Mnohým z nás se někdy stává, že zapomeneme před přípravou pokrmů vyndat včas maso z mrazáku. Pokud podobná situace potká i vás, rozhodně se nemusíte obávat, že maso nestihnete včas rozmrazit. Existuje několik účinných způsobů, které proces rozmražení značně urychlí. A vy se tak nebudete muset obávat příliš dlouhého čekání a vyhnete se nutnosti vymýšlet bezmasou alternativu.
Mražené maso
V současné době rozhodně není od věci mít v mrazáku pár kousků mraženého masa. Snadno z něho můžete připravit večeři, aniž byste museli do obchodu pro čerstvé. Jedinou nevýhodou může být právě nutnost, kdy musíte maso včas rozmrazit bezpečným způsobem.
Jak rozmrazovat maso?
Jaký je ideální způsob, jak maso rozmrazit? Pokud máte dostatek času, ponechte maso jednoduše rozmrznou přes noc v lednici v misce. Maso rozmražené tímto postupem vydrží nadále v lednici i několik dní, v závislosti na druhu masa a jeho předchozím skladování. Drůbeží maso, mořské plody a mleté maso spotřebujte raději do jednoho dne, červené maso vydrží déle, klidně i čtyři dny. Nevýhoda tohoto postupu je však zřejmá – musíte si vše naplánovat dopředu a na rozmrazení nezapomenout.
.png)
1/ Jak postupovat, v případě, že jste maso zapomněli vyndat z mrazáku?
Pokud již nemáte čas na rozmrazení podle výše uvedeného postupu, rozhodně nezoufejte. Existuje celá řada více či méně vhodných způsobů, jak maso zpracovat. Určitě se však vyhněte některým metodám rychlého rozmrazování, které poškozují strukturu masa, což se může projevit na jeho vlastnostech i chuti. Vyzkoušejte proto jeden z našich ověřených tipů, díky kterým bude rozmražené maso krásně šťavnaté a bez jakékoli změny chuti.
2/ Trik se dvěma hrnci
Velmi dobře se osvědčil například „trik“ se dvěma hrnci. Tato metoda je velice přímočará a hodí se zejména pro maso nakrájené na plátky. Pro efektivní odvod tepla by měly být použité hrnce z nerezového materiálu.
Nejprve položte první z hrnců dnem vzhůru na plochu pracovní desky. Do druhého z hrnců nalijte vodu a nechte ji ohřát. Na dno prvního hrnce rozložte zmrzlé maso zabalené v mikrotenovém sáčku. Na maso položte druhý hrnec s teplou vodou. Voda by neměla být příliš horká, aby maso nepoškodila. Ideální teplotu poznáte pohodlně hmatem – měla by být na dotek teplá, ovšem neměla by být nepříjemné teploty. Před položením druhého hrnce na maso se také ujistěte, že spodní plocha, která se při ohřevu vody dotýkala plotýnky, již není horká. Zhruba za deset minut je maso připravené k dalšímu zpracování.
Po rozmrazení masa nezapomeňte oba hrnce dobře omýt horkou vodou, a to i přesto, že maso bylo obaleno v mikrotenovém sáčku.
3/ Rozmrazování pomocí studené vody
Zmrzlé maso můžete také efektivně rozmrazit ve studené vodě. Jednoduše ho vložte do uzavíratelného sáčku, a vytlačte z něj všechen vzduch. Následně nalijte do hrnce či mísy studenou vodu a ponořte do ní maso. Maso by mělo být připravené ke zpracování do 60 minut, ovšem doba rozmrazování vždy samozřejmě závisí na objemu i druhu masa. Vodu můžete průběžně obměňovat, abyste uspíšili rychlost celého procesu.
4/ Rozmražení v mikrovlnné troubě
Rozmrazení masa v mikrovlnné troubě je patrně nejrychlejší a nejefektivnější způsob, má však i několik nevýhod. Každá mikrovlnná trouba funguje trochu jinak na některé výkonnější tak mohou maso jednoduše uvařit i na nejnižší výkon. Vždy proto mikrovlnku v krátkých intervalech vypínejte a maso kontrolujte. Jakmile maso rozmrazíte, není bezpečné ho již nadále skladovat, neprodleně ho proto spotřebujte. Další nevýhodou rozmrazování masa v mikrovlnné troubě může být ztráta chuti či šťavnatosti.
.png)
5/ Rozmrazení masa na kuchyňské lince
Rozmrazení masa na kuchyňské lince je jednou z nejhorších a nejméně bezpečných metod. Žádný kus rozmraženého masa by neměl být ponechán při pokojové teplotě déle než dvě hodiny. Povrch masa totiž v takovém případě bude mít vyšší teplotu nad 4 °C, díky čemuž může dojít k pomnožení patogenních bakterií, které mohly být přítomny na mase před zamrazením.
Je bezpečné vařit zmražené maso bez rozmrazení?
Poměrně překvapivě ano, vařit přímo zmražené či pouze částečně rozmražené maso je bezpečné. Rychlé rozmrazení a vaření se však může částečně podepsat na jeho chuti. Nedosáhnete tak u něj zlatavě propečené kůže či dokonalého propečení. Zmražené maso je také nutné vařit až o 50 procent déle.