Kuřecí špízy jsou ideální na gril, ale lze je skvěle připravit i v troubě. Příprava je jednoduchá, napícháme na špejli to, co máme rádi, a tepelně upravíme. S touto pochoutkou lze snadno experimentovat!
Kuřecí špízy v troubě
Ingredience
- 400 g kuřecích prsou
- 2 paprikové klobásy
- 100 ml olivového oleje
- 1 ks červená paprika
- 1 ks cuketa
- 1 ks cibule
- 2 ks mrkev
- 5 ks žampiony
- Grilovací koření
- Sůl
- Pepř
Příprava
1. Nejdříve připravíme kuřecí prsa, omyjeme a nakrájíme na větší kostky.
2. Připravíme marinádu a to tak, že prolisujeme česnek, přidáme olivový olej, sůl, pepř a grilovací koření. Když už je marináda připravená, vložíme do ní kousky kuřecího masa a necháme minimálně hodinu marinovat v ledničce.
3. Nakrájíme mrkev, cuketu, klobásu na kolečka, žampiony na čtvrtiny, papriku a cibuli na větší kousky.
4. Špejli pomažeme olejem a střídavě na ni napichujeme kuřecí maso, zeleninu, žampiony a klobásu.
5. Připravené špízy vkládáme do zapékací mísy, přelijeme zbytkem marinády a podlijeme vodou.
6. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba hodinu. Po 30 minutách pečení špízy otočíme a případně ještě podlijeme vodou. A to je vše!
Kuřecí špízy na grilu
Ingredience
- 700 g kuřecích prsou
- 100 ml olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky mleté papriky
- 1 lžička drceného kmínu
- 1 lžíce bazalky
- ½ lžičky mletého pepře
- ½ lžičky dijonské hořčice
- 1 lžička soli
Příprava
1. Nejdříve připravíme kuřecí prsa, omyjeme a nakrájíme na větší kostky.
2. Do olivového oleje vmícháme všechno koření, dijonskou hořčici, citrónovou šťávu a vše dobře rozmícháme.
3. Na špejli napícháme kousky kuřecího masa a potřeme marinádou. Necháme v chladu odležet. Špízy už můžeme dávat na gril.
TIP: Pokud nemáme čas na marinování masa v chladu, stačí špízy pouze potřít marinádou a hned dávat na gril. Během grilování je pak průběžně potíráme.

Kuřecí špízy s dipem z jogurtu
Ingredience
- 400 g kuřecích prsou
- 1 lžíce citrónová šťáva
- Citrónová kůra
- 1 lžíce olivový olej
- 250 ml jogurt řeckého typu
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 lžička koriandrového semínka
- Cibule
- 60 g feta sýr
- Cherry rajčátka
- Sůl
- Pepř
Příprava
1. Nejdříve připravíme kuřecí prsa, omyjeme a nakrájíme na větší kostky.
2. V míse smícháme čtvrtinu jogurtu řeckého typu, olivový olej, citrónovou šťávu a kůru, papriku, koriandr, sůl a pepř. Vše důkladně promícháme. Do marinády vložíme kuřecí maso a necháme marinovat asi hodinu při pokojové teplotě nebo uložíme až na 24 hodin do ledničky.
3. Kuřecí maso napícháme na špejli a mezi kostkami masa ponecháme půlcentimetrové mezery, aby se maso rovnoměrně propékalo. Každý špíz ukončíme z obou stran kouskem citrónu. Na další špejle napícháme cherry rajčátka a cibuli, potřeme olejem, osolíme a opepříme.
4. Gril předehřejeme na střední žár a rošt potřeme olejem. Kuřecí špízy opékáme na grilu asi 10-12 minut, cibuli za občasného obrácení 8-10 minut a cherry rajčátka 4-5 minut.
5. Ze zbývajícího jogurtu připravíme dip. V míse promícháme jogurt s fetou, solí, pepřem a olejem.
6. Maso, cibuli, cherry rajčátka a jogurtový dip podáváme s chlebovými plackami a nakrájenou okurkou.
Kuřecí špízy s arašídovou omáčkou
Ingredience
- 600 g kuřecích prsou
- 2 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička mletého zázvoru
- 1 lžička kurkumy
- 1 špetka chilli
- 100 ml kokosového mléka
- ½ limetky
- 2 stroužky česneku
Na omáčku
- 3 lžíce arašídového másla
- 150 ml kokosového mléka
- 1 lžíce sójové omáčky
- ½ limetky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička čerstvého zázvoru
- 1 lžička hnědého cukru
Příprava
1. Kuřecí prsa nakrájíme na 1,5 cm tlusté proužky.
2. Připravíme marinádu z sójové omáčky, nasekaného česneku, zázvoru, kurkumy, limetkové šťávy, kokosového mléka a chilli. Kuřecí maso necháme marinovat v marinádě zhruba hodinu.
3. V rendlíku smícháme arašídové máslo, kokosové mléko, sójovou omáčku, prolisovaný česnek, nastrouhaný zázvor, cukr a chilli. Za občasného míchání zahřejeme až k varu, aby omáčka zhoustla. Vmícháme lžící limetkové šťávy.
4. Maso napícháme na špejle a z obou stran opečeme na grilu. Tento recept na kuřecí špízy lze dělat i v troubě.
5. Hotové špízy podáváme s arašídovou omáčkou, limetkou, koriandrem a čerstvou zeleninou.

Kuřecí maso
Máte doma remosku? Upečte si šťavnaté kuře s bramborami!
Je něco chutnějšího než pečené kuře s bramborami? Máme pro Vás recept, který si určitě zamilujete. Příprava tohoto hlavního chodu je jednoduchá, nezabere Vám moc času, protože většinu práce za Vás odvede remoska. Pečené kuře v remosce je raz dva hotové!
Dochází vám nápady na otázku: "Co bude k večeři?" Máme odpověď!
Vymýšlet den co den chutné a neokoukané recepty bývá mnohdy oříškem. Navíc v létě, kdy se nám u sporáku nechce trávit ani nezbytná minuta navíc. Abyste mohli váš volný čas využít na odpočinek nebo ho trávit s přáteli, přinášíme vám několik tipů na rychlé a chutné pokrmy.