Co to ale máslo je? Jedná se o výrobek obsahující minimálně 80 % mléčného tuku, vody a mléčné sušiny. Pokud se zásobíte máslem na delší dobu, a již dnes nakupujete zlevněné máslo s úmyslem použít ho například při výrobě vánočního cukroví, dejte si pozor, jaký druh másla si kupujete.
Čerstvé máslo se „kazí“ nejrychleji. Pokud naleznete na obalu slovíčko „čerstvé“ počítejte s tím, že vám máslo vydrží pouze 20 dnů od data výroby. Důležitá je i teplota skladování, který by měla být maximálně 8 °C. Druhé v pořadí je Máslo. Jak sami vidíte, vypadlo nám z názvu označení „čerstvé“, ale narostla nám doba skladování, která v tomto případě činí 35 až 55 dnů. Při důkladném prozkoumání naleznete na obalu datum minimální trvanlivosti. Samozřejmě musíme dbát na dodržování skladovacích podmínek. Největší výdrží vyniká Stolní máslo. Pokud Stolní máslo uchováváte v teplotách 2-8 °C, můžete ho skladovat až tři měsíce. V případě, že Stolní máslo vyženete tzv. na mráz čítající teplotu -18 °C, lze se předzásobit na více než rok.
Zvažujete-li možnost vyrobit si máslo doma a ušetřit tak cenné korunky, asi budete trochu zklamání. Pokud vám po dvorku neběhá kráva, budete si muset základní surovinu – smetanu – koupit v obchodě, která též nepatří k nejlevnějším potravinám (výsledná touha po šetření tudíž nebude zcela uspokojena). Po dlouhém mixování smetany získáme podmáslí a máslo. Po důkladném zbavení veškerých zbytků podmáslí a vysušení vznikne hrudka másla, která je určena k rychlé spotřebě.
Pokud si chcete pochutnat na másle, ke snídani si dopřát rohlík namazaný máslem či si k večeři naservírovat na másle osmažené brambory, máme pro vás TIP. Sledujte, který ze supermarketů či řetězců prodejen nabízí máslo v akci se slevou. Ušetříte tak nejen peníze, ale i čas, který byste strávili nad výrobou domácího másla.