Ingredience (cca 12 rohlíků)
- 500 g hladké mouky
- 300 ml vody
- 40 g sádla
- 20 g čerstvého droždí
- 1 lžička cukru
- 10 g soli
- hrubá sůl nebo semínka na posypání (mák, sezam, len)
Postup
Příprava těsta
- Nejdříve rozdrobené droždí umístíme do mísy. Přidáme lžičku cukru, dvě lžíce mouky z odměřeného množství a přilijeme vlažnou vodu. Vše dobře rozmícháme a necháme 10–15 minut zpěnit na kvásek. Kvásek by se měl nafouknout.
- Zbytek mouky smícháme se solí, změklým sádlem a zpěněným kváskem.
- Vypracujeme ručně hladké těsto nebo pomocí kuchyňského robota (5-7 minut). Těsto by mělo být měkké, nelepivé a hebké. Pokud se lepí na mísu, přisypte mouku. Zdá-li se Vám suché, přilijte lžíci vlažné vody. Mísu zakryjeme fólii nebo utěrkou a necháme hodinu kynout. Těsto by mělo získat dvojnásobný objem.
- Nakynuté těsto vyklopíme z mísy a rozdělíme na 12 kousků. Z těchto kousků si uděláme kuličky, které pak rozválíme do tvaru trojúhelníku, srolujeme do ruličky a upravíme do požadovaného tvaru.
- Dva plechy na pečení vyložíme pečícím papírem. Pečeme 6 rohlíků na jednom plechu. Rohlíky přeneseme na plech s aspoň pěticentimetrovými rozestupy. Pak je přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout (posledních 15 minut rozehřejeme troubu na 230 °C).
- Po hodině jsou rohlíky krásně kynuté. Potřeme je vodou a posypeme hrubou solí nebo mákem.
- Rohlíky vložíme do trouby a pečeme 10-15 minut na 230 °C. Po upečení můžeme rohlíky ještě potřít vodou.
- A hotovo! Rohlíky jsou krásně křupavé na povrchu a uvnitř nadýchané.
Tak proč nezkusit domácí křupavé rohlíky? Dobrou chuť!