Ingredience
Maso
- 300 g hovězí maso
- Olivový olej
- Sůl
- Pepř
Švestková omáčka
- 200 g švestková povidla
- 1 lžíce olivový olej
- 10 g mouka pšeničná hrubá
- Citronová kůra
- Skořice
- Hřebíček
- Badyán
- Sůl
- Cukr
- 1 lžíce rum
Příloha: Pečené brambory
- 300 g brambory typ B
- Máslo
- Sůl
- Pepř
- Rozmarýn
Příprava
1. Nejdříve připravíme lahodnou švestkovou omáčku. Na nízkém plameni opékáme mouku na tuku, tak abychom získali jíšku světložluté barvy. Postupně přidáváme 500 ml vody a vmícháme švestková povidla. Zašleháme a přidáme citronovou kůru, sůl, cukr, skořici, hřebíček a badyán podle chuti. Vaříme zhruba 20 minut. Poté přidáme do omáčky lžíci rumu. Můžeme použít i slivovici místo rumu.
2. Dalším krokem je příprava hovězího steaku. Rozehřejeme troubu na 180 stupňů. Maso opepříme a potřeme olivovým olejem z obou stran. Poté na pánvi na oleji osmahneme maso z každé strany zhruba 2 minuty. Pak steak znovu potřeme olivovým olejem a dáme péct do trouby na zhruba 8 minut. Po vytažení z trouby necháme chvíli odstát a osolíme.
3. Jako přílohu k hovězímu steaku jsme zvolili pečené brambory. Nejdříve brambory oloupeme, přepůlíme a každou polovinu nakrájíme na třetiny. Vložíme je do vody a necháme chvíli vyluhovat přebytečný škrob, poté vodu slijeme. Troubu předehřejeme na 200 stupňů. Do pekáče vložíme pár lžic másla a necháme rozpustit 3 minuty v troubě. Vložíme brambory do pekáče, osolíme, opepříme a přidáme rozmarýn. Brambory pečeme v troubě zhruba 40 minut.
4. Hovězí steak podáváme s pečenými bramborami, přelité švestkovou omáčkou.
Dobrou chuť!
Recepty na skvělé marinády k lilku
Nejen poctivý kus hovězího steaku, vepřové žebírko či kuřecí stehýnko patří na gril. Výbornou večeři s partou přátel si mohou vychutnat i vegetariáni či vyznavači lehčích a dietnějších jídel. Grilovaný lilek je ideální a chutnou volbou.
Máte rádi řízky? Zkuste kuřecí Cordon Bleu s domácí bramborovou kaší
Zkusili jste někdy připravit domácí Cordon Bleu? Přinášíme Vám skvělý recept, který si určitě zamilujete.