Majonéza je neodolatelně krémová a chutná omáčka, která se hodí k mnoha pokrmům nebo ke grilování. A víte, co je nejlepší? Můžete si ji snadno vyrobit sami a vychutnat si tak svěží chuť bez chemických přísad a konzervantů. Připravte se na jedinečné požitky z jednoduchosti klasické chuti, lehkosti dietní verze a neobvyklé příchuti domácí majonézy.
Recept na klasickou domácí majonézu
Klasická domácí majonéza je nepřekonatelná a nenahraditelná v mnoha pokrmech. Pro její přípravu budete potřebovat pouze několik základních surovin.
Ingredience
- 2 žloutky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžička octa (nejlépe bílého vinného nebo jablečného octa)
- 1 lžíce čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 200 ml rostlinného oleje (slunečnicový nebo řepkový)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Ve středně velké míse smíchejte žloutky, dijonskou hořčici, ocet a citronovou šťávu.
- Pomalu začněte přidávat olej, přitom neustále míchejte výkonným šlehacím metličkem nebo ručním mixérem, dokud směs neztuhne a nedosáhne majonézové konzistence.
- Ochutnejte a případně dochuťte solí a pepřem. Vaše klasická domácí majonéza je hotová.

Recept na dietní domácí majonézu
Milujete majonézu, ale zároveň dbáte na svou postavu a zdraví? Nemusíte se vzdávat své oblíbené pochoutky. Zde máme pro vás lehčí variantu domácí majonézy, která obsahuje méně kalorií, ale stále si zachovává svoji lahodnou chuť.
Ingredience
- 2 bílky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce zakysané smetany
- 1 lžička citronové šťávy
- 100 ml nízkokalorického rostlinného oleje (například olivový olej)
- Čerstvé bylinky podle chuti (pažitka, petrželka, kopr, atd.)
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Ve středně velké míse šlehejte bílky dokud nejsou pěnovité a lehce tuhé.
- Přidejte dijonskou hořčici, zakysanou smetanu a citronovou šťávu, a míchejte, dokud se vše spojí.
- Pomalu začněte přilévat olej, přitom stále míchejte, dokud nezískáte krémovou konzistenci majonézy.
- Přidejte jemně nakrájené čerstvé bylinky a osolte a opepřete podle chuti. Vaše lehká dietní majonéza je hotová.
Recept na neobvyklou domácí majonézu s kari a dýňovými semínky

Zde je naše nejzajímavější překvapení - domácí majonéza s neobvyklou příchutí, která vás nadchne. Kromě klasických ingrediencí přidejte do směsi například dýňové semínko, jahodovou marmeládu nebo trochu kari koření. Tyto nečekané složky dodají majonéze zcela nový rozměr a povznášející chuť.
Ingredience
- 2 žloutky
- 1 lžička dijonské hořčice
- 1 lžíce jahodová marmeláda
- 1 lžička kari koření
- 200 ml slunečnicového oleje
- 1 lžíce dýňových semínek
- Sůl a pepř podle chuti
Postup:
- Ve středně velké míse smíchejte žloutky, dijonskou hořčici, jahodovou marmeládu a kari koření.
- Postupně začněte přidávat olej a míchejte, dokud směs nezhustne do podoby majonézy.
- Přidejte dýňová semínka a promíchejte, aby se rovnoměrně rozprostřela po celé majonéze.
- Dochutíme solí a pepřem podle vašeho vkusu. Nyní máte připravenou neobvyklou domácí majonézu.