Perníčky mají ve své historii zvláštní místo. Nejprve zdobily vánoční stromečky a poté se staly oblíbeným vánočním pokrmem, který se dával dětem při štěpánské koledě. Díky své dlouhé trvanlivosti vydrží perníčky dlouho vláčné, což je dělá ideálním vánočním cukrovím.
Tyto perníčky nevyžadují dlouhé odležení, takže je můžete upéct i na poslední adventní neděli a ihned si je vychutnat. Navíc jsou skvělou aktivitou pro děti, které můžete zapojit do zdobení a vytváření krásných vánočních dárků.
Recept na měkké vánoční perníčky s medem

Ingredience:
- Máslo 100 g
- Med 2–4 vrchovaté lžíce
- Žloutky 2 ks
- Moučkový cukr 140 g
- Hladká mouka 400 g
- Jedlá soda 1 lžička
- Perníkové koření 2 lžičky
- Kakao (holandského typu) 2 lžičky
- Mouka (na podsypání)
- Bílek na potření perníčků
Poleva:
- Bílek 1 ks
- Moučkový cukr zhruba 150–200 g (podle velikosti vejce)
- Bramborový škrob 1 lžička
- Citronová šťáva
- Sůl
Postup:
- Máslo rozehřejte v rendlíku a smíchejte s medem. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a postupně zašlehávejte máslo s medem.
- Mouku prosejte do mísy, přidejte jedlou sodu, perníkové koření a kakao. Opatrně tuto směs zapracujte. Uhněťte hladké těsto a nechte ho alespoň 30 minut odpočinout v lednici.
- Těsto rozdělte na polovinu a každou polovinu vyválejte na plát silný asi 3 mm. Vykrájejte libovolné tvary a skládejte je na plech vyložený pečicím papírem.
- Troubu předehřejte na 170 °C a perníčky upečte dozlatova, asi 6-8 minut podle velikosti. Jestli máte rádi lesklé perníčky nebo je plánujete zdobit polevou, potřete je ještě horké bílkem.
- Na polevu prošlehejte bílek s cukrem. Postupně ho zašlehávejte do bílku se škrobem a citronovou šťávou. Množství cukru závisí na velikosti vejce a na preferované hustotě polevy. Citronovou šťávu lze přidávat podle potřeby, aby poleva měla požadovanou konzistenci.
- Polevu naplňte do cukrářského sáčku s tenkou zdobicí špičkou a ozdobte perníčky podle vaší fantazie.
TIP: Pokud se bojíte zdobení nebo nemáte čas na malování polevou, můžete perníčky ozdobit před pečením vánočními motivy nebo do těsta vtisknout mandličku či vlašský ořech.
Takto připravené vánoční perníčky nejenom potěší vaše chuťové buňky, ale i oči. Zkuste tento jednoduchý recept a připravte si vlastní vánoční tradici plnou voňavých a měkkých dobrot.