Máte rádi potraviny s uzenou chutí? Pokud ano, asi vás nepotěší, že tyto pochutiny možná čeká zásadní změna. Blíží se totiž zákaz tekutého kouře, tedy složky, která dodává potravinám charakteristické uzené či kouřové aroma. Důvodem jsou obavy o zdravotní bezpečnost.
Kouřová či uzená příchuť se přitom celosvětově těší velké popularitě. Tekutý kouř se používá pro přípravu nespočtu produktů jako jsou bramborové chipsy, uzeniny, sýry, ryby, polévky, BBQ omáčky i některé hotové pokrmy.
Slané pochutiny v akci
Pokud jste však milovníci uzených lahůdek, nemusíte zoufat. Možný zákaz by se vztahoval pouze na výrobky, které nevznikají přímo uzením, ale použitím zkapalněného kouře. Kvalitní výrobky, které využívají standardní proces konzervace potravin uzením, nebudou zákazem postiženy.
Zdravotní rizika tekutého kouře
Tekutý kouř vzniká zkapalněním kouře z páleného dřeva a následným pročištěním vzniklé směsi. Podle Evropské agentury pro bezpečnost potravin (EFSA) může konzumace potravin obsahujících tuto příchuť zvyšovat riziko rozvoje některých patologií, jako jsou rakovina či některá dědičná onemocnění. Důvodem vzniku těchto nemocí je genotoxické působení některých složek tekutého kouře, jenž může při konzumaci poškozovat naši DNA.
První hodnocení rizik spojených s kouřovým aromatem zveřejnila EFSA již před 15 lety. Podle dat agentury přitom výrobky využívající tekutý kouř prokazatelně obsahují genotoxické sloučeniny. Pro genotoxické látky navíc není možné stanovit minimální bezpečnou hladinu, úřady proto nemohou pouze doporučit snížení obsahu těchto látek. Ačkoli jsou tedy látky obsažené v tekutém kouři potenciálně zdraví škodlivé, prozatím není jasné, v jaké míře ke genotoxickým projevům u konzumentů dochází.
EU v reakci na zdravotní rizika zpřísňuje předpisy
Evropská komise kvůli zdravotním rizikům zvažuje zákaz užívání zmíněných látek. Rozhodnutí by přitom mohlo vstoupit v platnost již na jaře tohoto roku. V případě nepovolení užívání kouřových příchutí by se EU stala prvním trhem na světě, kde by byly tyto příchutě zakázány. I v takovém případě by však trvalo měsíce či dokonce roky, než by výrobky nadobro zmizely z regálů. Výrobcům je totiž zpravidla poskytnut čas na přizpůsobení receptury a na doprodání zásob.
Jak se vyhnout nebezpečným uzeným potravinám?
Právě kvůli dlouhé lhůtě pro doprodání zásob potraviny s obsahem potenciálně nebezpečných látek na trhu ještě chvíli zůstanou. Jak se jim tedy vyhnout? Důležité je si řádně číst složení a zkoumat, zda byly potraviny uzeny přirozeně, či zda byla použita příchuť. Ani v případě přirozeného procesu uzení však není zcela vyhráno. Všechny uzené potraviny jsou totiž rovněž potenciálními karcinogeny. Pokud tedy chcete udělat maximum pro své zdraví, pokuste se spíše omezit konzumaci uzených produktů na minimum.
Adaptace výrobců a nové příchutě
V případě, že Evropská komise rozhodne o zákazu užívání tekutého kouře tak výrobcům pochutin nezbyde než přizpůsobit receptury příslušným předpisům. Možná tak dojde ke vzniku nových příchutí, či k obměně těch zavedených. U některých výrobků jako jsou sýry, uzeniny či ryby pak budou stále k dostání ty produkty, které procházejí běžným procesem uzení.
Pokud dojde k zákazu užívání tekutého kouře jako dochucovadla, mohou si spotřebitelé navíc dokoupit své oblíbené potraviny do zásoby. Samozřejmě je však otázkou, zda v takovém případě stojí konzumace oblíbené pochutiny za možné riziko rozvoje některého ze zmiňovaných onemocnění.