„Jó, třešně zrály, zrovna třešně zrály, sladký třešně zrály a teplej vítr vál,“ také jste si tuto píseň Waldemara Matušky zpívali ve chvíli, když jste seděli na třešni a sbírali a zároveň pojídali rudě zbarvené plody? Co ale s košíkem plným třešní? Třešňová bublanina je volba, která nikdy nezklame. Tento výtečný moučník voní létem, je ideální jako sladká svačinka, k čaji, ke kávě i na snídani. Navíc, chutná malým i velkým strávníkům.
Recept na třešňovou bublaninu
Ingredience:
- třešně – dle chuti a možností
- vejce – 4 ks
- olej - 150 ml
- mléko – 250 ml
- prášek do pečiva – 1 ks
- cukr krupice – 200 g
- vanilkový cukr – 1 ks
- polohrubá mouka – 250 g

Postup přípravy:
- Oddělte vaječné bílky a žlutky.
- Žlutky utřete s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny.
- Přidejte olej, mléko, mouku a prášek do pečiva.
- Z bílků vyšlehejte sníh.
- Bílkový sníh opatrně smíchejte s připraveným těstem.
- Těsto vylejte na plech.
- Nahoru přidejte rovnoměrnou vrstvu třešní (lze použít čerstvé i kompotované).
- Pečte na 180 °C přibližně půl hodiny (záleží na typu trouby a vašich zkušenostech).
- Podávejte s čajem, kávou, džusem či mléčným koktejlem.

Několik rad na závěr:
RADA č.1: Místo mléka lze použít i bílý jogurt, kefír či zakysanou smetanu. Bublanina tak bude vláčnější. Pokud by bylo těsto příliš husté, lze rozředit mlékem.
RADA č.2: Použijte třešně bez pecek. S touto zdlouhavou prací vám pomůže jednoduchý nástroj, a to vypeckováváč na třešně a olivy.
RADA č.3: Pokud chcete, aby vaše třešňová bublanina působila svátečněji, posypte ji drobenkou z hrubé mouky, cukru a másla.
RADA č.4: Plech před pečením vytřete máslem a vysypte hrubou moukou. Použít můžete i pečící papír.
Třešně v akci
Vyzkoušejte i další výborné recepty:
Jednoduchý jablečný koláč s drobenkou
Hledáte tip na rychlý koláč s jablky? Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a upečte si doma jablečný koláč s drobenkou jako od babičky. Příprava je snadná a zvládne jí i úplný začátečník. Tento koláč budete mít raz dva hotový a celá rodina si na něm pochutná!
Jak na nadýchané palačinky
Kdo nemá rád palačinky? K snídaní, po obědu nebo když Vás honí mlsná? Nadýchané palačinky se hodí vždy. Přinášíme Vám recept, který Vás nikdy nezklame. Přípravu zvládne opravdu každý a budete k tomu potřebovat jen základní suroviny. Vyzkoušejte je a udělejte radost sobě nebo jiným!