Ingredience
Těsto:
- 1 list listového těsta (cca 250 g)
- 100 g másla
- 200 ml vody
- 150 g hladké mouky
- Špetka soli
Krém:
- 6 žloutků
- 150 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 60 g hladké mouky
- 500 ml mléka
- 200 ml šlehačky
- 2 lžíce rumu
- Moučkový cukr na posypání
Postup:
- Nejprve si připravte těsto. V hrnci smíchejte vodu, máslo a špetku soli. Přiveďte k varu a pak rychle přidejte hladkou mouku. Vařte na mírném ohni za neustálého míchání asi 2-3 minuty, dokud se těsto nerozpadne od hrnci a nezačne tvořit kompaktní kouli. Poté odstavte od ohně a nechte vychladnout.
- Mezitím si připravte krém. Ve vhodné míse smíchejte žloutky, cukr a vanilkový cukr a vymíchejte dohladka. Postupně přidejte hladkou mouku a znovu dobře promíchejte.
- V hrnci přiveďte mléko k varu. Jakmile mléko začne vařit, přidejte směs žloutků a cukru. Neustále míchejte, dokud se krém nezahustí. Jakmile je krém hustý, odstavte ho od ohně a nechte vychladnout.
- K těstu přidejte vajíčko a promíchejte ho, dokud se dobře nezapracuje. Poté těsto rozválejte na pečící papír na velikost pekáčku (asi 30x40 cm). Pečte při 180°C po dobu asi 20-25 minut nebo dokud těsto nezezlátne.
- Po upečení těsta a vychladnutí krému můžeme začít sestavovat kremšnitu. Těsto rozkrojte na dvě části, abyste měli dvě vrstvy. Jednu vrstvu umístěte na spodek pekáčku.
- Přidejte krém na tuto spodní vrstvu těsta a vyrovnávejte jej tak, aby byl povrch hladký. Pokud chcete, můžete přidat lžíci nebo dvě rumu do krému pro extra chuť.
- Položte druhou vrstvu těsta na vrchol krému a mírně ji lehce stlačte, aby se krém rovnoměrně rozložil.
- Kremšnitu nechte vychladit v lednici alespoň několik hodin nebo přes noc, aby se krém ztuhnul.
- Před podáváním posypte povrch moučkovým cukrem a nakrájejte na porce.