Ingredience
- 1 ks celé kuře
- 1 kg brambory
- 2 lžíce hořčice
- 2 lžíce balzamikového octa
- 2 lžičky hnědého cukru
- 4 stroužky česneku
- Paprika sladká mletá
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Postup:
1. Kuře opláchněte, osušte papírovou utěrkou a potřete ze všech stran olivovým olejem, solí a pepřem. Tento krok můžete provést také den předem a nechat kuře v lednici.
2. V míse smíchejte olivový olej, hořčici, balzamikový ocet, hnědý cukr, stroužky česneku a sladkou mletou papriku. Touto směsí potřete celé kuře.
3. Brambory očistěte a nakrájejte na plátky. Poté je polijte olivovým olejem. K bramborám můžete přidat pár stroužků česneku, který byste před pečením neměli oloupat.
4. Položte kuře hřbetem dolů do remosky a kolem kuřete rozložte brambory.
5. Když už je vše připravené, remosku přiklopte, zapněte a pečte cca 1 hodinu. Kuře by mělo být zlaté a maso se má zlehka oddělovat od kosti.
6. Pečené kuře je hotové a můžete ho podávat s oblíbeným salátem. Dobrou chuť!
TIP: Pokud preferujete maso z trouby, tak stejným způsobem můžete upéct maso v troubě – podle tohoto receptu. Pečte kuře zhruba 60–90 minut na 180 °C. Po vyjmutí z trouby, přikryjte maso alobalem po dobu 15 minut.