Abychom dosáhli perfektně uvařených vajíček, můžeme si vybrat z různých metod a doby vaření. S těmito tipy a několika pokusy si můžete připravit vajíčka přesně tak, jak je máte rádi, a potěšit své chuťové buňky výbornými snídaněmi a pokrmy.
Jak dlouho vařit vejce?
Doba vaření závisí na tom, zda chcete měkká, středně tvrdá nebo tvrdá vajíčka. Zde je orientační časový rámec:
- Měkká vajíčka (žloutek tekutý): 4-6 minut.
- Středně tvrdá vajíčka (žloutek polotekutý): 7-9 minut.
- Tvrdá vajíčka (žloutek pevný): 10-12 minut.
1/ Vajíčka natvrdo
- Napařovací metoda: Toto je profesionální způsob, jak uvařit vajíčka natvrdo. Do hrnce vložte parník a zalijte vodou tak, aby nedosahovala až ke středu parníku. Přikryjte poklicí a přiveďte vodu k varu. Poté položte vajíčka do parníku a vařte je asi 9-12 minut, podle toho, jak tvrdá středová část vajíček má být.
- Vaření ve vroucí vodě: V hrnci přiveďte vodu k varu a opatrně položte vajíčka do vroucí vody. Vařte je po dobu 9-12 minut, podle preferovaného stupně hotovosti. Délka vaření závisí na velikosti vajíček a počáteční teplotě vody.

2/ Vajíčka na hniličku
- Hniličková metoda: Pro dosažení vajíček na hniličku vložte vajíčka do hrnce a pokryjte je studenou vodou. Přiveďte je k varu a po dosažení varu vařte 4-6 minut. Poté vajíčka rychle přeneste do misky s ledovou vodou, aby se zastavilo vaření.
- Studená metoda: Vajíčka položte do hrnce a pokryjte studenou vodou. Přiveďte je k varu a pak hned vypněte plamen. Nechte vajíčka ve vařící vodě po dobu 9-15 minut, v závislosti na tom, jak pevná má být středová část. Poté vajíčka přeneste do misky s ledovou vodou.

3/ Omeleta
Omeleta je vynikající volbou pro snídani nebo lehký oběd. Rozšlehejte vajíčka s trochou mléka, soli a pepře a nalijte směs na rozpálenou pánvi s máslem. Přidejte oblíbené ingredience, jako jsou sýr, šunka, papriky nebo bylinky. Omeletu plňte podle svých preferencí a pak ji skládejte na pánvi.

4/ Eggs Benedict
Tento elegantní snídaňový pokrm zahrnuje vajíčka na měkkém toastu s holandskou omáčkou a obvykle také s uzeným lososem nebo šunkou. Můžete si holandskou omáčku připravit sami nebo zakoupit hotovou.
-
Uvařte vajíčka na moletu - Připravte si vajíčka na moletu, takže bílek i žloutek zůstanou tekuté.
-
Upečte muffiny nebo toast - Mezitím upečte muffiny nebo toast, které budou pod vajíčky.
-
Udělejte holandskou omáčku - Připravte holandskou omáčku z vajíček, másla, citronové šťávy a soli.
-
Příprava - Položte upečené muffiny nebo toast na talíř, přidejte plátek uzeného lososa nebo šunky, položte na ně vajíčka na moletu a zalijte vším holandskou omáčkou.
-
Podávejte a ozdobte - Podávejte okamžitě a ozdobte pokrm nasekanou petrželkou nebo kajenským pepřem podle chuti.

5/ Španělská frittata
Frittata je italská verze omelety a připravuje se v troubě. Vajíčka se smíchají s různými ingrediencemi, jako jsou brambory, zelenina a sýr, a poté se pečou v troubě, dokud nejsou zlatě hnědá.

6/ Míchaná vejce
Škvařená vajíčka jsou smažená na pánvi s olejem nebo máslem, až žloutek zůstane tekutý a okraj bílku je křupavý. Můžete je podávat na toastu nebo samotná s kořeněnými přílohami.
