Vaše poloha:
Máte rádi brambůrky s kouřovou příchutí? Této chuti je možná konec!
(Foto: canva.com)
Máte rádi brambůrky s kouřovou příchutí? Této chuti je možná konec!
(Foto: canva.com)

18.03.2025

Máte rádi brambůrky s kouřovou příchutí? Této chuti je možná konec!

Potraviny s kouřovou příchutí čeká velká změna. V Evropské unii dojde k zákazu tekutého kouře, tedy směsi dodávající mnoha pochutinám charakteristické kouřové aroma. Důvodem jsou zdravotní rizika související s poškozením genetického materiálu.

 

Máte rádi potraviny s uzenou chutí? Pokud ano, asi vás nepotěší, že tyto pochutiny možná čeká zásadní změna. Blíží se totiž zákaz tekutého kouře, tedy složky, která dodává potravinám charakteristické uzené či kouřové aroma. Důvodem jsou obavy o zdravotní bezpečnost.

 

Kouřová či uzená příchuť se přitom celosvětově těší velké popularitě. Tekutý kouř se používá pro přípravu nespočtu produktů jako jsou bramborové chipsy, uzeniny, sýry, ryby, polévky, BBQ omáčky i některé hotové pokrmy.

 

Slané pochutiny v akci

Strážnické brambůrky 60g, různé druhy

9,90 - 11,90

3 prodejci

Více informací

Penny Market

9,90 Kč -41%

Zbývá 2 dny

Platí do: 24.9.2025

Prodejny Penny Market

Lidl

10,90 Kč

Zbývá 5 dní

Platí do: 27.9.2025

Prodejny Lidl

Platí od: Čtvrtek 25.9.2025

Albert

11,90 Kč -30%

Zbývá 8 dní

Platí do: 30.9.2025

Platí v prodejnách

Platí od: Středa 24.9.2025

Strážnické Brambůrky Party balení 300g

9,90 - 49,90

Bramborové lupínky smažené solené

2 prodejci

Více informací

Globus

9,90 Kč -38%

Zbývá 21 dní

Platí do: 13.10.2025

Prodejny Globus

Platí od: Středa 24.9.2025

Globus

49,90 Kč

Zbývá 1 den

Platí do: 23.9.2025

Prodejny Globus

Zobrazit více

 

Pokud jste však milovníci uzených lahůdek, nemusíte zoufat. Možný zákaz by se vztahoval pouze na výrobky, které nevznikají přímo uzením, ale použitím zkapalněného kouře. Kvalitní výrobky, které využívají standardní proces konzervace potravin uzením, nebudou zákazem postiženy.

 

Zdravotní rizika tekutého kouře

 

Tekutý kouř vzniká zkapalněním kouře z páleného dřeva a následným pročištěním vzniklé směsi. Podle Evropské agentury pro bezpečnost potravin (EFSA) může konzumace potravin obsahujících tuto příchuť zvyšovat riziko rozvoje některých patologií, jako jsou rakovina či některá dědičná onemocnění. Důvodem vzniku těchto nemocí je genotoxické působení některých složek tekutého kouře, jenž může při konzumaci poškozovat naši DNA.

 

První hodnocení rizik spojených s kouřovým aromatem zveřejnila EFSA již před 15 lety. Podle dat agentury přitom výrobky využívající tekutý kouř prokazatelně obsahují genotoxické sloučeniny. Pro genotoxické látky navíc není možné stanovit minimální bezpečnou hladinu, úřady proto nemohou pouze doporučit snížení obsahu těchto látek. Ačkoli jsou tedy látky obsažené v tekutém kouři potenciálně zdraví škodlivé, prozatím není jasné, v jaké míře ke genotoxickým projevům u konzumentů dochází.

 

EU v reakci na zdravotní rizika zpřísňuje předpisy

 

Evropská komise kvůli zdravotním rizikům zvažuje zákaz užívání zmíněných látek. Rozhodnutí by přitom mohlo vstoupit v platnost již na jaře tohoto roku. V případě nepovolení užívání kouřových příchutí by se EU stala prvním trhem na světě, kde by byly tyto příchutě zakázány. I v takovém případě by však trvalo měsíce či dokonce roky, než by výrobky nadobro zmizely z regálů. Výrobcům je totiž zpravidla poskytnut čas na přizpůsobení receptury a na doprodání zásob.

 

Jak se vyhnout nebezpečným uzeným potravinám?

 

Právě kvůli dlouhé lhůtě pro doprodání zásob potraviny s obsahem potenciálně nebezpečných látek na trhu ještě chvíli zůstanou. Jak se jim tedy vyhnout? Důležité je si řádně číst složení a zkoumat, zda byly potraviny uzeny přirozeně, či zda byla použita příchuť. Ani v případě přirozeného procesu uzení však není zcela vyhráno. Všechny uzené potraviny jsou totiž rovněž potenciálními karcinogeny. Pokud tedy chcete udělat maximum pro své zdraví, pokuste se spíše omezit konzumaci uzených produktů na minimum.

 

Adaptace výrobců a nové příchutě

 

V případě, že Evropská komise rozhodne o zákazu užívání tekutého kouře tak výrobcům pochutin nezbyde než přizpůsobit receptury příslušným předpisům. Možná tak dojde ke vzniku nových příchutí, či k obměně těch zavedených. U některých výrobků jako jsou sýry, uzeniny či ryby pak budou stále k dostání ty produkty, které procházejí běžným procesem uzení.

 

Pokud dojde k zákazu užívání tekutého kouře jako dochucovadla, mohou si spotřebitelé navíc dokoupit své oblíbené potraviny do zásoby. Samozřejmě je však otázkou, zda v takovém případě stojí konzumace oblíbené pochutiny za možné riziko rozvoje některého ze zmiňovaných onemocnění.

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

„Objevila jsem v baleném salátu živého slimáka. Nešlo jen o odpor, ale i o moje práva.“

Petra, 41letá učitelka z Hradce Králové, si domů přinesla balený salát z oblíbeného supermarketu. Ve chvíli, kdy ho otevřela, objevila mezi listy živého slimáka. Zážitek v ní vyvolal silný odpor a dlouhé dny se nemohla donutit jíst podobné potraviny. Jak celou situaci řešila a co se z ní naučila?

Proč pálivé jídlo způsobuje rýmu a proč je to pro vás zdravé?

Pálivé jídlo nejenže přináší intenzivní chuťové zážitky, ale také může pozitivně ovlivnit vaše zdraví. Tento článek vysvětluje, proč pálivé pokrmy způsobují rýmu a další tělesné reakce, a představuje zdravotní přínosy, které konzumace pálivých jídel může mít.

Okurky už nejsou naše a Lentilky chutnají jinak. Značky potichu mizí z Česka

Výrobní linky, které kdysi voněly po čokoládě či čerstvé kávě, se stěhují za hranice. České značky přesouvají výrobu do zahraničí a mění receptury. Chuť oblíbených produktů se vytrácí a důvěra zákazníků slábne. Mnozí si v regálech všimli, že jejich oblíbené sladkosti či okurky už „nejsou naše“.

„Pokud bych chtěl prodávat potraviny, nechám se zaměstnat jako pokladní,“ říká Tomáš o samoobslužných pokladnách

Tomáš z menšího města u Brna se sice snažil modernímu trendu dát šanci, ale už po první zkušenosti věděl, že samoobslužné pokladny nejsou pro něj. Jeho příběh ukazuje, jak rozdílné mohou být emoce i názory zákazníků, když jde o pohodlí při nákupu a nové technologie v obchodech.

Co jíst a čemu se vyhnout při kojení?

Vyvážená strava plná celozrnných potravin, lososa, listové zeleniny a dalších potravin může pomoci udržet energii a zvýšit tvorbu mléka.

Cukr vs. umělá sladidla: Jaké jsou skutečné dopady cukru a sladidel?

Objevte pravdu o cukru a umělých sladidlech. Zjistěte, jaké jsou zdravotní dopady přidaných cukrů a nízkokalorických sladidel a jak mohou ovlivnit vaše zdraví a váhu. Naučte se, jak udržet sladké chutě pod kontrolou a zvolit zdravější alternativy.

Pravda o chemikáliích PFAS: Jak ovlivňují naše zdraví?

Chemikálie PFAS, známé také jako "navždy chemikálie", jsou součástí našeho každodenního života a nacházejí se v oblečení, kosmetice, nepřilnavém nádobí a mnoha dalších produktech. Přestože byly původně vyvinuty s dobrými úmysly, jejich dlouhodobá přítomnost v našem prostředí a těle může mít závažné zdravotní dopady. Tento článek se zaměřuje na to, co jsou PFAS, kde se nacházejí, jak ovlivňují naše zdraví a jak můžeme minimalizovat jejich negativní dopady.

Ceny jak v Alpách, ale kvalita z bufetu. U vody si Češi často připlatí za zklamání

Letní výlety k rybníkům a přehradám jsou pro mnoho Čechů tradicí. Ovšem zatímco počasí přeje koupání, nabídka občerstvení často přináší spíš rozčarování. Vysoké ceny, průměrná kvalita a malý výběr – to jsou nejčastější stížnosti návštěvníků.

Samosběr jahod v Praze a okolí: cena, termín, doporučení

Láká vás čerstvá chuť vlastnoručně nasbíraných jahod? Samosběr jahod je oblíbenou letní aktivitou nejen pro rodiny s dětmi, ale i pro všechny milovníky ovoce. V článku najdete aktuální informace o cenách, termínech sklizně i praktické tipy, kde v Praze a okolí jahody sbírat a na co si dát pozor.

Trhání těchto květin je zakázané a hrozí pokuta až 100 000 Kč

Sněženky jsou symbolem jara, ale jejich trhání v přírodě může vyjít velmi draho. Přestože se to zdá jako neškodný čin, jde o chráněné rostliny a jejich sběr je v České republice zakázán. V některých případech za to hrozí pokuta až 100 tisíc korun.

Spolupracujeme s: