Vaše poloha:
Mrkev čerstvá týdny? S tímto trikem to zvládnete snadno
(Foto: canva.com)

27.02.2024

Mrkev čerstvá týdny? S tímto trikem to zvládnete snadno

Víte, jak správně skladovat mrkev, aby vydržela křupavá a svěží celé týdny? Poradíme vám, jak kořenovou zeleninu uchovávat a čemu se raději vyhnout.

 

Nestihli jste spotřebovat nakoupenou kořenovou zeleninu a váháte, jak ji správně uskladnit? Přinášíme vám několik tipů a doporučení, které vám umožní prodloužit životnost vaší mrkve na maximum. Vy si ji tak budete moci vychutnat čerstvou a svěží ještě týdny po uskladnění.

 

Jak skladovat kořenovou zeleninu?

 

Kořenová zelenina v domácích podmínkách může vydržet velmi dlouho. Při nesprávném skladování však rychle ztrácí chuť i křupavost. Nevhodné zacházení také často vede k nepříjemnému okorávání i nebezpečnému výskytu plísní. Pro správné uchovávání přitom stačí dodržovat několik jednoduchých podmínek.

 

Pokud plánujete kořenovou zeleninu (jako je petržel, mrkev či celer) dlouhodoběji skladovat, musíte vždy nejprve odstranit nať. Nať totiž odčerpává živiny i vodu z kořene, který se tak zbytečně vysiluje a vadne. Dalším pravidlem je uchovávat kořenovou zeleninu ve vlhku a při nízké teplotě. Prostředí lednice je tak v tomto případě ideální.

 

Pokud se rozhodnete uskladnit mrkev (či jinou zeleninu) v igelitovém sáčku, vždy dbejte na to, aby v sáčku byly díry umožňující cirkulaci vzduchu. Ačkoli je totiž vlhkost pro mrkev prospěšná, podporuje také růst mnoha mikroorganismů včetně plísní. Zvýšení cirkulace vzduchu zajistí, že voda nekondenzuje na povrchu zeleniny, což ji chrání před plesnivěním a hnilobou. Kromě sáčku můžete na uskladnění použít i klasickou kuchyňskou utěrku. Tu můžete před použitím pro lepší výsledek navlhčit. Mrkev, petržel i celer by měly být v ideálním případě skladovány ve vertikální poloze, tedy tak, jak kořeny přirozeně rostly při pěstování.

 

Skladování ve sklenici s vodou

 

Krátkodobě můžete mrkev skladovat také ve sklenici či misce s vodou. Při tomto způsobu skladování mrkev absorbuje maximum vody, což se pozitivně projeví i na její konzistenci. Výhodou tohoto uchovávání je možnost skladovat již oloupanou či nakrájenou mrkev až po dobu několika dní bez zbytečného osychání. Ve sklenici s vodou můžete také „oživit“ již zvadlou zeleninu. Kromě mrkve tak můžete navrátit křupavost třeba ředkvičkám.

 

Mrkev můžete i zamrazit

 

Chcete uskladnit mrkev a máte dostatek místa v mrazáku? Neváhejte a zamrazte si přebytečnou zeleninu na později. Mrkev uchovávejte očištěnou a nakrájenou na kousky, abyste ji mohli po rozmrazení rovnou použít. Mrkev uložená v krabičce v mrazáku vám vydrží bez problémů i několik měsíců.

 

Skladování ve sklepě

 

Máte k dispozici prostornější sklep? Pokud ano, můžete v něm pohodlně skladovat kořenovou zeleninu, a to v přepravce s pískem. Tento postup používaly již naše babičky a skutečně se nesmírně osvědčil. Stačí mrkev „zasadit“ vertikálně do písku. Písek je pak vhodné čas od času pokropit, aby zelenina měla dostatek vlhkosti. Při uchovávání v písku může mrkev bez problémů vydržet i více než půl roku. Všechnu skladovanou zeleninu je však samozřejmě nutné pravidelně kontrolovat. Jinak by mohlo dojít k hnití či plesnivění, které by se v prostředí písku mohlo šířit.

 

 

 

Mrkev v akci

 

 

 

Mohlo by Vás zajímat

Zkuste skladovat cibuli v mrazáku a už vás nepřekvapí slzy u krájení

Cibule je v kuchyni nezastupitelným pomocníkem, ale její krájení může být pro mnohé nepříjemným zážitkem kvůli slzám, které tento proces často provází. Zajímavým řešením, jak si uchovat cibuli čerstvou na delší dobu a zároveň minimalizovat slzení při jejím krájení, je její uskladnění v mrazáku. Tento článek vás provede důvody, proč zmrazovat cibuli, jak na to, a nabídne tipy, jak z této techniky těžit naplno.

Děláte to taky špatně? Takhle správně uchováte vejce až do Velikonoc

Chcete mít jistotu, že vám vejce vydrží čerstvá až do Velikonoc? Díky osvědčeným trikům z domácností i profesionálních kuchyní to zvládnete snadno. Poradíme vám, jak vejce správně skladovat, jak poznat, že jsou ještě v pořádku, a kdy se jim raději vyhnout.

Lednice nebo spíž? Odborníci prozradili, kde vydrží vejce nejdéle

Myslíte si, že vejce musí hned do lednice? Možná si tím sami zkracujete jejich trvanlivost. Přinášíme praktické rady, co s vejci po nákupu, kdy je opravdu dávat do lednice a jak to dělají profesionálové v kuchyni i babičky na venkově.

Jak dlouho vydrží domácí sádlo? Správné skladování a jeho využití v kuchyni

Domácí škvařené sádlo je oblíbenou surovinou v české kuchyni, ale víte, jak dlouho vydrží a jak ho správně uchovávat? Pokud se o něj dobře postaráte, může si uchovat svou kvalitu i několik měsíců. Jak poznat, že se sádlo kazí, a jak ho co nejlépe využít v kuchyni? Přinášíme vám tipy na správné skladování i různé způsoby jeho použití.

Tofu, které chutná skvěle? Naučte se ho vybrat, skladovat a připravit bez chyb

Tofu je univerzální a zdravá ingredience, kterou můžete proměnit ve skutečnou lahůdku. Klíčem k dokonalému výsledku je správný výběr, skladování a příprava. Naučte se, jak s tofu pracovat, aby vás nadchlo svou chutí i všestranností.

Jak prodloužit trvanlivost čerstvého zelí: Nejlepší způsoby skladování

Zelí je skvělým zdrojem vitamínů a vlákniny, ale jeho trvanlivost může být omezená, pokud není správně skladováno. Naučte se, jak uchovávat čerstvé zelí, tak, aby vydrželo co nejdéle čerstvé a chutné. Přinášíme vám praktické tipy a rady, které prodlouží životnost zelí, ať už ho máte v lednici, sklepě, nebo chcete využít jiné metody.

Seznam potravin, které lákají potravinové moly

Potravinový mol je nevítaný host, který může způsobit mnoho nepříjemností ve vaší kuchyni. Tito malí škůdci se často objevují v potravinách, které máme běžně doma, a jakmile se usadí, je velmi obtížné se jich zbavit. V tomto článku se podíváme na to, které potraviny nejvíce přitahují potravinové moly a jak se jejich invazi účinně bránit.

Jak se vyhnout potravinovým onemocněním během letních měsíců

Teploty stoupají a lidé začínají trávit více času venku s jídlem, je důležité zajistit, aby vaše potraviny zůstaly bezpečné ke konzumaci. Připravili jsme klíčové tipy, jak se vyhnout onemocněním způsobeným potravinami během léta.

Jak mouka pomáhá při skladování cibule? Osvědčený tip pro čerstvou cibuli

Skladování cibule nemusí být věda. S jednoduchým, ale účinným trikem, který zahrnuje obyčejnou mouku, můžete zajistit, že vaše cibule zůstane čerstvá mnohem déle. Jak na to?

Skladování brambor: Jak správně připravit skladovací prostor aby vydržely do jara?

Máte možnost si vypěstovat vlastní brambory nebo si je každoročně kupujete u soukromého pěstitele? Ať je to jakkoli, každý si přeje, aby uskladněné brambory nevyklíčily. Jak tedy docílit toho, aby brambory vydržely opravdu dlouho? Klidně až do jara a bez klíčků? Musíte je správně uskladnit a vybírat takové hlízy, které nejsou poškozené a jsou dostatečně zralé a mírně očištěné od zeminy. Chcete-li si nejen v zimním období užívat chuť brambor, bude potřeba, abyste dodrželi několik podmínek. Pak se z nich budete těšit i za několik měsíců.

Spolupracujeme s: