jsou velmi výrazné a přidává se do řady jídel, od sladkého pečiva po kořeněná jídla. Muškátový oříšek má řadu účinků na zdraví, které jsou popsány níže.

Babiččin bylinkář: 51. Kerblík třebule
Kerblík třebule je dnes již téměř zapomenutá bylinka našich babiček, historicky je však součástí mnoha tradičních staročeských pokrmů. V současnosti jeho obliba opět roste a jako nenáročnou letničku si ho můžete na zahrádce vypěstovat i vy.

Babiččin bylinkář: 50. Saturejka horská
Saturejka je silně aromatická bylinka, kterou často používáme, aniž bychom o tom věděli. Je totiž nenahraditelnou součástí mnoha směsí koření. Často se také využívá jako léčivka, která účinně bojuje s trávicími obtížemi a záněty.

Babiččin bylinkář: 39. Vanilka pravá
Krásná orchidej, léčivá bylinka i cenné koření – tím vším je vanilka pravá, kterou pro její vůni i léčivé vlastnosti využívali již staří Aztékové. Dopřejte si ji i vy!

Babiččin bylinkář: 27. Bazalka pravá
Bazalka pravá se v dnešní době využívá převážně jako základ mnoha italských pokrmů, její příjemná svěží vůně však není její jedinou předností. Bazalka je co do léčebných vlastností mimořádně univerzální bylinka, která našla uplatnění v medicíně, farmacii a lidovém léčitelství.

Babiččin bylinkář: 21. Rozmarýn lékařský
Stejně jako ostatní koření má i rozmarýn neopomenutelné účinky na naše zdraví, a to nejen to fyzické, ale také psychické. Kromě dochucování pokrmů je tedy možné ho využít i jako přírodní lék na mnoho neduhů i jako prevenci.

Babiččin bylinkář: 18. Koriandr setý
Koriandr setý je velice rozporuplná bylinka. Jen málokdo má k aroma této rostliny naprosto neutrální vztah. Ať už jste tedy milovníci či odpůrci tohoto koření, můžete ocenit jeho blahodárný vliv na naše zdraví.

Babiččin bylinkář: 17. Kmín kořenný
Kmín je rostlina známá zejména v gastronomii, kde ji používáme jako stejnojmenné koření. Možnosti jejího užití jsou však mnohem pestřejší. Jaké je uplatnění kmínu v moderní medicíně a lidovém léčitelství?

Babiččin bylinkář: 15. Majoránka zahradní
Majoránka je bylinka, která dnes jako koření nechybí v žádné domácnosti. Tato rostlina však obsahuje mnoho léčivých látek, díky kterým je vhodná také jako přírodní lék.

Babiččin bylinkář: 10. Tymián obecný
Tymián, široké veřejnosti známý jako mateřídouška obecná, je původní česká bylinka. V minulosti byla hojně využívána v gastronomii i léčitelství. Jaké má tato malá bylinka účinky na lidské zdraví?