Nestihli jste spotřebovat nakoupenou kořenovou zeleninu a váháte, jak ji správně uskladnit? Přinášíme vám několik tipů a doporučení, které vám umožní prodloužit životnost vaší mrkve na maximum. Vy si ji tak budete moci vychutnat čerstvou a svěží ještě týdny po uskladnění.
Jak skladovat kořenovou zeleninu?
Kořenová zelenina v domácích podmínkách může vydržet velmi dlouho. Při nesprávném skladování však rychle ztrácí chuť i křupavost. Nevhodné zacházení také často vede k nepříjemnému okorávání i nebezpečnému výskytu plísní. Pro správné uchovávání přitom stačí dodržovat několik jednoduchých podmínek.
Pokud plánujete kořenovou zeleninu (jako je petržel, mrkev či celer) dlouhodoběji skladovat, musíte vždy nejprve odstranit nať. Nať totiž odčerpává živiny i vodu z kořene, který se tak zbytečně vysiluje a vadne. Dalším pravidlem je uchovávat kořenovou zeleninu ve vlhku a při nízké teplotě. Prostředí lednice je tak v tomto případě ideální.
Pokud se rozhodnete uskladnit mrkev (či jinou zeleninu) v igelitovém sáčku, vždy dbejte na to, aby v sáčku byly díry umožňující cirkulaci vzduchu. Ačkoli je totiž vlhkost pro mrkev prospěšná, podporuje také růst mnoha mikroorganismů včetně plísní. Zvýšení cirkulace vzduchu zajistí, že voda nekondenzuje na povrchu zeleniny, což ji chrání před plesnivěním a hnilobou. Kromě sáčku můžete na uskladnění použít i klasickou kuchyňskou utěrku. Tu můžete před použitím pro lepší výsledek navlhčit. Mrkev, petržel i celer by měly být v ideálním případě skladovány ve vertikální poloze, tedy tak, jak kořeny přirozeně rostly při pěstování.
Skladování ve sklenici s vodou
Krátkodobě můžete mrkev skladovat také ve sklenici či misce s vodou. Při tomto způsobu skladování mrkev absorbuje maximum vody, což se pozitivně projeví i na její konzistenci. Výhodou tohoto uchovávání je možnost skladovat již oloupanou či nakrájenou mrkev až po dobu několika dní bez zbytečného osychání. Ve sklenici s vodou můžete také „oživit“ již zvadlou zeleninu. Kromě mrkve tak můžete navrátit křupavost třeba ředkvičkám.
Mrkev můžete i zamrazit
Chcete uskladnit mrkev a máte dostatek místa v mrazáku? Neváhejte a zamrazte si přebytečnou zeleninu na později. Mrkev uchovávejte očištěnou a nakrájenou na kousky, abyste ji mohli po rozmrazení rovnou použít. Mrkev uložená v krabičce v mrazáku vám vydrží bez problémů i několik měsíců.
Skladování ve sklepě
Máte k dispozici prostornější sklep? Pokud ano, můžete v něm pohodlně skladovat kořenovou zeleninu, a to v přepravce s pískem. Tento postup používaly již naše babičky a skutečně se nesmírně osvědčil. Stačí mrkev „zasadit“ vertikálně do písku. Písek je pak vhodné čas od času pokropit, aby zelenina měla dostatek vlhkosti. Při uchovávání v písku může mrkev bez problémů vydržet i více než půl roku. Všechnu skladovanou zeleninu je však samozřejmě nutné pravidelně kontrolovat. Jinak by mohlo dojít k hnití či plesnivění, které by se v prostředí písku mohlo šířit.