Historie Caesar salátu
Určitě jste už slyšeli o Caesar salátu a pravděpodobně jste ho i zkusili, ale věděli jste, jak byl pojmenován? Mnozí se domnívají, že tento salát má něco společného s římským císařem, ale není to pravda. Originální recept na Caesar salát vytvořil italský kuchař Caesar Cardini v Mexiku v roce 1924.
Ingredience
- 1 ks římský salát
- 2-3 ks kuřecí prsa
- 2-3 stroužky česnek
- 100 g parmazánu
Zálivka:
- 2 ks žloutek
- Šťáva z jednoho citronu
- 15 g parmazán
- 50 g ančoviček
- 1 lžička dijonské hořčice
- 150 ml olivový olej
- 1-2 lžičky cukr krupice
Na krutony:
Příprava
1. Nejdříve připravíme krutony. Pečivo nakrájíme na kostky, které poté orestujeme na pánví v olivovém oleji. Nakonec přidáme prolisovaný česnek. Krutony zatím necháme stranou.
2. Teď si připravíme zálivku. Rozklepneme žloutky a do mísy přidáme citronovou šťávu, dijonskou hořčici a nastrouhaný parmezán. Poté přidáme cukr krupici. Osolíme a opepříme podle chuti. Postupně přiléváme olivový olej a vše spolu mícháme. Na závěr přisypeme najemno nakrájené ančovičky. Zálivka je hotová, když má krémovou konzistenci.
3. Kuřecí prsa očistíme, okořeníme z obou stran a pokapeme olivovým olejem. Poté je grilujeme z každé strany a nakrájíme na tenké plátky.
4. Římský salát omyjeme a natrháme na menší kousky. Na kousky salátu vlijeme připravenou zálivku a dobře promícháme. Přidáme kousky kuřecího masa a opět vše promícháme.
5. Salát servírujeme na talíř, posypeme krutony a hoblinami parmazánu. Caesar salát ihned podáváme.
Dobrou chuť!
Kuřecí maso v akci
Jarní kuřecí roláda s bylinkovou nádivkou
Říkáte si: „Co budu dnes vařit k obědu?“ Každý z nás má oblíbené recepty, které se v našem jídelníčku pravidelně opakují. Proč ale nevyzkoušet něco nového. Pokud před vámi na kuchyňské lince leží kuře, máte více možností než jen z něho udělat řízky, nudličky či ho klasicky upéct v troubě. Připravte si tentokrát jarní kuřecí roládu s bylinkovou nádivkou.
Recept na masové kuličky s rajčatovou omáčkou se špagety
Mleté maso lze připravit na různé způsoby. U nás jsou nejběžnější kuličky z hovězího masa s rajčatovou omáčkou a bramborovou kaší. Dnes Vám přinášíme recept na italské masové kuličky v rajčatové omáčce podávané se špagety. Jsou snadné na přípravu a skvěle chutnají. Nenechte si ujít tento skvělý recept na neodolatelné masové kuličky!