Co se v článku dozvíte?
- Jaké jsou příznaky trichinelózy u lidí?
- Jaká opatření přijala Státní veterinární správa?
- Jak se chránit před nákazou svalovcem stočeným?
Výskyt svalovce stočeného v Česku
Svalovec stočený je parazit, který způsobuje onemocnění zvané trichinelóza. V Česku byl po více než pěti letech zjištěn jeho výskyt u divokého prasete uloveného v katastrálním území Bukovec u Jablunkova v Moravskoslezském kraji, poblíž hranic s Polskem a Slovenskem. Pozitivně testovaný kus byl neškodně zlikvidován v asanačním podniku.
Opatření Státní veterinární správy
V reakci na nález vydala Krajská veterinární správa pro Moravskoslezský kraj mimořádná veterinární opatření. Ta zahrnují zákaz manipulace s ulovenou černou zvěří a dalšími zvířaty vnímavými na trichinelu v dotčených honitbách až do obdržení negativních laboratorních výsledků. Cílem je zabránit šíření parazita a ochránit veřejné zdraví.
Příznaky trichinelózy u lidí
Trichinelóza u lidí začíná nespecifickými příznaky, jako jsou horečka, třesavka, bolest hlavy a intenzivní pocení. Postupně se mohou přidat otoky obličeje, nevolnost, zvracení a průjem. Jakmile se larvy dostanou do svaloviny, objevují se bolesti svalů a svalové třesy. V závažných případech může dojít k zánětu srdečního svalu (myokarditida) nebo mozku (encefalitida).
Prevence nákazy svalovcem stočeným
Aby se předešlo nákaze trichinelózou, je důležité dodržovat následující opatření:
- Důkladná tepelná úprava masa: Maso, zejména z divokých prasat, by mělo být důkladně tepelně zpracováno. Larvy svalovce jsou zničeny při teplotě nad 71 °C.
- Vyšetření ulovené zvěře: Všechna ulovená prasata divoká by měla být vyšetřena na přítomnost trichinel ve Státním veterinárním ústavu. Toto vyšetření je v ČR povinné a pomáhá předcházet šíření nákazy.
- Informovanost spotřebitelů: Spotřebitelé by měli být obezřetní při nákupu masa z neověřených zdrojů a vždy se ujistit o jeho původu a způsobu zpracování.
Nález svalovce stočeného u divokého prasete v Beskydech připomíná důležitost dodržování hygienických a veterinárních opatření při manipulaci s masem. Důkladná tepelná úprava a vyšetření ulovené zvěře jsou klíčové kroky k prevenci trichinelózy. Informovanost a opatrnost spotřebitelů mohou významně přispět k ochraně veřejného zdraví.
Zdroj: AkcniCeny.cz, Rehabilitace.info, ZSCR, Státní veterinární správa