Co je burčák
Slovo „burčák“ zná snad každý. Dokážete ho ale i správně definovat? Burčák je částečně zkvašený mošt z plodů révy vinné. Tento meziprodukt při výrobě vína se vyznačuje harmonickým poměrem alkoholu, cukru a kyseliny. K dostání je burčák z bílých a červených hroznů, a to v období od 1. srpna do 30. listopadu.
Podle čeho poznáte, že je burčák kvalitní?
-
Barva burčáku
Nejprodávanější burčák z hroznů bílé révy by měl být žlutozelené až zlatavé barvy. Pokud spatříte hnědé odstíny, je dobré se tomuto nápoji vyvarovat, protože je pravděpodobně starý, naředěný jablečným moštem nebo vyrobený z nekvalitního plesnivého ovoce. Burčák se též vyznačuje sytostí a lehkou kalností. Jemné částečky usazenin na dně a na stěnách jsou v pořádku.
- Vůně burčáku
Pokud k nápoji přičichnete a cítíte plíseň či hnilobný nebo kvasnicový pach, není to dobré znamení. Kvalitní burčák by měl být cítit svěže, čerstvě a po vinné odrůdě, ze které je vyroben.
-
Chuť burčáku
Tento ukazatel je velmi subjektivní a záleží na načasování. Správně by chuť burčáku měla být vyvážená. To znamená, že by neměl být příliš sladká a ani trpký.
Nákup, přeprava a skladování burčáku
Ideální místem, kde pořídit burčák, je kamenná vinotéka, kde je nápoj skladován ve správných teplotách. Venkovní prodej na slunci v pet lahvích burčáku příliš nesvědčí.
Burčák neustále pracuje, myslete na tento fakt i při přepravě a skladování nápoje a nezapomeňte neustále odpouštět vznikající oxid uhličitý. Bezesporu netoužíte potom, aby vám lahev s burčákem v tašce, autě či doma ve spižírně tzv. explodovala.