Co se v článku dozvíte?
- Jak levandule v kuchyni obohatí pečení?
- Proč je kombinace citronu a levandule tak harmonická?
- Jak připravit snadné levandulovo-citronové muffiny krok za krokem?
- Jaké tipy na servírování a obměny můžete vyzkoušet?
Voňavý dezert s nádechem Provence
Levandule není jen ozdobou zahrad, ale i bylinkou, která má své místo v kuchyni. Jemně nasládlá a aromatická chuť dodává dezertům nevšední rozměr a v kombinaci s citronem vzniká lehký, letní moučník ideální k odpolední kávě. Levandulovo-citronové muffiny patří mezi snadné recepty, které zvládne i začátečník, a přitom působí jako malý luxusní dezert inspirovaný jihofrancouzskou tradicí.
Recept na levandulovo-citronové muffiny

Ingredience (12 muffinů):
- 250 g polohrubé mouky
- 120 g krupicového cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- špetka soli
- 2 vejce
- 200 ml podmáslí (nebo kefíru)
- 100 ml rostlinného oleje
- šťáva a nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- 1 lžíce sušených květů levandule (jedlé, z bylinkářství)
- moučkový cukr na posypání
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 °C a připravte si formu na muffiny s papírovými košíčky.
- V míse smíchejte mouku, cukr, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a sušenou levanduli.
- V jiné nádobě vyšlehejte vejce s podmáslím a olejem, přidejte citronovou šťávu a kůru.
- Spojte obě směsi a těsto jen lehce promíchejte – nemusí být dokonale hladké.
- Rozdělte do košíčků a pečte asi 18–20 minut, dokud muffiny nezrůžoví a špejle zapíchnutá do středu nevyjde suchá.
- Nechte vychladnout a před podáváním posypte moučkovým cukrem.
Tipy na vylepšení a servírování
- Sladší varianta: přidejte do těsta hrst bílých čokoládových pecek.
- Letní ozdoba: muffiny podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny a snítkou čerstvé levandule.
- Obměna bylinek: místo levandule zkuste tymián nebo rozmarýn – citron si s nimi výborně rozumí.
- Skladování: uchovávejte ve vzduchotěsné dóze, kde vydrží vláčné 2–3 dny.
Zdroj: AkcniCeny.cz